Noile reguli pentru nivelul de colesterol favorizează o abordare personalizată

O strategie pe termen lung pentru reducerea nivelului de colesterol, începând uneori chiar de la vârsta de 2 ani, este principiul de bază al noilor reguli puse în practică de Asociația pentru Sănătatea Inimii din SUA.
Noul ghid pentru lupta împotriva colesterolului nu se mai bazează pe reguli generice, ci promovează o strategie personalizată. Astfel, se prioritizează efectuarea investigațiilor detaliate pentru a determina riscul de afecțiuni cardiovasculare al fiecărei persoane și stabilirea gradului de întărire a arterelor.
Pentru cazurile cu un risc crescut, în afară de statine se vor utiliza și medicamente mai puternice precum Ezetimib sau noua categorie numită inhibitori PCSK9. Prima testare a nivelului de colesterol pentru copii va avea loc între 9 și 11 ani pentru a determina din timp riscul cardiovascular de-a lungul vieții, dar se vor efectua analizele chiar și de la 2 ani dacă în familie există deja un istoric de boli cardiace sau părinții au un nivel crescut de colesterol. Aproximativ unul din 3 adulți are un nivel prea ridicat al colesterolullui „rău” de tip LDL, ceea ce contribuie la depunerea grăsimilor pe pereții arterelor și îngustarea lor, potrivit Asociației pentru Sănătatea Inimii.
Persoanele care au colesterolul de tip LDL sub 100mg/dL au un risc mult mai scăzut de boli cardiace și accident vascular cerebral.
„Un nivel prea mare de colesterol la orice vârstă crește foarte mult riscurile. Din acest motiv este important ca și persoanele tinere să aibă un stil de viață sănătos și să înțeleagă importanța menținerii colesterolului sub control”, explică dr. Ivor Benjamin, președintele Asociației pentru Sănătatea Inimii.

 
Concentrează-te pe stilul de viață ca punct de plecare

Potrivit specialiștilor, contează foarte mult să se înceapă monitorizarea nivelului de colesterol cât mai devreme posibil pentru că multe persoane nu știu ce valori au. „La clinica mea văd mereu persoane de 20 sau 30 de ani care nu și-au făcut niciodată analizele de colesterol și care de multe ori au colesterolul LDL de 200mg/dL sau chiar mai mult. Pur și simplu nu le cunoaștem istoricul familial pentru că acest lucru nu s-ar întâmpla dacă ar fi testați din timp.
Asemenea valori nu apar atât de devreme decât când sunt influențate de factorii genetici”
, potrivit dr. Neil Stone, profesor de cardiologie de la Universitatea Northwestern.
Pentru copiii și adolescenții cu un nivel ridicat de colesterol nu este recomandată decât modificarea stilului de viață pentru că deocamdată nu există suficiente studii legate de administrarea medicamentelor la o vârstă fragedă.
Începând cu vârsta de 20 de ani, fiecare persoană ar trebui să fie evaluată periodic în ceea ce privește riscul cardiovascular, inclusiv testarea nivelului de colesterol. Vestea bună este că persoanele care iau deja un tratament pe bază de statine nu vor mai trebui să nu mănânce mai multe ore înaintea analizelor. „Am ajuns la concluzia că nu este nevoie să nu consumi deloc alimente pentru a putea să-ți verifici colesterolul. Majoritatea pacienților care își fac analizele în a doua parte a zilei se simt rău dacă trebuie să aștepte atât de mult timp pentru a mânca, iar dimineața am văzut că unele persoane gustă o gogoașă înainte de a veni la analize.
Trebuie să fim realiști și să adaptăm analizele la ritmul activ, când nu este timp de un repaus complet de la alimente”
, spune dr. Martha Gulati, director al departamentului de cardiologie de la Universitatea din Arizona-Phoenix și editor al Colegiului American de Cardiologie.
Medicii vor fi încurajați să discute cu fiecare pacient despre riscurile care îl privesc personal, creând un plan de acțiune care se referă strict la circumstanțele individuale. Se vor verifica și fumatul, tensiunea arterială, eventualele afecțiuni renale, bolile pe fond inflamator, prezența sindromului metabolic sau menopauza prematură. Informațiile suplimentare vor juca un rol-cheie pentru a selecta tratamentul potrivit pentru fiecare pacient.

 
Calciul coronarian contează foarte mult

„Pentru cei cu un risc moderat de afecțiuni cardiovasculare va fi necesară analiza arterelor pentru a depista depozitele calcifiate de grăsimi. Persoanele care nu au deloc depuneri pot amâna tratamentele cu statine, cu excepția cazului în care au și un alt factor de risc”, explică dr.
Sidney Smith, profesor de cardiologie de la Universitatea din Carolina de Nord.
„Am văzut pacienți care nu aveau deloc depuneri de calciu coronarian și nu mi s-a părut necesar să le prescriu statine. Dacă însă fumează, au diabet sau un istoric familial nefavorabil consider că tratamentul pe bază de statine este esențial”, continuă acesta.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod