7 lucruri pe care să le faci dimineața pentru a ameliora starea tractului digestiv

Începe să ai grijă de sănătatea la nivel digestiv chiar de dimineața, modificând ușor rutina și adăugând gesturi esențiale care protejează integritatea și componența utilă a microbiomului.
„Microbiomul este localizat în tractul digestiv și are un rol critic pentru starea generală de sănătate. Echilibrează starea de spirit, imunitatea și nivelul de hormoni din tot organismul. Este foarte important să recurgi la obiceiurile care îl fortifică, iar dacă începi de dimineața vei pune bazele unor obiceiuri sănătoase pentru tot restul zilei”, explică dr. Monica Moreno, nutriționist.
Nu va fi nevoie să faci lucruri foarte complicate pentru a obține beneficiile preconizate. De multe ori este vorba despre opțiuni simple, cum ar fi adăugarea unor alimente diferite la micul dejun, luarea unor suplimente, mișcarea, exercițiile de stretching, meditația sau chiar un banal pahar cu apă.

 
Iată cum trebuie să procedezi dimineața pentru a te asigura că îmbunătățești starea tractului digestiv:

 
1. Bea un pahar mare cu apă

Pentru că ai dormit mai multe ore și nu ai avut cum să consumi lichide este esențial să-ți rehidratezi organismul de îndată ce te trezești. „Deshidratarea poate cauza constipația, în timp ce apa băută pe stomacul gol va da un impuls util digestiei.
Poți bea un pahar cu apă simplă sau poți adăuga puțin suc de lămâie pentru o obține un gust mai interesant
”, spune dr. Liz Wyosnick, nutriționist.

 
2. Ia un probiotic

Dacă vrei să te asiguri că tractul intestinal funcționează eficient este recomandat să iei un supliment pe bază de probiotice la începutul zilei. „Acest tip de suplimente furnizează organismului cantități ridicate de bacterii benefice, înlocuindu-le pe cele pierdute în urma tratamentelor cu antiobiotice sau datorită altor inconveniente. Dacă obții o proporție corectă între bacteriile utile și restul microbilor vei stabiliza funcțiile digestive și vei fortifica imunitatea”, spune dr. Allison Hill, nutriționist din Los Angeles.

 
3. Consumă fibre

Fibrele sunt un nutrient foarte util, care trebuie integrat mereu în cadrul micului dejun. „Alimentele bogate în fibre cum sunt terciul de ovăz, semințele de chia, pâinea din făină integrală și fructele previn constipația și mențin un ritm normal de eliminare a toxinelor din organism.
În plus, terciul de ovăz previne fluctuațiile glicemiei și ține sub control apetitul”
, spune dr. Keri Gans, nutriționist.

 
4. Stai jos și ia micul dejun

Un gest foarte simplu, dar esențial pentru sănătatea tractului intestinal este să stai jos la masă în timp ce iei micul dejun. „Multe persoane fie sar peste micul dejun, fie consumă diferite preparate pe drum sau în timp ce încearcă să realizeze alte activități. Organismul uman are nevoie de o rutină clară și funcționează cel mai bine atunci când se concentrează pe o singură activitate. Rezervă-ți 10-15 minute pentru a lua micul dejun liniștit, fără să verifici mesajele de pe telefon sau să-ți citești email-urile. În acest mod vei transmite corpului semnalul că este momentul să prelucreze alimentele consumate”, spune dr. Wendy Leung, nutriționist specializat în sindromul de colon iritabil.

 
5. Rezervă-ți timp pentru scaun

„Ritmul organismului va include scaunul din cursul dimineții pentru că în acest moment al zilei cortizolul are nivelul cel mai ridicat și stimulează motilitatea intestinală. Multe persoane și-au fixat un interval clar pentru acest lucru și ar fi util să procedezi la fel, înainte de a pleca grăbit spre serviciu, favorizând problemele digestive”, recomandă dr.
Wyosnick.

 
6. Folosește apa rece

Poate îți vine greu să crezi, dar câteva secunde de apă rece la finalul dușului sunt extrem de utile pentru tractul tău digestiv. „Modificarea bruscă a temperaturii apei la sfârșitul dușului stimulează motilitatea intestinală și grăbește eliminarea toxinelor”, spune dr. Shalini Bhat, nutriționist.

 
7. Nu te îndrepta spre cafea

„Cafeaua și alte băuturi care conțin cafeină favorizează deshidratarea și vor cauza producția excesivă de acid la nivelul stomacului. În loc să bei direct o ceașcă de cafea după ce te scoli, mai bine începe cu un pahar mare de apă, iar după 20 de minute poți savura și băutura ta preferată”, recomandă dr. John Tsai, gastroenterolog.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod