Implanturile mamare cresc riscul pentru o formă rară de cancer

E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
Deși sunt asociate cu o imagine pozitivă de sine și un look irezistibil, specialiștii consideră că implanturile mamare pot expune femeile la o formă de cancer a sistemului imunitar.
Majoritatea femeilor știu că există anumite riscuri asociate cu implanturile mamare cum ar fi cicatricile sau infecțiile, dar se pare că pot exista și efecte adverse mult mai grave. Potrivit unui raport publicat de NBC News, există o legătură între implanturile mamare și o formă rară de cancer.
Limfomul malign cu celule mari anaplazice, nonhodkin, (BIA-ALCL) este o formă rară de cancer al sistemului imunitar. Cel mai adesea BIA-ALCL se regăsește în țesuturile cicatrizate sau în fluidele din apropierea implanturilor, iar în situații mai grave se poate răspândi în tot organismul.
Vestea bună este că, deși este foarte rar, acest tip de cancer se poate vindeca rapid, potrivit dr. Richard Bleicher, de la departamentul de oncologie al Centrului Medical Fox Chase.

 
Situația în detaliu

Încă din 2011 a fost identificată o posibilă legătură între implanturile mamare și cancer, dar la momentul respectiv s-a considerat că este un risc foarte redus. „Cu ani în urmă se considera că există numai 1 caz la 1.000.000 de femei.
Cu toate acestea, pe măsură ce s-a urmărit evoluția stării pacientelor și s-a deschis un registru oficial unde sunt trecute cazurile de cancer, s-a ajuns la concluzia că diagnosticul apare mult mai des”
, spune dr. Bleicher.
În 2016, Organizația Mondială a Sănătății a definit BIA-ALCL drept „un tip de limfom malign care poate apărea ca urmare a recurgerii la implanturile mamare”. În septembrie 2017 fuseseră deja înregistrate 414 cazuri de cancer BIA-ALCL, dintre care 9 paciente au decedat. Aceste rezultate arată că, deși acest tip de cancer este rar, a început să apară mai des.
De asemenea, experții consideră că BIA-ALCL apare mai frecvent în cazul implanturilor texturate, față de cele care au o suprafață netedă. Nu se consideră că este un risc mai mare pentru implanturile cu silicon față de cele pe bază de soluție salină.
Cazurile înregistrate au primit acest diagnostic într-un interval de 7-8 ani de la realizarea procedurii. „O femeie care decide să recurgă la implanturile mamare trebuie să cunoască simptomele caracteristice pentru a le semnala medicului”, recomandă dr. Bleicher.

 
Care sunt simptomele BIA-ALCL?

Sunt destul de ușor de observat pentru că se manifestă sub formă de umflături și dureri localizate în imediata apropiere a implanturilor. În timpul consultului medicii observă de obicei lichid acumulat în jurul implantului, iar unele paciente au observat și îngroșarea pielii în acea zonă.
„Dacă observi umflarea, ulcerațiile sau mărirea sânilor, mai ales dacă a trecut mai mult de un an de la efectuarea procedurii, este foarte important să discuți cu medicul chirurg”, spune dr.
Bleicher.

 
Ar trebui să-ți scoți implanturile ca să fii în siguranță?

Nu, potrivit specialiștilor, poți păstra implanturile, dacă mergi la control în mod regulat și ești atentă la orice simptom problematic. 
„Această formă de cancer nu a fost identificată decât în cazul pacientelor care suferă de dureri, umflături sau asimetrie a sânilor încă din perioada imediat următoare procedurii. Nu este recomandată înlăturarea implanturilor pentru pacientele care se simt foarte bine”, spune dr.
Bleicher.
Deși nimănui nu-i place să se gândească la riscul de cancer indiferent cât de rar ar fi, trebuie să conștientizăm că riscul nu este foarte mare. „Este adevărat că au existat decese provocate de BIA-ALCL în rândul femeilor care au ales implanturile mamare, dar majoritatea cazurilor pot fi tratate și de obicei tumoarea este localizată în zona din apropierea implantului. Prin înlăturarea țesutului îngroșat și a implantului cancerul de acest tip este vindecabil, iar femeile nu ar trebui să se îngrijoreze excesiv”, recomandă dr. Bleicher.
În concluzie, dacă ai implanturi mamare și observi dureri sau umflături trebuie neapărat să te adresezi medicului. Dacă totul este în regulă poți sta liniștită pentru că nu este un tip de cancer fără simptome.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Descoperire șocantă: 3 oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

6 greșeli care afectează strălucirea părului tău

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

9 idei ca să folosești mierea în tratamentele de înfrumusețare

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

9 alimente care au mai multă vitamina C decât portocalele

Cum să folosești oțetul de mere pentru piele frumoasă și păr strălucitor

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Ce să faci dacă îți cad genele. Trucuri care le stimulează creșterea

Olivia Newton-John, diagnosticată cu cancer pentru a treia oară: „Cred că voi învinge“

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

De ce ar trebui să mănânci cât mai des afine

Miso - Ce beneficii are pentru sănătate această pastă

Ananas - Ce beneficii are pentru sănătate?

Robbie Williams, din nou tătic: Are o fetiță născută de o mamă surogat

Nucile - Ce beneficii au pentru sănătate?

8 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea marocană

Când cancerul nu mai e un capăt de drum: Încă o vedetă vorbește despre boala care i-a schimbat viața

Murele - Ce beneficii au pentru sănătate?

Keanu Reeves strânge bani pentru spitalele de copii. De ce nu vorbește despre asta

Cum vor arăta Meghan Markle și Kate Middleton la 60 de ani: Cu riduri și părul alb, dar tot frumoase!

Alimentația în timpul examenelor - Ce trebuie să mănânci pentru concentrare

10 cauze ascunse ale acneei şi modalităţi de a scăpa de ea

Păpușa vie: Fetița cu părul strălucitor cucerește lumea

Ce se întâmplă dacă te tunzi scurt? 7 beneficii neașteptate

Ce se întamplă de fapt atunci când îți trosnești degetele?