Studiu: De ce oamenii săraci fumează mai mult şi renunţă mai greu?

Cercetările care demonstrează efectul nociv al tutunului determină tot mai multe persoane cu o situaţie materială bună să abandoneze acest viciu.
Cele mai noi statistici arată o scădere a numărului de fumători în statele americane mai bogate, în vreme ce în regiunile mai sărace numărul lor este în continuare foarte mare. Dacă în suburbiile din Washington o persoană din 10 este fumătoare, în statele mai sărace cum ar Clay County, Kentucky 4 persoane din 10 au acest obicei, arată statisticile eliberate de Institute for Health Metrics and Evaluation şi citate de publicaţia The New York Times

Când au apărut ţigările acestea erau considerate un lux, fiind asociate cu eleganţa şi bogăţia. Prin urmare, doctorii, oamenii înstăriţi sau starurile de cinema aveau acces la acest obicei. Însă, după 1960 a început să ia amploare, iar în America jumătate din bărbaţi erau fumători şi o treime din femei au deprins acest obicei, arată statisticile.

Pe măsură ce au apărut mai multe studii care atestă efectul nociv al tutunului asupra sănătăţii se pare că obiceiul a început să dispară din rândul oamenilor mai înstăriţi şi cu o educaţie aleasă. Însă, a prins un mare avânt în rândul clasei muncitoare şi a oamenilor cu o situaţie materială precară.


"Atâta bucurie avem şi noi", spune Ed Smith Jr., un muncitor de 51 de ani din Clay County şi care a încercat de nenumărate ori să se lase de fumat, însă fără succes. Şi-a văzut prietenii murind de cancer pulmonar, spune că vrea să-ţi vadă nepoţii crescând, însă nu reuşeşte să renunţe la acest obicei.


Femeile cu o situaţie materială precară nu renunţă la fumat


Aşa arată un studiu apărut în publicaţia The New York Times şi care are la bază o cercetare efectuată între anii 1996-2012 pe un eşantion de femei din Statele Unite ale Americii. Experţii au constatat că în vreme ce femeile din oraşele dezvoltate şi cu o educaţie bună renunţă tot mai des la ţigări, se pare că femeile din oraşele mai mici şi mai slab dezvoltate nu sunt dispuse să renunţe la fumat, astfel că numărul lor a rămas constant.

Jumătate dintre femeile cu o situaţie materială bună au renunţat la ţigări, în vreme ce doar 4% dintre femeile cu o situaţia materială proastă au renunţat la acest obicei, arată statisticile efectuate pe populaţia din S.U.A "Fumatul începe să capete o importanţă mai mică în oraşele mari.
Dar ţigările continuă să fie un obicei bine înrădăcinat în zonele rurale şi mai sărace"
, explică Ali H. Mokdad, autorul studiului şi cercetător la Institute for Health Metrics and Evaluation.


Plictiseala, un motiv invocat de fumători


"Aş vrea să renunţ, dar pur şi simplu nu pot. Sunt mult prea dependentă de ţigări",
explică Becky Johnson (60 de ani). Iar atunci când a fost întrebată care este motivul pentru care fumează, femeia a răspuns simplu: "De plictiseală, cred".

Plictiseala, nevoia de nicotină, pura plăcere, obiceiul de a face ceva în timp ce stai la o terasă sau nevoia de a ieşi afară atunci când lucrezi într-un birou sunt adesea cele mai invocate motive de către fumători. Cel mai frecvent motiv pentru a se lăsa de fumat, invocat de femeile din România care au reuşit să renunţe la ţigări, a fost sănătatea. „Fumatul chiar îmi dăunează sănătăţii!” şi-au spus o treime din femeile care au reuşit să nu mai fumeze.

„Şi femeile, şi bărbaţii se lasă de fumat. În 2011, a fost pentru prima dată după 1990 când prevalenţa fumătoarelor a început să scadă", potrivit medicului pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat.


Organismul femeilor este mai efectat decât cel al bărbaţilor de expunerea la nicotină


„Organismul femeilor este mai efectat decât cel al bărbaţilor de expunerea la nicotină, iar capacitatea femeilor de a procrea este în topul funcţiilor afectate negativ. Scăderea nivelului de estrogeni cauzată de fumat este responsabilă de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumătoare.
Fumătoarele care ajung la 20 de ţigări pe zi, cu cel puţin 15-20 de ani de istoric al fumatului, pot experimenta deopotrivă amenoree secundară şi instalarea precoce a menopauzei. Mai mult, femeile care fumează vor rămane însărcinate mai greu. Motivul este acela că pe lângă afectarea vasculară, care scade şansele de implantare a oului în uter, fumatul scade şi nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulaţiei. Astfel, la fumătoare, şansele de concepere naturală a unui copil scad cu 10-40%.”
, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonator Program Naţional Stop Fumat.

Statistic cancerul reprezintă atât în lume, cât şi în ţara noastră a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare. Potrivit Ligii Române de Cancer, cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm datorat fumatului, constituind prima cauză de mortalitate prin cancer în lume (17% din neoplasmele la bărbaţi şi 12% la femei). Dacă incidenţa neoplasmului pulmonar a scăzut la bărbaţi cu 4.4%, la femei a crescut cu 6.2% în SUA. În România se constată aceeaşi tendinţă existentă pe plan mondial, în plus cu o accentuare a obiceiului de a fuma în rândul tinerilor şi chiar a minorilor.

Tu de ce fumezi? Răspunde-ţi simplu şi enumeră cele mai bune motive care te-ar determina vreodată să renunţi la acest viciu!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod