Insuficienta renala si dializa

Hemodializa Hemodializa este o metoda de epurare extrarenala prin care se ineparteaza toxinele din sangele uremic si se realizeaza echilibrul acido-basic si hidroelectrolitic. Ea nu poate suplini functiile endocrine si metabolice ale rinichiului.  Masina de dializa controleaza indepartarea excesului de apa si monitorizeaza intreaga procedura.

"In hemodializa sangele si solutia de hemodializa circula in sensuri opuse de o parte si de alta a unei membrane semipermeabile care permite traversarea metabolitilor aflati la concentratii crescute  dar nu si a proteinelor si a elementelor figurate ale sangelui. Dispozitvul in care se afla membrana semipermeabila se numeste dialzor - rinichi artificial", a declarata Dr. Flavia Turcu.

Potrivit Dr. Andreea Tripac, medic generalist, "hemodializa se realizeaza in spital, in general 3 zile/saptamana in zile alternative, si dureaza cam 4 ore. In afara de dezavantajul de a se prezenta la centrul de dializa de 3-4 ori pe saptamana, pacientii care fac hemodializa trebuie sa urmeze o restrictie alimentara si hidrica mai stricta decat cei care fac dializa peritoneala".


Cum se procedeaza?


"Hemodializa consta in punerea in contact, in afara organismului, prin intermediul unei membrane semipermeabile - in dializor - a sangelui uremic cu o solutie apoasa de electroliti asemanatoare plasmei. Sangele extras prin punctionarea unei fistule arerio-venoase sau prin introducerea unui cateter special de hemodializa intr-o vena centrala ajunge printr-un sistem tubular la nivelul dializorului apoi se intoarce la pacient. Tubulatura prin care circula sangele poarta numele de circuit extracorporeal.", a declarat medicul nefrolog, Flavia Turcu.

"Portiunea care pleca de la pacient la dializor poarta numele de linie arteriala iar cea care aduce sangele de la dializor inapoi la pacient se numeste linie venoasa.
La nivelul aparatului de dializa este montata dializorul - rinichiul artificial. Aparatul de dializa are rolul de a monitoriza diferiti parametrii: compozitia, temperatura, prezenta de aer in circuitul extracorporeal, presiunea de ultrafiltrre.", a adaugat
Dr. Flavia Turcu, de la Spitalul "Sf. Ioan", din Bucuresti.

Pentru a conecta pacientul de hemodializor (rinichi artificial), medicul realizeaza o legatura intre o artera si o vena pentru a obtine un vas sanguin de calibru mai mare (fistula). Atunci cand vasele sanguine ale pacientului nu sunt apte pentru realizarea unei fistule, se poate utiliza un tub din material plastic pentru a uni artera si vena (grefa).


Procesele pentru epurarea toxinelor


Potrivit, medicul nefrolog, Flavia Turcu epurarea toxinelor are loc prin doua procese: difuziunea si convectia.

1. Difuziunea
Consta in trecerea solvitilor din compartimentul cu concentratie mare in compartimentul cu concentratie mai mica: din sangele pacientului uremic catre solutia de dializa trec toxinele; ureea, creatinina iar din solutia de dializa in sangele pacientului trec bicarbonatii.

Astfel sangele uremicului se curata de ureea si creatinina aflate in exces si se incarca cu bicarbonat sangele uremicului fiind acidotic.

2. Convectia
Este procesul prin care solvitii traverseaza membrana dializorului in cadrul procesului de transport al apei. Sunt solviti care nu trec prin membrana dializorului si anume albumina, elemente figurate ale sangelui si sunt solviti care trec liber prin membrana: uree, creatinina, electroliti. In functie de presiunea transmembranara e realizeaza si eliminarea excesului de apa - ultrafiltrarea.


Sistemul de acces vascular

Pentru a se putea realiza HD este necesar sa poata exista o cale de acces la sistemul vascular al pacientului care sa permita extragerea si reintoarcerea sangelui.

Potrivit Dr. Andreea Andronesi exista 2 modalitati principale de realizare a accesului vascular:
 
1.
Prin intermediul unui cateter introdus intr-o vena centrala (jugulara, subclavie sau femurala).


Aceasta modalitate este folosita ca si cale temporara, in special la pacienti cu insuficienta renala acuta, sau la pacienti cu IRC care necesita initierea de urgenta a HD, si mult mai rar ca si cale permanenta in cazul IRC (caz in care se folosesc catetere speciale tunelizate si care sunt periodic schimbate).

Dezavantajele majore ale cateterelor tin atat de eventualele incidente care pot aparea la insertia lor (legate in special de accidente hemoragice), cat mai ales de complicatiile care apar in timp (infectioase si trombotice) si care le limiteaza posibilitatea utilizarii pe termen lung.
     
2. Prin crearea, de catre chirurgul vascular, a unei fistule arterio-venoase (comunicare artificiala intre o artera si o vena de la nivelul unuia din antebratele sau bratele pacientului) si care va fi punctionata in timpul fiecarei sedinte de HD cu ajutorul unor ace speciale care permit extragerea sangelui si trecerea sa prin aparatul de HD.

Este calea de abord vascular cea mai folosita in HD cronica.

Fistula arterio-venoasa (FAV) are in principal dezavantajul cresterii intoarcerii venoase la inima (care poate duce la agravarea bolii in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca avansata) si al riscului trombozarii sale (care poate apare in timp, necesitand realizarea unei alte FAV, la un nivel superior).

Exista pacienti la care aceasta fistula nu (mai) poate fi realizata datorita capitalului vascular extrem de precar (este cazul in special al celor cu ateroscleroza avansata, ex. vechii diabetici). In cazul acestora nu se mai poate introduce niciun cateter venos permanent si, astfel, hemodializa este practic imposibil de efectuat.

In acest caz persoana fie necesita trecerea la dializa peritoneala, fie transplant. Din aceasta cauza accesul vascular mai este denumit de catre specialistii nefrologi "calcaiul lui Ahile al HD".


Caracteristicile sistemului de acces vascular


Principalele caracteristici ale acestui sistem sunt precizate de Dr.
Halpern Rafael, medic chirurg-vascular la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.  


  • Montare prin sectionare minima de tesuturi – reducerea riscului de sangerare (hematom);
  • Montare accesibila si inceperea imediata a dializei;
  • Asigurare a unui debit sangvin suficient;
  • Usurinta si siguranta in exploatare;
  • Aplicarea cat mai indelungata;
  • Risc minim de infectie;
  • Risc minim de alte complicatii;
  • Cost cat mai redus pentru montarea si utilizarea sa.


Care sunt dezavantajele hemodializei?

  • dependenta pacientului de centrul de dializa si astfel o anumita limitare a activitatilor zilnice, element important in special in cazul copiilor de varsta scolara si al persoanelor active;
  • HD este mai greu tolerata de catre pacientii cu boli cardiace avansate din cauza stresului hemodinamic datorat pompei de la nivelul aparatului de HD;
  • circuitul de dializa si mai ales filtrul sunt elemente straine cu care sangele pacientului intra in contact si care determina o serie de reactii inflamatorii ale organismului care pe termen lung accelereaza progresia aterosclerozei la acesti pacienti.

"La ora actuala, exista o intreaga industrie dedicata dezvoltarii si ameliorarii acestei proceduri, iar in prezent HD permite supravietuirea pe termen lung a pacientilor cu IRC, pacienti care in urma cu zeci de ani erau condamnati la o moarte sigura. Exista pacienti (inclusiv in Romania) care traiesc de peste 20 de ani gratie acestei proceduri", sustine Dr. Andreea Andronesi, medic specialist nefrologie la Clinica de Medicina Interna si Nefrologie Fundeni.


Indicatii si contraindicatii

Indicatiile hemodializei sunt multiple, insa avand in vedere ca are un abord vascular direct, vasele pacientului trebuie sa fie de "calitate" buna.

"Hemodializa este indicata pacientilor cu IRA, IRC, intoxicatii cu substante dializabile (toxice endogene sau exogene), dezechilibre hidro-electrolitice, insuficienta cardiaca ireductibila, schizofrenie, psoriazis, precum si  sepsis, pancreatita acuta necrotica, insuficienta hepatica, trauma si rabdomioliza, insuficienta cardiaca congestiva cu hiperhidratare sau hipertemia", a declarata Dr.
Andreea Tripac, medic generalist, rezident in medicina interna.  


"NU este indicata hemodializa sau contraindicatiile sunt relative la pacienti cu boala Alzheimer, dementa cu multiple infarcte, sd. hepatorenal, ciroza cu encefalopatie, boala maligna avansata (cu exceptia mielomului multiplu)", a adaugat aceasta.

Doctorul Flavia Turcu, medic nefrolog la Spitalul De Urgenta din Bucuresti precizeaza "ca in timpul sedintelor de dializa pacientii pot prezenta hipotensiune arteriala in cazul in care s-a produs o ultrafiltrare excesiva sau daca a primit antihipertensive in doza crescuta". In cazul unor ultrafiltrari ineficiente pot apare cresteri ale tensiunii arteriale, medicamentele antihipertensive se pot dializa.

De asemenea, pot apare crampe musculare tot cand se realizeaza ultrafiltrare excesiva sau cand se produce hiponatremie, hipocalcemie. Pot apare reactii alergice la heparina.

"Evident aceste reactii secundare sunt rare si raportul risc/beneficiu este in favoarea marelui beneficiu pe are l-a adus hemodializa -  descoperirea metodei, introducerea in practica medicala a metodelor de epurare extrarenala, a rinichiului artificial", a tinut sa precizeze Dr. Flavia Turcu.

 

Comentarii (35)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Camelia pe 15 Dec 2015, 11:00
    despre dializa peritoneala

    Mama mea a fost diagnosticata acum trei ani cu insuficienta renala gradul 5 cu recomadarea pentru dializa. Medicul nefrolog a sustinut foarte mult varianta cu dializa peritoneala ca ar fi mult mai usoara, in consecinta am acceptat opinia acesteia. Nu ne-a explicat insa urmarile unei astfel de decizii: - operatia (destul de dificial) de montare a furtunului de dializa in peritoneu care s-a repetat si a doua oara deoarece medicul specialist nu l-a montat bine. Dupa prima operatie (gresita) mama avea dureri ingrozitoare la evacuarea lichidului din peritoneu ceea ce o facea sa opreasca procesul de dializa - sedintele de dializa trebuiau facute din sase in sase ore (!) nu din opt in opt ore cum ne spusese medicul nefolog initial - o sedinta de dializa peritoneala dureaza cam o ora si jumatate (spalarea mainilor, sterlizarea mesei de lucru, evacuarea lichidului, aruncarea reziduurilor) - incalzirea pungilor de dializa se efectua cu sticle cu apa fierbinte -deci un consum aproape permanent de gaz metan - transportul cutiilor cu pungile de dializa (fiecare cutiie are 10-15 kg) de la autovehiculul care aduce pana in locuinta - alimentatie restictionata : fara sare, fara proteine. Mama nu reusea sa-si echilibreze dieta asa ca avea picioarele permanent umflate de apa (intr-o vreme ii curgea din picioare apa in exces) - orice internare in spital este foarte dificila atat pentru pacient, familie cat si pentru medicii internisti deoarece trebuiau sa-i rezerve o camera sterila (ceea ce in spitalele noastre nu prea exista). De multe ori am fost sfatuiti sa o luam acasa si sa-i facem tratament la domiciliu. - pacientul cu dializa peritoneala este "legat pur si simplu de casa" deaorece toate activitatile trebuie sa le efectueze intre doua dialize adica in cele patru ore care raman intre doua proceduri - daca nefrologul nu este prea cunoscator in dializa peritoneala (ceea ce s-a intamplat si la mama) , pacientul poate avea dezechilibre foarte mari de minerale, vitamine etc. Pana sa o mut pe mama de la medicul nefrolog initial aceasta ajunsese sa nu mai poata sa faca nici un pas prin casa singura, avea imagini colorate (in mov) si o stare depresiva accentuata. - producerea de hernii (mama a facut doua operatii de hernie, la ultima i s-a scos furtunul de DP si a fost trecuta pe HD) Deci, acestea sunt cele cateva dezavantaje ale DP de care ne-am lovit in cei trei ani de dializa peritoneala a mamei.

    0
    0

  • mihai pe 29 Sep 2014, 21:22
    dializa si consumul de alcool

    Buna ziua.Eu ma numesc Mihai si tatal meu e dependent de dializa insuficienta cardiaca (inima functioneaza la jumatate de norma.De catva timp a inceput sa consume alcool spre disperarea mamei noastre care il asista.Ce se poate intampla si ce am putea face?Va multumesc.

    7
    0

  • Grigoras Angelica pe 9 Sep 2014, 11:45
    intrebare pentru cunoscatori

    daca unui pacient aflat in hemodializa cu hemoglobina 10, i se administreaza aranesp sau nu i se administreaza??? multumiri ...

    3
    2

  • teodorescu cerasela pe 17 Ian 2014, 08:20
    ajutor din parte semenilor mei

    Buna ziua,am avut probleme cu rinichiu drept ,din urma unei operatii ,si am ajuns ,sa port nefrostome la ambii rinichii ,ca nici celalat rinichi nu m-ai functiona bine ,am fost la Cluj pt a_mi reimplanta uretera dreapta ,in fine,,, mi-au reimplntat uretera ,mi-au pus stent la amandoi rinichi ,si la 9 luni trebuia sa le scot ,numai ca la ceva timp stentu de la rinichiu drept a iesit singur si cand m-am dus sa-l scot pe celalalt stent ,am avut un soc ,cand a zis ca uretera din dreapta s-a infundat si nu m-ai functionaza rinichiu ,anul trecut in August m-ia pus un stent la stangu pt a nu mi se infunda si uretara ,aveam creatinina 6,57 ,iar acum o am 4,88 ,.as vrea sa-mi spuna si mie ,cum sa procedez pt a fi si eu programata pt un transplant de rinichi, am grpa sangvina A || RH negativ,va multumesc.0747245542

    4
    0

  • florea marian pe 19 Dec 2013, 14:21
    isuficienta renala

    buna ami spuneti si mie va rog ce regim trebuie sa tin

    7
    7

  • Barbu pe 9 Sep 2013, 01:13
    Atrofiere renala+ chisturi renale

    Buna seara, Mama mea in varsta de 55 de ani a fost dg cu chisturi renale si atrofierea unuia dintre rinichi in proportie de 60%. Medicul care a facut examinarea i-a recomandat numai sa bea multe lichide, atat. Este suficient sau poate lua un tratament pt aceste afectiuni. Multa sanatate. Va multumesc!

    1
    9

  • monica pe 7 Iun 2013, 13:08
    dializa

    buna ma numesc moni sunt din zalau judetul salaj eu sunt plecata an strainatate de5ani si am lucrat si mam ambolnavit si acuma fac dialize de8luni si anca nu ma trecut pe lista si am doar27de ani si sunt satula de atataa dializa u mai pot suporta

    10
    16

  • simona pe 18 Apr 2013, 20:36
    INSUFICIENTA RENALA URGENT!!!

    Buna. sunt disperata, am internat pe mama cu dureri la stomac si greata, Timp de 9 zile a fost tratata cu perfuzii glucoza cu nospa, diuretice, antiiflamatoare.Afost chemat un nefrolog apoi deoarece a crescu creatina ;la 5.Urina pana. al a4000 ml pe zi.In timp starea sa inrautati cumplit .Astazi dupa inca 10 zile, medicul mi-a dat o veste ffff cumplita mama nu mai are mult de trait, a facut insuficienta renala cronica si nu poate sa-i faca dializa, deaorece are obezitate, si a facut si insf. cardiaca. Ajutati-ma cu un raspuns exista oare o sansa sa faca dializa daca nu ....

    13
    8

  • ionescu pe 29 Mar 2013, 19:11
    creatinina de 20

    Buna ziua!Tatal meu are creatinina de 20 care sunt consecintele.

    45
    8

  • iulian pe 26 Sep 2012, 21:13
    insuficienta renala si chisturi

    salut sant iulian...ce se intampla daca beau ceai cozii de cirese amare si matase de porumb cu masura pus ceai in apa clocotta cu olingurita de miere de albini de salcam....si fara carne sa mananci 3 lunii deci scade creatinina si urereea..pa pa

    38
    10

  • Pascaru Genoveva Gianina pe 20 Sep 2012, 19:22
    insuficienta renala

    Buna ziua, Ma numesc Pascaru Gianina si sunt din Bacau, tatal meu are 79 de ani si sufera de insuficienta renala. Va rog sa mi spuneti daca exista vreun tratament prin care sa poata scadea creatinina aceasta fiind de 4, se deplaseaza foarte greu, refuza sa manance, si ceea ce este cel mai important nu bea lichide decat 1-1.5 litri pe zi. Ce ma sfatuiti? Va rog astept raspuns urgent. Va multumesc.

    28
    7

  • Guruliu pe 12 Sep 2012, 16:23
    Transplant

    Cineva stie toate riscurile unui transplant ? Cate medicamente anti-reject + ...., pe zi, costul, riscul de cancer sau a unui herpes "mostenit" .... cat dureaza un transplant (indiferent de cost)?

    37
    13

  • Romeo pe 25 Iun 2012, 14:20
    hemodilaiza

    Salutari tuturor , va pot spune si eu cate ceva [entru ca sunt si eu pe dializa mai ales dupa un transplant renal ce a mers 5 ani si 9 luni nu are rost sa va mai ganditi la tratamente naturiste doar sa aveti pshicu tare si daca aveti acozia de a face un transplant reanl nu ezitati , cu cat e facut transpalntul mai repede cu atat mai bine bafta tuturar si fiti tari

    15
    4

  • Vali pe 2 Iun 2012, 11:57
    Tratament naturist

    Buna ziua, tatal meu sufera de insuficienta renala cronica avand creatinina 6 as vrea sa stiu daca exista un tratament care sa ajute la scaderea creatininei si mai ales parerea unei persoane care a urmat acest tratament. Multumesc

    29
    12

  • vpasatoiu pe 25 Mai 2012, 11:54
    Dializa peritoneala

    Eu am ales sa fac dializa peritoneala. are mult mai multe avantaje si este si mai ieftina. Pastreaza diureza,dieta mai putin drastica si persmisivitate mai mare la lichide, se realizeaza acasa – intimitate, confort, libertate de miscare, lipsa acelor, initiere in spital . Terapie continua care seamana foarte mult cu functia normala a rinichiului Aceeasi eficienta din punct de vedere rata de supravietuire Eficienta mai mare in inlaturarea fluidului / pacientii necesita mai putine hipertensive

    30
    7

  • FLORENTINA pe 22 Mai 2012, 10:53
    URGENT

    PTR. CEI CARE AU INSUFICIENTA RENALA CRONICA SI FAC DIALIZA ; VA SFATUIESC PE PROPRIA EXPERIENTA CARE A FACUT TRANSPLANT DE RINICHI DIN MOARTE CEREBRALA ACUM DOI ANI LA CLUJ , SA VA INSCRIETI PE LISTA DE ASTEPTARE LA : < CLUJ > . ESTE O ECHIPA F.F. BUNA. MULTUMESC FLORENTINA SPECIAL PTR. 0725964999.

    8
    3

  • ionut pe 11 Mar 2012, 00:01
    insuficienta renala

    salut,am creatinina 10,2 si nu fac inca dializa mi sa montat fistula de 14 zile

    12
    3

  • ana pe 15 Feb 2012, 18:38
    rinichi polichistici

    Am auzit ca pt IRC terapia numita osmoza mai reduce creatinina. Sunt pe 5,1 creatinina si nu fac inca... dializa. Dar ceva despre un transplant de celule stem ati auzit? Am un regim extrem de sever si calculat fara proteina animala dar degeaba! Degradarea e continua si cu pasi repezi. Ca sa nu mai zic cu moralul la pamant

    11
    6

  • miaG pe 2 Feb 2012, 18:02
    pt Irina Fl

    Fara suparare ce scri tu e doar reclama. Mi se pare crunt sa indemni acesti bolnavi la tratamente naturiste. Ii poate OMORA. Dale pace sunt si asa destul de chinuiti. Mentionez ca sunt fan tratamentelor naturiste, DAR aici nu e locul.

    1
    4

  • miaG pe 2 Feb 2012, 17:52
    pt ramona

    carnea cu cel mai mic continut de fosfor este cea de miel, multe alimente au mult fosfor, cum e mazarea de exemplu, mazarea si mai ales fasolea boabe , acesti bolnavi nici nu ar trebui sa le consume. Cu siguranda in afara de renalgel mai ia sau ar trebui sa ia si alt medicament. Ceva greseste in regim sau nu ia corect medicatia. Potasiul este strict legat de alimentatie, daca fosforul da complicatii in timp, potasiu e mai periculas ca poate da complicatii severe imediate, el este implicat in activitatea electrica a inimii

    2
    2

  • Ramona pe 27 Ian 2012, 10:40
    Alimente cu cont redus de fosfor

    Sotul meu face dializa de 5 ani si in prezent are analizele foarte mari(fosforul 9-10,chiar si cu renagel, iar potasiul tot mare). Nu mananca cine stie ce, carne nu mananca in fiecare zi. Nu mai stiu ce sa mai gatesc. Va rog, daca puteti, sa imi dati sugestii ce ar putea sa manance .Am citit in brosura primita de la centrul de dializa ca spatele de porc contine doar 13 mg fosfor la 100 de gr, dar nu stiu care este spatele de porc. Am intrebat toti macelarii, dar nu au auzit decat de spata de porc-este acelasi lucru? In speranta ca ma puteti ajuta, va multumesc!!!

    9
    1

  • ilescu lucian pe 14 Ian 2012, 11:18
    boala renala

    eu fac dializa de 6 anii am chisturii la ambii rinichii de 3 ori pe saptamina ma duc la dializa am 51 anii

    9
    6

  • 0725964999 pe 30 Nov 2011, 19:34
    isuficienta renala

    buna seara ma numesc nicoleta am 27 ani si acum 2 ani am fost diacnosticata cu isuficienta renala de 2 ani fac hemodializa si sunt inscrisa pe lista de asteptare la fundeni pentru un transplant renal si sfatuiesc pe cei aflati in situatia mea sa fie puternici asa cum sunt eu ca daca nu sunt nu fac nimic le urez multa bafta la toti pacienti ce fac hemodializa din romania multa sanatate si capul sus

    6
    9

  • Irina Fl. pe 17 Nov 2011, 13:10
    Despre insuficienta renala, dializa si trat naturist

    Buna ziua, ma numesc Irina sunt din Cta si am un baietel diagnosticat cu insuficienta renala in urma unei infectii. El face actualmente dializa si a fost ajutat f mult de trat naturist Fares. Va recomand cu mare caldura Cab Fitoterapie Fares, Bucuresti, str C A Rossetti, nr 31 parter, Dr Daniela Busneag. Cu un set de analize la zi, o vizita scurta, multe dintre neplacerile acestei boli se pot ameliora. F important e regimul tinut si gandirea pozitiva a pacientului sa au pers care il insoteste. Tel Cb 0756022850

    8
    3

  • Irina Fl. pe 17 Nov 2011, 13:10
    Despre insuficienta renala, dializa si trat naturist

    Buna ziua, ma numesc Irina sunt din Cta si am un baietel diagnosticat cu insuficienta renala in urma unei infectii. El face actualmente dializa si a fost ajutat f mult de trat naturist Fares. Va recomand cu mare caldura Cab Fitoterapie Fares, Bucuresti, str C A Rossetti, nr 31 parter, Dr Daniela Busneag. Cu un set de analize la zi, o vizita scurta, multe dintre neplacerile acestei boli se pot ameliora. F important e regimul tinut si gandirea pozitiva a pacientului sa au pers care il insoteste. Tel Cb 0756022850

    5
    4

  • valentina pe 29 Sep 2011, 14:36
    Insufienta renala

    Buna ziua, Ma numesc Valentina si in urma ca 2 ani am descoperit ca am insuficienta renala,am si chisturi,boala este destul de avansata,eram insarcinata si cand sa nasc am aflat asta,a fost ceva foarte dureros,as vrea sa vorbesc cu persoane ce au aceeasi problema ca si mine. Va multumesc! \Multa sanatate tuturor.

    6
    2

  • liliana pop pe 22 Aug 2011, 22:51
    insuficienta renala

    Buna ziua, As avea o intrebare, sora mea sufera de insufienta renala din anul 1996 pana in prezent nu face dializa, in momentul in cre a fost depistata boala un rinichi functiona la limita iar unul deloc si are si multe chisturi la rinichi, in anul 2008 s-a depistat un cancer mamar a fost operat si totul a fost bine chiar si creatinina nu prea depasea 4 , acum de ceva timp creatinina i-a fost chiar 7.14 si are picioarele foarte umflate, as vrea sa stiu daca in acest caz se poate face ceva sau obligatoriu dializa. Multumesc!

    10
    5

  • georgiana pe 8 Aug 2011, 18:13
    insuficienta renala cronica

    Buna,ma numesc Georgiana,sunt din Braila si as vrea sa imi spun povestea.Impreuna cu sora mea Anisoara am fost crescute de bunici.Parinti mei s-au despartin in urma cu 11ani,iar noi am ramas in grija bunicilor paterni.De curand sora mea Anisoara a fost diacnosticata cu insuficienta renala cronica si are nevoie urgenta de un rinichi.Are grupa de sange B3 negativ nefiind compatibila cu niciunul dintre bunici si nici cu mine,singurul compatibil fiind tata care nu poate dona deoarece are si el probleme de sanatate,are hepatita cronica.Noi nu avem posibilitate de a cumpara un rinichi,costa enorm de mult.Fac apel la oameni cu suflet mare,cei care doresc sa ne ajute ne pot contacta la nr 0766843228.

    5
    3

  • tanea pe 9 Iun 2011, 20:24
    CUM SE TRATEAZA TRIPACU

    buna seara ma numesc tanea si as dori sa stiu mai multe despre cum se trateaza tripacul ...............

    10
    3

  • Petryx pe 26 Mar 2011, 12:17
    insuficienta renala cronica

    Va salut cu respect.As dori sa stiu daca se mai poate face ceva in IRC ca si tratament naturist.Am azotemie 167mg ,si creatinina 5,5mg.As dori la fel de mult sa cunosc persoane care fac dializa sau care au facut transplant renal...cu acelasi respect deosebit va astept la adresa de mess...bossypertyx...

    15
    3

  • Petryx pe 26 Mar 2011, 12:10
    insuficienta renala cronica

    Va salut cu respect.As dori sa stiu daca se mai poate face ceva in IRC ca si tratament naturist.Am azotemie 167mg ,si creatinina 5,5mg.As dori la fel de mult sa cunosc persoane care fac dializa sau care au facut transplant renal...cu acelsi respect deosebit va astept kla adresa de mess...bossypertyx...

    19
    5

  • doris pe 29 Sep 2010, 14:39
    Tratament pentru rinichi

    Buna ziua. As dori sa stiu daca exista in Romania un sanatoriu (statiune) unde se pot face dialize. Multumesc

    12
    14

  • diana pe 28 Iul 2010, 22:01
    insuficienta renala cronica

    buna !!ce remedii naturiste imi pute_ti spune pt aceasta boala?am cretilina 7 iar ureea este 1,32.va multumesc astept raspuns.

    16
    8

  • Alex pe 30 Iun 2009, 00:29
    Dl.

    Am un cateter long-life un cateter ce poate fi folosit mai mult timp fara sa se infecteze sau sa se blocheze. Cateteru l-am cumparat pentru bunica mea totusi din cauza sistemului de sanatate prost din romania l-am gasit prea greu si intre timp a facut septicemie de la un cateter infectat. Asa ca vreau sa recuperez o parte din bani eu l-am achizitionat cu 20 de mil. si l-am gasit foarte greu insa il vand cu 12 mil chiar si mai putin. Tel: 0722285370

    14
    7

  • georgica pe 8 Ian 2009, 09:36
    chisturi renale

    Buna ziua, ma numesc georgica, as dori sa cunosc parerea unui specialist pentru urmatoarea intrebare: diagnisticul de chisturi paracaliceale este sinonim cu rinichiul polichistic? Multumesc mult. adresa mea georgica_negrila@yahoo.com

    14
    6

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod