Ghid de autoexaminare a sanilor

Exista o masura preventiva pe care o poti practica pentru sanatatea ta! Ai la indemana acest ghid practic care te va lamuri despre importanta examinarii sanilor, cand este momentul cel mai potrivit pentru o autoexaminare si cum se face aceasta.
Sanul este alcatuit din glande, pori secretori, tesut lipidic si muschi. Cei din urma dau forma sanului. Sanul contine un mare numar de glande ce produc laptele si canale conductoare ce se temina cu mamelonul. Acolo este produs laptele mamar.

Divizand sanul in 4, observam ca majoritatea conductorilor se gasesc in jumatatea de sus (in apropierea axilei). Acolo se dezvolta majoritatea celulelor maligne (in proportie de 50%).


De ce sa efectuam examinarea sanilor?

Deoarece odata cu autoexaminarea incepem sa aflam constitutia fiziologica a sanului si putem astfel sa descoperim orice anomalie ar aparea. 95% din cazurile de cancer la san pot fi evitate daca este depistat la timp.

Federatiile internationale de medici sugereaza ca autoexaminarea sa inceapa in jurul varstei de 20 de ani. Este cunoscut ca una din 10 femei poate sa prezinte (simptome de) cancer de san la un moment dat in viata ei, mai ales intre 40 si 65 de ani.


Cand sa efectuam autoexaminarea?

Trebuie sa palpezi sanii o data pe luna, astfel incat sa devina un obicei. De preferinta cu o saptamana inainte de menstruatie, intrucat volumul fiziologic pe care il capata sanii datorita hormonilor se reduce atunci (la menstruatie sanii sunt umflati si dor).

Sa nu uitam ca si la barbati poate aparea cancerul de san, dar in procentaj mult mai mic.


Cum sa efectuam autoexaminarea?

Posteaza-te in fata unei oglinzi si observa sanii intai cu mainile jos, apoi cu mainile pe solduri (aceasta pozitie contracta muschii toracelui), iar apoi cu minile intinse in sus, deasupra capului. Priveste-ti sanii pentru a observa:
  • diferente intre ei, diferente de marime, de forma si conturul fiecarui san (marime, volum, orientarea catre interior a mamelonului);
  • pielea, pentru a observa contuzii, protuberante, eczeme.

PALPARE I
Trebuie sa se realizeze in timp ce stai intinsa, deoarece in aceasta pozitie muschii sunt relaxati si astfel este facilitata palparea. Daca examinezi intai sanul drept trebuie sa pui o pernuta sub umarul drept, iar bratul sa-l indoi sub cap, la nivelul gatului. In continuare, cu cele trei degete din mijloc unite si cu palma mainii stangi efectueaza miscari ciclice in jurul sanului, in forma de spirala, catre centrul sanului, apasand usor dar stabil cu varfurile degetelor, in sensul acelor de ceasornic.

PALPARE II
Apoi fa miscari verticale, parcurgand in intregime sanul cu mana in sus si in jos. Continua sa faci miscari centrifuge si centripete, acoperind tot sanul.

PALPARE III
Ramanand in aceeasi pozitie, trebuie sa palpezi si axila corespunzatoare sanului, pentru a observa aparitia unor eventuale umflaturi. Pentru aceasta parcurge cu mana toata suprafata axilei, facand miscari circulare in toate directiile, apasand zona putin mai tare decat in cazul sanului.

PALPARE IV
Tot in aceeasi pozitie, apasa putin mamelonul intre aratator si degetul mare. Fii atenta daca exista secretie de lichid si daca exista simfiza sau orientarea catre interior a mamelonului.


Ce trebuie sa faci daca exista anomalii?

Daca observi zone tari sau vreo scurgere din sfarc sau vreo modificare a pielii sanului sau a mamelonului, nu te speria, deoarece poate fi vorba despre un caz benign. Insa, oricum ar trebui sa te sfatuiesti cu terapeutul tau pentru a stabili un diagnostic si pentru a te indruma catre un specialist, daca este nevoie.


Factorii de risc

  • menstruatie prematura (inainte de varsta de 12 ani);
  • menopauza intarziata (dupa 55 ani);
  • femei fara copii sau nasterea primului copil dupa 30 ani;
  • stres;
  • expunere la radiatii;
  • viata sedentara;
  • alimentatie bogata in grasimi;
  • consum ridicat de alcool (peste 3 pahare pe saptamana);
  • fumatul;
  • dureri ale sanilor (chisturi);
  • terapie cu hormoni (sub cercetare);
  • cancer de san prezent la mama, fiica sau sora, inainte de menopauza;
  • cancer de san la bunica, matusi, verisoare;
  • utilizarea de anticonceptionale (sub cercetare).
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihaela pe 3 Iun 2010, 15:14
    despre sani

    buna ziua! am 24 ani, 170cm si 50 kg, am sanii foarte mici, prima marime. de vreo 2 sapt, au inceput sa mi se umfle, mai mult sanul drept decat cel stang, stie cineva de ce? dor foarte tare si nu stiu de ce. daca imi poate raspunde cineva, astept e-mail. multumesc

    0
    0

  • ionescu doina pe 4 Sep 2009, 15:39
    autoexaminare sani

    dupa 60 de ani, controlul poate fi oricand ? nemaiavand ciclu

    0
    0

  • amitha pe 20 Mai 2009, 07:53
    autoexaminare sani

    Inainte cu o săptămană de sosirea menstruaţiei este foarte dureros să-ţi examinezi sanii. Cel mai potrivit este dupa, nu inainte si nu in timpul menstruaţiei.

    0
    0

  • Irina pe 18 Mai 2009, 11:33
    Autoexaminare - DUPA, nu INAINTE de menstruatie!

    In multe alte articole, perioada ideala pt autoexaminare nu este INAINTE de menstruatie, cu DUPA! Ciudat, chiar pe acest site: http://www.topsanatate.ro/articol/cancerul-de-san-perfect-curabil-daca-e-tratat-la-timp-24301.html Sanii se congestioneaza si dor INAINTE de mesntruatie, DUPA isi revin la conditiile obisnuite. Atentie la dezinformare!

    0
    0

  • oana pe 21 Apr 2009, 19:36
    buna ziua

    as avea si eu o curiozitate,eu am 70kg si port marimea 5 la sutien,nu sunt cam mari pentru o tanara de 22 ani,si daca da este vreun risc?va multumesc

    0
    0

  • mostoghiu alina pe 6 Apr 2009, 18:10
    noduli la san

    as avea si eu o problema cu noduli la san,am noduli la ambii sani,medicul mi-a facut o analiza numita marcari pentru sani,iar rezultatul a fost bun,si mi-a spus ca nu am nevoie de vreun medicament si ca nodulii o sa-i am toata viata.ce sa fac,sa consult alt medic sau sfatul doctorului este bun?

    0
    0

  • andreea 20 ani pe 11 Mar 2009, 22:15
    noduli la san

    si eu am avut 2 noduli la sanul stang si unul la sanul drept si in urma unor investigatii am incepup q un tratament cu mastodinon si un unguent.in urma acestuia a raspuns un sg nodul ceilalti 2 a fost nevoie d operatie.la biopsie mi-a iesit adenom(surplus d foliculina).acum ma simt excelent. sunt un om normal si ma bucur ca m-am facut bn.si p aceasta cale ii multumesc foarte mult domnului profesor balanescu ion..........un om de nota 10 si pt mine un al 2-lea dumnezeu.dak vreti sa luati legatura q mn pt mai multe detali si indrumari....zarnescu.andreea(id-ul meu).nu va speriarti fetelor totul va fi bn

    1
    0

  • georgiana pe 17 Ian 2009, 16:04
    sanii

    Am un nodul la sanul drept, am facut mamografie si ecograf si a reesit ca este pe baza hormonala. Este nevoie de operatie neaparat? Sau daca nu ce as putea sa fac inafara de operatie,ce alte optiuni as avea? Va multumesc!

    2
    0

  • VIORICA pe 30 Dec 2008, 12:48

    Am mancarimi la mameloane, ele sunt intarite si dureroase.

    0
    0

  • Magda pe 7 Oct 2008, 10:50
    Numai palpare?

    Un medic familiarizat cu palparea, simte un nodul la 10-15mm. O pacienta il va simti la peste 2mm. Nu mai este un diagnostic precoce. Efectuarea unei ecografii anual de la 20 ani si a unei mamografii la 2 ani peste 40 de ani sunt singurele care pot pune diagnosticul in stadiul de cancer in situ ( mamografia) sau stadiul I eventual IIA, stadii in care cancerul este vindecabil!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod