Vitamina D creste sansele de supravietuire in caz de cancer

Pacientii bolnavi de cancer care au un nivel ridicat de vitamina D in organism, au cu 50% mai multe sanse de supravietuire, sustin oamenii de stiinta.
Vitamina D, produsa de organism in prezenta luminii solare, creste rata de supravietuire in cazul cancerului de colon, este concluzia la care a ajuns un studiu recent condus de Institutul de Cercetare a Cancerului Dana-Farber, din Boston. Studiul care a durat o perioada de 9 ani a fost efectuat pe un numar de 1.017 pacienti bolnavi de cancer de colon.

"Rezultatele studiului au aratat ca un nivel ridicat de vitamina D in organism, poate creste rata de supravietuire in cazul cancerului de colon. Pe viitor, ne propunem sa analizam si efectul acestei vitamine in cazul cancerului de vezica urinara," declara prof. Kimmie Ng, autorul studiului.

O alta cercetare recenta condusa de Institutul de Medicina Moleculara Leeds (Marea Britanie) a descoperit ca persoanele diagnosticate cu cancer de piele, care au un nivel mare de Vitamina D in momentul diagnosticului, au sanse ca tumorile lor sa fie mai mici decat in mod normal.

Vitamina D, care poate fi gasita alimente precum pestele gras, protejeaza organismul si de afectiuni ca osteoporoza, diabet, astm, presiune arteriala mare, depresie si scleroza multipla.


Intarzie declinul mental

Potrivit cercetatorilor englezi si americani, vitamina D este benefica in evitarea declinului mental la persoanele in varsta.
Studiul a cuprins 2.000 de persoane trecute de 65 de ani. S-a observat ca la cei care prezentau nivel scazut al vitaminei D in organism, riscul de a avea probleme mentale este de doua ori mai mare fata de persoanele in corpul carora vitamina D este prezenta in nivel ridicat.

"Pentru cei care traiesc in tari precum Anglia, unde iarna este mai lunga si nu se expun foarte mult la soare, asimilarea vitaminei D in organism poate reprezenta o problema, mai ales in cazul batranilor", a declarat Dr. Iain Lang de la "Peninsula Medical School" si care a lucrat la acest studiu. "Pentru aceste persoane, o solutie ar putea fi suplimentele pe baza de vitamina D", a mai adaugat acesta.


Imbunatateste fertilitatea

Un nivel ridicat de vitamina D in organism duce la cresterea sanselor de a concepe, sustin specialistii.
Participantele la studiu au fost diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice (PCOS), afectiune in care pe ovare se formeaza chisturi. Simptomele acestei afectiuni includ tulburari ale ciclului menstrual pana la amenoree, infertilitate, pilozitate excesiva si obezitate.   

La studiu au participat 67 de femei, dintre care 18 aveau probleme cu ovulatia. Dintre acestea, 13 au fost diagnosticate cu PCOS, principala cauza pentru infertilitate a acestora. Doar 7% dintre cele 67 de femei au prezentat un nivel normal de vitamina D, 66% au avut un nivel scazut, iar 27% deficit.

Echipa de cercetatori condusa de un grup de la Scoala de medicina a Universitatii Yale, este de parere ca este mai probabil ca femeile cu probleme de ovulatie sau PCOS sa aiba un nivel scazut de vitamina D. Principala sursa de vitamina D este soarele, dar mai poate fi gasita si in alimente precum ficat, margarina sau poate fi luata ca supliment.



Un nivel scazut de vitamina D poate duce la atacuri de inima

O echipa de specialisti de la Scoala de Sanatate Publica Harvard si Brigman si Spitalul pentru Femei din Boston au descoperit ca barbatii cu o cantitate mica de vitamina D (15 nanograme la ml de sange) prezinta un risc mai mare de a face un atac de inima fata de cei cu o cantitate suficienta de vitamina D (30 nanograme la ml de sange).

Studiul a constat in analizarea monstrelor de sange a 454 de barbati cu varsta cuprinsa intre 40 si 75 de ani, care au suferit de atacuri de inima usoare si boli de inima. Analizele obtinute au fost comparate cu cele ale altor monstre de sange de la 900 de barbati care nu au suferit de nicio boala cardiovasculara. Participantii la studiu au completat si chestionare cu privire la stilul de viata.

Rezultatele studiului au aratat ca influenta nivelului de vitamina D ramane tot mare indiferent de ceilalti factori (inclusiv cazuri de atacuri de inima in familie, consumul de alcool, activitate fizica etc).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod