Alimente ecologice versus alimente conventionale

Teama de "E-uri" ne indreapta atentia catre alimentele ecologice. Desi sunt mult mai costisitoare decat cele conventionale, intre a preveni si a trata, cei mai mult dintre noi aleg prima varianta si, prin urmare, aleg sa manance sanatos. Afla ce sunt alimentele ecologice, cum le poti recunoaste si de unde pot fi achizitionate.
Teama de "E-uri" ne indreapta atentia catre alimentele ecologice. Desi sunt mult mai costisitoare decat cele conventionale, intre a preveni si a trata, cei mai mult dintre noi aleg prima varianta si, prin urmare, aleg sa manance sanatos. Afla ce sunt alimentele ecologice, cum le poti recunoaste si de unde pot fi achizitionate.

Ce sunt alimentele ecologice?


Agricultura ecologica este tipul de agricultura in care sunt interzise pesticidele de sinteza, fertilizatorii sintetici, antibioticele, hormonii de crestere, regulatorii de dezvoltare precum si organismele modificate genetic.

In tara noastra, agricultura ecologica se supune legislatiilor Uniunii Europene cat si legislatiilor nationale in ceea ce priveste regulile si principiile de productie.
Fructele, legumele, cerealele, mierea, laptele, carnea si nu numai, toate acestea pot fi obtinute prin metode ecologice care ne garanteaza ca nu contin substante chimice sintetice, daunatoare sanatatii.

Prin urmare, produsele ecologice alimentare obtinute din materie prima ecologica sunt produse ecologice. De exemplu, pentru ca un pachet de biscuiti sa fie declarat produs ecologic, este necesar ca toate elementele din compozitia biscuitilor sa fie ecologice: faina, unt, zahar etc. De asemenea, la fabricarea produselor eco este interzisa adaugarea aditivilor sintetici deosebit de periculosi pentru sanatate - coloranti, conservanti, potentiatori de aroma etc.
(cunoscuti adesea sub denumirea de "E-uri").

Ne-am obisnuit sa credem ca produsele ecologice si cele naturale reprezinta acelasi lucru. Diferenta este, insa, una majora. Alimentele naturale sunt  produse din ingrediente obtinute in mod conventional (agricultura conventionala), dar la procesarea carora nu sunt adaugati aditivi.

Cum recunoastem produsele alimentare ecologice?


"Pentru ca un produs alimentar sa fie declarat ecologic, este necesar ca minim 95% din componentele sale sa fie ecologice.", ne spune Oana Atomei, directorul sucursalei din Romania a Bios Italia, unul dintre organismele de inspectie si certificare a produselor agroalimentare ecologice in tara noastra, aprobat de Ministerul Agriculturii.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristi pe 23 Sep 2010, 22:36
    BIOmarkt TIMISOARA

    biomarkt.ro ofera acuma 50 premii speciale, nu ratati !!!

    0
    0

  • samoila pe 21 Apr 2009, 11:31
    Case ecologice.

    Ne propunem sa facem intradevar ecologie,deoarece avem nevoie de aceasta planeta si ia de noi.Prin proiectele noastre am demarat si acoperisurile verzi acolo unde poluarea si necesitatea de natura ne-o cere,am inceput sa plantam pe acoperisuri de orice inclinatie plante perene. www.piscine-ecologice.com

    0
    0

  • alexandra pe 27 Dec 2008, 04:16
    my reality

    Din propria experienta am vazut ca alimentele si produsele ecologice fac bine organismului-al meu cel putin. In limita banilor folosesc produse de ingrijire ecologie(sampon, sapun) si astfel, am scapat de alergiile teribile pe care le aveam atunci cand foloseam produsele obisnuite..Din punctul meu de vedere ele merita sa fie cumparate iar noi meritam preturi mai mici la multe dintre acestea, nu umflate cum sunt majoritatea; )

    0
    0

  • gabi pe 10 Dec 2008, 16:08
    produse ecologice

    Este foarte interesant si bine de stiut ca organismele abilitate pentru autorizarea produselor ecologice isi i au treaba in serios. Felicitari si tineti o tot asa...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod