10 sfaturi pentru vacanta!

Bate la usa... Nu seful, nu stresul... Vacanta! Mult asteptatul concediu... Tragi un an de zile (si, permite-mi sa spun, muncesti din greu si inainte de concediu, pentru a te asigura ca lasi totul in ordine la birou...) pentru cele cateva saptamani de libertate, pe care le meriti din plin. Este timpul tau, poti sa faci ce vrei, nu trebuie sa te mai certi cu nici unul dintre colegi, cu departamentele, cu sefii. Pare chiar... liniste. Nesperat, dar, in sfarsit, ai sansa sa te relaxezi facand ceea ce iti place cel mai mult. Trebuie sa tii insa cont si de sanatate. Astfel incat ti-am pregatit cateva sfaturi care sa te ajute inainte si in timpul vacantei.

1. Mai multa miscare inseamna un tonus mai bun!

Incearca sa iti pui la punct un program zilnic de antrenamente fizice. Nici macar nu trebuie sa fie ceva iesit din comun pentru a te simti bine si in plina forma. Un tonus mai bun iti poate fi asigurat de cateva exercitii fizice mereu la indemana: chiar daca obisnuiesti sa urci cu liftul, eu te sfatuiesc sa te razgandesti si sa folosesti scarile - este o miscare simpla, dar care, efectuata zi de zi, are darul de a te mentine in forma.

Cainele tau are nevoie de o plimbare. Se pare ca si tu... Este un moment bun pentru un plus de miscare. Daca inca nu ti-ai facut planuri pentru plecat la munte sau la mare (sau in tari straine), de ce sa nu profiti de vremea frumoasa si sa nu iesi cu catelul si copiii in parc? Un joc de leapsa sau de-a v-ati ascunselea (ca in vremea copilariei) te va binedispune si iti va pune si sangele in miscare. Joaca tenis, tunde peluza - nu trebuie neaparat sa nadusesti o ora intr-o sala de gimnastica sau 45 de minute la un curs de aerobic, tai chi sau kickboxing.
Dar o sa te faca sa te simti mai bine! Garantat! Ca sa nu mai spunem de cheful nebun cu care vei aborda vacanta!

2. Renunta la grasimi!

Evita mancarurile grase si snack-urile, cum ar fi cartofii prajiti, burgerii si alte carnuri grase - de porc, baconul, sunca, salamul, costitele si carnatii. Ar trebui sa te reorientezi spre variantele slabe si fara grasimi ale produselor lactate, cum ar fi branza, laptele si smantana. Nucile si sandvisurile cu carne, maioneza, margarina, untul si sosurile trebuie consumate in cantitati limitate. Multe dintre aceste produse sunt disponibile pe piata in variante fara grasimi, spre exemplu untul, branza si maioneza. Ce preferi? Un concediu cu burta plina si greoaie sau mai multa energie pentru excursiile minunate pe care le planuiesti?...

3. Mai putin stres, o vacanta mai fericita!

Stim, inainte de concediu ai avut foarte mult de furca, iar deadline-urile si proiectele nu ti-au dat pace... Este usor sa spui "Nu te stresa!", dar greu de dus la indeplinire cand ai responsabilitati pe cap... Totusi poti incerca unele tehnici recomandate de specialistii in managementul stresului, care te sfatuiesc sa gandesti lucruri pozitive. Va fi o buna debarasare de tot ceea ce inseamna probleme si o buna pregatire pentru vacanta.

Petrece zilnic 30 de minute facand ceva ce iti place: o baie fierbinte, cu spuma, o plimbare prin parc, citeste o carte buna, viziteaza-ti o prietena draga, joaca-te cu cainele, asculta muzica relaxanta, uita-te la un film amuzant, preferabil o comedie pentru intreaga familie. A, sa nu uit de rasfatul preferat al doamnelor: un masaj, un tratament cosmetic la un salon de infrumusetare, o coafura noua...


Cand simti ca stresul te cuprinde, indiferent de motiv, incearca sa te concentrezi si sa meditezi. Numara pana la zece inainte de a-ti pierde cumpatul sau de a agrava situatia conflictuala. De fiecare data cand ai posibilitatea, evita persoanele cu un comportament dificil.

4. Renunta la fumat!

Stiu, o vesnica problema... Daca esti una dintre fumatoarele impatimite, voi face o noua incercare de a te convinge: renunta la fumat! Un obicei care iti scurteaza viata, iti agraveaza starea de sanatate si, pana la urma, nu iti aduce nimic bun. Senzatia de calmare a organismului nu reprezinta altceva decat o noua "injectie" cu nicotina...

Din ce in ce mai trist este faptul ca fumatul incepe sa ia amploare in randul tinerilor si al adolescentilor. Sa fie doar influenta starurilor de la Hollywood, care fumeaza in fiecare film in care joaca?... Nu uita ca tu insati trebuie sa fii un model pentru copilul tau. Ceea ce faci il poate influenta foarte mult si poate incerca sa te "copieze", din dorinta de a parea mai matur. De asemenea, avertizeaza-l pe cel mic cu privire la falsa perceptie pe care fumatorii hollywoodieni o lasa publicului, aceea de "duri" ce reusesc in viata.

Nu am spus ca este usor sa te lasi de fumat. Dar metode exista, ti-am mai vorbit si iti vom mai vorbi despre ele. In plus, incearca sa te "rupi" de tigari in acest moment de relaxare: esti in concediu, nu te mai streseaza nimic acum, iar fumatul nu mai pare o "necesitate". Odata factorii stresanti exclusi din sistem, iti va fi ceva mai simplu sa "dovedesti" aceasta dependenta de nicotina.

5. Protejeaza-te de poluare!

Daca nu ai cum sa eviti traiul, locuitul sau munca intr-un mediu nepoluat (sa fim seriosi, unde nu exista poluare?...), cel putin evita incaperile incarcate de fum (de tigara), zonele cu un trafic accentuat sau jogging-ul de dimineata, in astfel de zone.
Stiu ca este putin mai dificil, dar iata ca o vacanta la mare sau la munte s-ar putea dovedi a fi exact ceea ce iti trebuie.

Fa-ti exercitiile fizice in aer liber, cand smog-ul nu este atat de puternic. Antrenamentele fizice efectuate in interior trebuie realizate cu aer conditionat, dar numai daca acesta are o calitate la parametri normali. Daca ai noroc sa ai o casa cu o gradina generoasa, planteaza cat mai multe tufisuri - acestea au rolul de a impiedica praful sa patrunda in spatiul tau privat.

6. Poarta centura de siguranta!

Calatoriile cu masina vor fi mai putin riscante daca vei tine minte intotdeauna sa porti centura de siguranta. Statisticile arata ca utilizarea centurii salveaza vieti si ajuta potentialele accidente de masina sa nu aiba urmari atat de grave. In acest fel, te asiguri ca vacanta ta va fi de bun augur si ca nimic nu te va impiedica sa te bucuri de soarele verii!

7. Evita bautura in exces!

Studiile recente arata ca un pahar cu vin pe zi (doua, in cazul barbatilor) poate proteja organismul impotriva afectiunilor cardiace, insa mai mult de atat poate duce la probleme de sanatate, cum ar fi boli ale ficatului si ale rinichilor sau cancer. Nu spun ca este o problema daca ai exagerat putin intr-o seara romantica!... Dar bautura in exces nu a adus nici un bine nimanui, asa ca fii prevazatoare! In plus, soarele si alcoolul nu s-au impacat bine niciodata...

8. Foloseste ata dentara!

De asemenea, studii de specialitate indica faptul ca exista o corelatie intre longevitate si pastrarea unei danturi frumoase, curate si sanatoase cu ajutorul atei dentare. Nu se stie insa exact de ce se intampla acest lucru. Probabil pentru ca persoanele care au grija de dantura lor tind sa fie mult mai responsabile cu propriul corp si propria sanatate decat cele care nu fac acest lucru, nu?...
Nu uita acest produs in calatoriile pe care le faci in aceasta vara. Iti va fi util inainte de culcare sau dupa o cina copioasa...

9. O atitudine pozitiva face toti banii!

Cu siguranta exista o legatura intrinseca intre un trai bun si sanatos si o perspectiva optimista si vesela asupra vietii. Zambeste, razi, esti in vacanta! Nimic nu te opreste sa te simti bine si sa te bucuri de viata! Mai mult decat atat, nu uita sa zambesti la intoarcerea din concediu: viata este mai frumoasa daca stii sa o traiesti la maximum, chiar si atunci cand problemele incep sa iti dea tarcoale. O atitudine optimista te va ajuta sa treci mai usor peste ele si sa gasesti solutii optime pentru obstacolele ce apar, inevitabil...

10. Pacaleste genetica!

Legatura dintre genetica si sanatate este una extrem de puternica. Insa chiar daca unul dintre parintii tai a trecut in nefiinta in tinerete, din cauza unei stari de sanatate precare, acest lucru nu inseamna ca tu vei avea neaparat o soarta asemanatoare. Astfel, nimic nu te impiedica sa urmezi cei noua pasi anteriori, in speranta imbunatatirii calitatii vietii! Cu alte cuvinte, fii moderata in tot ceea ce faci, mananci si bei, pastreaza-ti buna dispozitie si ai grija de tine. Te asteapta o vara incendiara!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod