Totul despre astenia de primăvară. Cauze, simptome şi prevenire

Astenia de primăvară poate fi definită ca o senzaţie de oboseală şi slăbiciune fizică, apărută la trecerea dintre anotimpuri. Află cum să depistezi cât mai repede simptomele asteniei de primăvară și să o tratezi la timp.
În cazurile puternice de astenie de primăvară, neplăcerile se pot transforma chiar în depresie în absența tratamentului necesar. "Ieșirea din hibernare" poate fi problematică, dar cu informațiile necesare, vei învinge simptomele asteniei.

Cauzele asteniei de primăvară


Femeile sunt mai predispuse la astenie de primăvară decât bărbații, deoarece cauzele acestor simptome neplăcute țin de schimbări hormonale odată cu adaptarea la vremea caldă a primăverii și la luminozitatea crescută. Astenia de primăvară este legată și de alimentație, iar cazurile mai severe sunt de obicei asociate cu deficiențe de vitamine și minerale.

Simptome principale ale asteniei de primăvară


Combinația dintre simptomele fizice și psihice poate cauza o stare de oboseală generalizată, de la problemele musculare până la dificultăți legate de puterea de concentrare. Uneori, starea de melancolie sau de tristețe este însoțită și de iritabilitate, de anxietate și de intoleranță la stimuli puternici, de la luminozitate până la sunete.

Semnele cele mai clare ale asteniei de primăvară țin de pierderea interesului pentru activitățile care îți provoacă de obicei plăcere, inclusiv o scădere puternică a libidoului. Astenia se poate manifera mai puternic la persoanele sedentare, iar lipsa de energie și oboseala îi afecteză mai mult și pe cei care suferă de boli cronice.

Astenia de primăvară poate cauza și probleme legate de alimentație, de la bulimie până la diminuarea puternică a poftei de mâncare și poate influența și somnul. La unele femei se manifestă prin somnolență, în timp ce altele suferă de insomnie.

Prevenire și tratament pentru astenia de primăvară


Dacă este ignorată, astenia de primăvară se poate transforma în depresie, motiv pentru care prevenirea ei este soluția cea mai bună, mai ales în cazul în care ai suferit de unele simptome și în anii trecuți. Tratamentul și modalitățile de prevenire ale acestei afecțiuni sezoniere coincid și în același timp fac parte și dintr-un stil de viață sănătos.

Exercițiile fizice și petrecerea timpului în aer liber sunt două modalități excelente de a lupta cu astenia de primăvară. Combină cele două soluții și fă cât mai multă mișcare în aer liber pentru a grăbi trecerea la o stare mai bună de spirit.

Alimentația corectă poate fi arma secretă pentru depășirea asteniei. Mănâncă fructe și legume crude, pentru a beneficia de vitamine direct de la sursă. Cafeaua accentuează uneori simptomele, dar o poți înlocui cu ceai verde, iar hidratarea corectă, cu mai multe lichide decât bei de obicei grăbește recuperarea.

Dacă nu faci față asteniei de primăvară cu schimbările sănătoase în stilul tău de viață, poți apela și la suplimente alimentare, care conțin cât mai multe vitamine și minerale. În același timp, încearcă să eviți mâncărurile grase, prăjite și cele cu un conținut ridicat de carbohidrați, în special dulciurile bogate în zahăr și produsele alimentare care conțin făină albă.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Optimistul pe 26 Mar 2014, 10:27
    Sper sa nu-mi fac iluzii.

    Problemele cu aceasta boala neplacuta le am din copilarie, in decursul anilor am avut si atacuri de panica cu consecinte grave. Anul acesta 2014 cred ca timp de 30 de zile am consumat catina in exces (ianuarie-februarie) cu toate acestea astenia nu ma iertat starea de inconfort a inceput din data de 15 martie, odata cu cresterea temperaturilor pana la 24 grade. Timp de o saptamana a escaladat violent, insomnii, o lipsa totala de concentrare. Intamplarea face ca am avut o indigestie urata. Dupa aceasta criza de indigestie m-am simtit mult mai bine si acum cand scriu aceste randuri starea e mult ameliorata fata de petioada 15-22 martie. Se spune ca astenia e pe fond de lipsa de vitamine, deficit creat in cursul iernii, v-am relatat ca timp de o luna am luat catina si cu toate astea astenia la mine a debutat cu o luna inainte fata de 2013 (va reamintesc ca debutul termic in acest an adica 2013 a inceput mult mai tarziu deoarece a fost o iarna lunga). Concluzia: Datorita cresterii temperaturii mediului inconjurator organismul isi modifica metabolismul, adica nu se mai grabeste sa digere deoarece nu mai are nevoie de calori precum iarna si asta duce la un dezechilibru, nu sunt specialist ca sa-l pot defini corect. Noi si in perioada calda, din inertie mancam la fel de mult cam acelasi gen de mancare, acest fapt da organismul peste cap. Va propun cateva zile sa mancati muuult mai putin, fara a creste aportul de vitamine. Cred ca veti fi surprinsi de starea de bine care apare. Nu cedati senzatiei de foame daca vreti sa va protejati sistemul nervos. Eu nu zic ca vitaminele nu au vina lor, dar intamplator cand trecem pe salate si alte surse alimentare, alimentatia scade caloric. Eu am vrut sa punctez ca, cauza principala a asteniei e plusul de calorii si nu lipsa de vitamine. Cauza principala: Plusul de calorii de care organismul nu are nevoie.

    4
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod