Ce corelație există între curățarea dinților și pneumonie?

În afară de prevenirea și tratarea diferitelor probleme dentare, mai există un motiv care te-ar putea convinge să mergi la medicul stomatolog de două ori pe an: ai putea preveni și alte tipuri de boli.
Un nou studiu a ajuns la concluzia că vizitele dentare regulate care presupun curățarea dinților te pot proteja împotriva pneumoniei, prin reducerea nivelurilor de bacterii dăunătoare din gură. 

Cum poate preveni curățarea dinților apariția pneumoniei?


Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 26.000 de persoane și a constatat că persoanele care nu efectuează controale dentare prezintă un risc mult mai mare de apariție a pneumoniei bacteriene decât persoanele care țin pasul cu vizitele bianuale. Autorul principal al studiului, un profesor asistent de medicină internă la Universitatea din Virginia Commonwealth, a spus că există o legătură bine documentată între sănătatea orală și pneumonie.
De asemenea, nu putem curăța în totalitate gura de bacterii, dar o bună igienă orală poate limita cantitățile prezente de bacterii.

Organismul conține de 10 ori mai mulți microbi (bacterii, fungi și virusuri) decât celulele umane. Cei mai mulți dintre acești microbi sunt inofensivi sau chiar benefici și chiar și cele mai periculoase boli apar doar în anumite circumstanțe. În cazul bacteriilor care cauzează pneumonie, de exemplu, trebuie să fie inhalate pentru a provoca o infecție. Curățarea dinților în mod regulat și vizitele la dentist pot reduce cantitatea acestor bacterii și probabilitatea să le inhalezi în plămâni. 

Numărul persoanelor din studiu care au făcut pneumonie a fost redus - aproximativ 1,68% din întregul eșantion.
După ajustarea eșantionului în funcție de vârstă, sex, venit și alți factori, cercetătorii au descoperit că persoanele care nu au fost niciodată la dentist au prezentat un risc de 1,8 ori mai mare decât persoanele care merg de două ori pe an la stomatolog.

Doctorul Doll a recunoscut că persoanele care își vizitează medicul dentist în mod regulat practică și alte comportamente sănătoase pentru igiena orală, cum ar fi periajul dinților cu regularitate. Aceste persoane ar putea avea și alte comportamente sănătoase, care ar putea influența riscul apariției pneumoniei.
Reducerea riscului apariției pneumoniei este foarte importantă, având în vedere faptul că un număr mare de persoane se îmbolnăvesc din cauza acesteia în fiecare an și o parte dintre acestea mor. Cu toate că este mai frecventă la persoanele în vârstă sau la persoanele cu boli cronice, oricine o poate face.

Data viitoare când oscilezi dacă să mergi sau nu la dentist, adu-ți aminte că acele curățări ale dinților pot fi cheia stării tale generale de sănătate.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod