Atenţie, epidemie de conjunctivită! 5 sfaturi ca să nu te îmbolnăveşti

Ministerul Sănătăţii semnalează înmulţirea cazurilor de conjunctivită, o afecţiune a ochilor. Vezi care sunt recomandările specialiştilor pentru a preveni apariţia acestei afecţiuni!
Conjunctivita, numită şi "boala ochilor roşii" apare atunci când mucoasa ochilor este inflamată, generând înroşirea ochilor. Bacteriile, viruşii sau diverse substanţe alergene pot să determine inflamarea mucoasei ochilor, adică a conjunctivitei. "Cel mai probabil cauza este fie infecţia cu virusuri sau bacterii, fie alergenii sau factorii iritanţi precum şamponul, clorul din apă sau fumul de ţigară. Numai conjunctivita bacteriană şi cea virală sunt contagioase", spune dr. Ionuţ Costache, medic oftalmolog şi specialist Bausch & Lomb.


Simptomele conjunctivitei

  • ochii roşii, umezi
  • mâncărimi la nivelul ochilor
  • sensibilitate la lumină
  • secreţii oculare de culoare alb-gălbuie sau verzuie.


Cum să te fereşti de conjunctivită în vacanţă

Având în vedere înmulţirea cazurilor de conjunctivită din ultima perioadă, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să respecte sfatul medicilor oftalmologi şi regulile de prevenire a acestor afecţiuni.
Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţii cont dacă vrei să previi apariţia conjunctivitei:


1. Respectă cu stricteţe regulile de igienă

Spălatul cât mai des pe mâini cu săpun este important pentru a preveni potenţiale infecţii la nivelul ochilor cu bacterii şi virusuri.


2. Nu folosi produse cosmetice expirate

Evită folosirea produselor cosmetice în exces sau a celor expirate, care pot deveni extrem de periculoase.


3. Mare atenţie la apa din piscină şi ştranduri!

Apa din piscină, ştranduri, lacuri poate să fie sursă de microorganisme infecţioase, precum bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci.
Pătrunzând în organism, acestea pot provoca o serie de infecţii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv. Chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante puse în apă.


4. Curăţă bine lentilele de contact


Curăţă cu atenţie lentilele de contact înainte şi după folosire pentru a nu rămâne bacterii ataşate de ele.


5. Nu te freca la ochi dacă ai mâncărime


Este recomandat să eviţi frecatul la ochi în caz de mâncărime, durere sau senzaţia unui corp străin, pentru a nu se infecta şi mai rău zona.

De reţinut! Dacă ai deja infecţie este indicat să eviţi automedicaţia şi să te adresezi imediat unui cabinet medical.
În urma unui consult, medicul va prescrie antibiotice (picături, unguent sau pastile) atunci când conjunctivita este cauzată de o bacterie. Dacă ai contactat o conjunctivită virală, aceasta dispare de regulă după 5-7 zile fără aplicarea vreunui tratament, ne spune specialistul. În schimb, conjunctivita alergică se tratează de obicei cu medicaţie specifică antialergică.

De asemenea, dacă cineva din familie are conjunctivită bacteriană sau virală, nu trebuie folosite aceleaşi aşternuturi şi prosoape cu persoana respectivă. Aceste două forme sunt contagioase.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod