Virusul HPV: 6 sfaturi ca să nu faci cancer

HPV este cel mai comun virus transmisibil pe cale sexuală, cel puţin 70% dintre persoanele active sexual vor fi infectate cu acest virus la un moment dat pe parcusul vieţii, susţin specialiştii. Află cum să te protejezi!

HPV este cel mai comun virus transmisibil pe cale sexuală, cel puţin 70% dintre persoanele active sexual vor fi infectate cu acest virus la un moment dat pe parcusul vieţii, susţin specialiştii. Află cum să te protejezi!

 

Majoritatea tulpinilor nu sunt dăunătoare, însă există câteva tulpini care cauzează diferite tipuri de cancer: gât, cap, organe genitale. Cele mai periculoase sunt tulpinile 16 şi 18 care pot da cancer oral (HPV 16) şi cancer la organele genitale.

 

 

6 românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin


Responsabil de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin este virusul papiloma uman. Există peste 100 de tulpini HPV, majoritatea fiind inofensive şi infecţiile trecând de la sine.

De cancerul de col sunt responsabilele tulpinile 16 şi 18. Simptomele apar mai târziu, de cele mai multe ori când boala este într-un stadiu foarte avansat, deoarece evoluţia bolii este foarte "silenţioasă". Dar atunci când simptomele se manifestă trebuie să fii atentă la ele şi să mergi de urgenţă la medicul ginecolog. Iată ce simptome trebuie să te alarmeze:

  • Sângerări şi durere la contactul sexual
  • Sângerări vaginale anormale
  • Dureri de spate
  • Secreţii vaginale neobişnuite
  • Dureri pelviene
  • Sângerări după ce ai intrat la menopauză
  • Menstruaţie mai abundentă şi de lungă durată.

 

 

Cazurile de cancer oral, în creştere


Virusul HPV este una dintre cauzele principale pentru cancerul oral, conform Oral Cancer Foundation. HPV16 este cel mai cunoscut ca fiind responsabil pentru cancerul oral.

Peste 50% din cazurile de cancer oral apar din cauza acestuia. Zonele în care se întâlneşte cel mai des cancerul oral legat de HPV sunt limba şi amigdalele, iar cazurile de cancer oral în aceste locuri a crescut în ultimii ani, afectând atât bărbaţii, cât şi femeile. Printre cauzele care favorizează apariţia acestui tip de cancer se numără:

  • practicarea sexului oral, în special cu mai mulţi parteneri;
  • consumul de alcool şi tutun, persoanele care fumează şi beau având un risc cu 15% mai mare.


Dacă depistezi cancerul oral în faza începătoare are şanse mari de vindecare, rata de supravieţuire fiind de 80-90%.

 


Cum poţi să previi cancerul provocat de HPV?


1. Practică sexul protejat, aceasta fiind este cea mai sigură soluţie.

Folosirea prezervativului este recomandată în orice situaţie şi pentru orice tip de sex;
2. Persoanele care au mai mulţi parteneri au un risc mai mare de a contacta virusul. De aceea, cunoaşterea partenerului şi a stării sale de sănătate este de asemenea un mod bun de a evita infecţia cu HPV;
3. Evită consumul excesiv de alcool;
4. Renunţă la fumat;
5. Mergi la ginecolog cu regularitate pentru a face testul Papanicolau. Este un test care detectează anomaliile celulelor de la nivelul colului uterin;
6. Prin efectuarea unui vaccin împotriva virusului papiloma uman (HPV), după cum recomandă medicii. "Vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolaou pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta cancer de col uterin", atenţionează dr.
Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti.

 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DAN pe 10 Iun 2015, 16:10
    GINECOLOGI OBTUZI

    MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE....SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU....SPUNE CA SE SIMTE REALXATA SI IN SIGURANTA ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE....DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI....FITI MAI DESTUPATI LA MINTE....ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI....CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE....

    0
    1

  • ONI pe 10 Sep 2013, 16:40
    HPV

    buna ziua aveti idee , daca prietenul meu a avut hpv la deget si a introdus degetul in vagin, pot sa fac si eu pe colul uterin hpv. Idea este ca am facut pap si nu mia iesit nimic, dar la videocolposcopie sa vazut ceva, si la sf luni ma duc sa-mi fac testul de hvp, dar as fi curioasa daca se poate transmite si asa. multumesc

    2
    0

  • elena pe 3 Aug 2013, 12:37
    HPV

    Am observat, m-am dus la medic, am facut si Pap, si genotiparea. A iesit pozitiv pe tulpina 39. Au trecut 2 ani de atunci si niciun medic nu a reusit sa gaseasca un diagnostic clar si un tratament pt durerile care ma impiedica sa am contact si care mi-au distrus psihicul inainte de toate. Am doar 32 de ani, restul analizelor ies ff bine si toti imi spun ca HPV nu da dureri. Cu ce ma ajuta ca sunt responsabila si ca platesc asigurari medicale de atatia ani daca avem medici incompetenti??!!?? Daca imi recomandati pe cineva cu adevarat profesionist in Bucuresti, va raman recunoscatoare. Multumesc.

    0
    4

  • isabela pe 31 Mai 2013, 21:29
    pericol

    In urma cu 5 ani am fost infectata cu virusul HPV, s-au facut cauterizari iar in prezent astept rezultatul testului papanicolau, a folosit betisor..in schimb medicul m-a panicat cu riscul de cancer de col uterin...cele 2 saptamani imi par infernal de lungi...iar varsta mea este de 26 ani, stiu ca virusul poate recidiva...dar sper sa nu reapara.Mi-este teama de chin si tot ce inseamna cuvantul cancer...Cum pot sa evit reaparitia virusului?

    0
    0

  • cosareanu alexandra pe 14 Mar 2013, 14:09
    hpv

    nu am facut niciodata testul pap.... mie frica

    5
    1

  • AURELIA pe 30 Ian 2013, 11:36
    pt Mihai.

    Mihai,daca nu ai treaba,cauta-ti,bolile ni le da Dumnezeu?Nu ti-e teama ca il superi pe Dumnezeu spunand asemenea prostii?Oamneni buni,DUMNEZEU nu bate,EL nu face rau in nici un fel si nu iti da boli ca ai preacurvit sau ca ai facut alte pacate.Se mai trezeste cate unul sa ne ingreuneze mai mult situatia si traiul si sa ne mai faca si nervi ca nu avem destui.

    1
    0

  • Delia pe 25 Oct 2012, 10:03
    Papanicolau

    Am facut de 3 ori Papanicolau si nu te ciupeste, cu un betisor mare se ia o proba din vagin si se trimite la laborator.Va recomand sa mergeti sa va faceti in fiecare an acest test deoarece va poate scapa de o problema foarte mare: cancerul.Am uitat sa specific ca l am facut in Romania de fiecare data la clinici particulare.

    1
    0

  • ale pe 5 Dec 2011, 17:38
    un sfat ptr voi

    am fost gasita cu acest virus am facut atatea pap testuri si nu te ciupeste ..numai in cazul in care iti face biopsia te ciupeste sa-ti ia un campion sa-l analizeze nici de cum nu ptr Pap test...Fetelor nu va fie frica nu se intampla nimik nu stati ducetiva la timp si faceti analize control...si eu tot asa am stat cu frik si faceam dekt control normal si intro zi mau gasit cu hpv..de un an jumate ma lupt controale interventii tratamente...eu sunt in italia si aici am facut toate controalele(Pap testuri biopsii colposcopie) si doctora imediat mia zis dak vreau sal fac(mentionez am 22ani) in romania nici de cum nu mia zis cineva de pap test ma refer la doctori ziceau k sunt mica .NU STATI SA AMANANTI FACETI PE LOC AVETI CEVA NELAMURIRE INTREBATI SI FACETI ANALIZA CHIAR DAK MEDICUL VA ZICE K E TOTUL OK..va doresc la toate multa sanatate si noroc si fiti optimiste conteaza mult,eu am trecut acesta perioada cu greu dar acum sunt mai linistita dar un sfat din partea unei persoane kre a avut si are dea face cu acest virus nu strica..

    2
    2

  • Ancuta pe 14 Oct 2011, 07:39
    Nu se ciupeste

    Rodica! De unde ai auzit ca medicul ciupeste din colul uterin pt testul Papanicolau? Nu este adevarat! Eu l-am facut de multe ori si a folosit betisor.

    2
    1

  • Rodica pe 16 Aug 2011, 13:39
    Testul Papanicolau

    E ingrozitor ca in Romania pt efectuarea testului Papanicolau medicul ciupeste din colul uterin. Eu traiesc de multi ani in Germania si aici se face acest test doar prin prelevarea probei cu un fel de betisor asemanator celui pt curatarea urechilor, doar ca e mult mai lung (cca 10-15 cm). Medicul nu ciupeste din nimic. Va inteleg fetelor de ce va e teama sa faceti testul... si mie mi-ar fi :-( Multa sanatate!

    1
    2

  • MIHAI pe 8 Iul 2011, 13:02
    SINGURUL LEAC PT CANCER: DUMNEZEU !!!

    Cancerul este o boala cumplita a carei cauza de contractare este PACATUL. Sexul oral, anal sau cu mai multi parteneri inseamna preacurvie. Daca ai curvit odata si ii ceri iertare Domnului si nu mai faci asa ceva...Domnul te iarta. Boala, in general, iti este data de catre Dumnezeu ca sa iti ispasesti pacatul pentru ca daca ai murit cu pacatul te vei duce in iad. Lumea de azi a "innebunit" , nu mai distinge binele de rau, stanga de dreapta...Celor care au cancer le dau un sfat: singurul medic este Dumnezeu. Rugati-va Sfantului Nectarie din Eghina caci este tamaduitor de cancere si boli grave. Mergeti la moastele sfantului si va rugati cu umilinta. In Bucuresti va puteti ruga la Biserica Radu Voda. Va mai puteti ruga la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Sihastria. Sanatate va doresc!

    5
    7

  • Irina pe 26 Mai 2011, 09:44
    testul papanicolau

    Nu este dureros....intr-adevar exagerarea nu poate atrage rezultate bune! Poate nu ai apelat la clinica potrivita... eu evit clinicile de stat...diferenta e mica din punct de vedere banesc....dar e o diferenta foarte mare la felul in care esti tratata...atentia acordata...etc:D

    9
    1

  • primavara pe 26 Mai 2011, 08:48
    hpv

    Întrucat Papanicolau se poate face si de 2 ori pe an, daca medicul ciupeste in permanenta din col, se poate spune ca ceva se intampla acolo. Mie mi se pare ca se si forteaza, intrucat e destul de dureroasa operatiunea, iar eu de unde pot sa stiu ca de la asta chiar nu poti face cancer. Cum e si cu citostaticele care de fapt nu fac nimica decat rau. Sunt medici care au spus ca ele nu fac bine si nu ar face la nici o ruda si dupa aia n-au mai putut sa profeseze pentru afirmatiile facute. Cine are de castigat din toate astea, laboratoarele de analiza si farmaciile.

    4
    5

  • catalina pe 26 Mai 2011, 07:02
    hpv

    da, se poate. Daca ai pana in 40 ani , mergi la medicul tau de familie care ti-l poate face gratuit.

    7
    0

  • kisskmy pe 25 Mai 2011, 21:43
    vaccinul

    se mai poate face vaccinurile dupa ce au fost depistate 2 radacini ale virusului? nu imi mai amintesc exact dar parca este vorba despre radacinile 6 si 11.pana acuma parerile au fost impartite.medicul de familie spunand ca se poate face vaccinul ,iar medicul ginecolog spunea ca nu. voi ce ziceti?

    2
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod