somnolenta diurna

Somnolența diurnă: De ce apare și cum o poți combate

Somnolența diurnă ne este cunoscută tuturor: acea senzație de oboseală accentuată și nevoia de a dormi în timpul zilei. Află de ce apare și cum o poți combate.
După masa de prânz, îți vine să pui capul pe birou și să tragi un pui de somn? Este o problemă des întâlnită, cauzată de oboseala accentuată, de mesele copioase sau chiar de vreme, zilele înnorate accentuând senzația de somnolență.

Însă căscatul frecvent, pleoapele grele și nevoia de a dormi în timpul zilei sunt semnale de alarmă atunci când apar frecvent. Dificultatea de a rămâne treaz în timpul zilei reduce productivitatea la locul de muncă sau la școală, afectează relațiile personale și reprezintă un risc serios în timpul șofatului. Dacă te confrunți cu aceste probleme, probabil că te întrebi de ce îți este tot timpul somn.

Ce este somnolența diurnă?


Somnolența diurnă excesivă este dificultatea de a rămâne treaz și alert în timpul zilei. Experții definesc această problemă ca fiind diferită de oboseala obișnuită, care se manifestă prin epuizarea fizică provocată de activitate fizică sau psihică intensă.

Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite în anul 2020, de Fundația Națională pentru Somn, aproape 50% dintre persoanele adulte se confruntă cu somnolență diurnă în trei, până la șapte zile din săptămână. 40% dintre persoanele intervievate au declarat că somnolența le afectează activitățile zilnice.

Citește și: 
Ai nevoie de mai mult de 8 ore de somn? Află ce spune acest lucru despre sănătatea ta


Care sunt cauzele somnolenței diurne?


Somnolența diurnă nu este o problemă de sănătate în sine, în schimb este un simptom al unor alte probleme de sănătate sau obiceiuri.

Somnolența diurnă cauzată de somn insuficient


Lipsa somnului este una dintre cel mai des întâlnite cauze ale somnolenței diurne. Deprivarea de somn poate fi pe termen scurt sau cronică, la rândul său putând fi cauzată de numeroase tulburări de somn sau afecțiuni.

Orele nepotrivite de somn


Obiceiul de a sta noaptea până târziu sau de a te trezi mult prea devreme sunt câteva exemple care duc la deficitul de somn.
Cauzează senzația de somnolență în ziua următoare, iar problema se accentuează pe măsură ce lipsa somnului devine una cronică.

Insomnia


Această problemă include numeroase tulburări de somn care te împiedică să adormi sau să dormi cât ți-ai dori. Iată câteva dintre ele:

Apneea în somn


Apneea este o tulburare de respirație caracterizată prin pauze scurte de respirație în timpul nopții. Duce la fragmentarea somnului și la un somn neodihnitor, ce cauzează apoi somnolență diurnă. Poate afecta până la 20% dintre adulți. De multe ori este asociată că sforăit, polipi sau obezitate.

Sindromul picioarelor neliniștite


Această problemă de sănătate este cauzată de nevoia puternică de a-ți mișca picioarele și este un factor cunoscut pentru întreruperea somnului și pentru scăderea calității somnului.

Tulburări de somn cauzate de ritmul circadian


Atunci când o persoană are un tipar de somn care nu este în concordanță cu ciclul de zi și noapte din zona în care se află, rezultatul poate fi un somn fragmentat, de scurtă durată. Câteva exemple sunt efectul de jet lag, provocat de călătoriile lungi cu avionul și schimbarea bruscă a fusului orar, sau problemele de somn cu care se confruntă persoanele care lucrează în schimburi de noapte și trebuie să doarmă ziua.

Urinarea frecventă în timpul nopții


Cunoscută ca nocturie, această problemă implică nevoia de a te trezi frecvent pentru a urina în timpul nopții. Cauzele sunt multiple, de la obiceiul de a bea prea multă apă înainte de culcare, infecții urinare, probleme de prostată în cazul bărbaților sau unele medicamente cu efect diuretic care sunt luate înainte de culcare.

Somnolența diurnă cauzată de medicamente


Unele medicamente sau tratamente pot cauza somnolență diurnă.
Este vorba în special de sedative, antidepresive, analgezice, medicamente antihistaminice, paracetamol. Citește întotdeauna prospectul medicamentelor pentru a afla dacă provoacă somnolență diurnă și dacă afectează capacitatea de a șofa.

Somnolența diurnă cauzată de alte probleme medicale


Problemele de sănătate mentală cauzează adesea somnolență în timpul zilei. De exemplu, aproximativ 80% dintre persoanele care au depresie se confruntă cu somnolența excesivă în timpul zilei. Tulburarea bipolară, sindromul de stres posttraumatic și tulburările de anxietate sunt asociate cu probleme de somn care cauzează apoi somnolență diurnă excesivă.

Alte afecțiuni ale creierului pot fi responsabile pentru somnolența diurnă. Narcolepsia este o afecțiune neurologică în care creierul nu poate controla în mod adecvat ciclul de somn și stare de veghe. Narcolepsia afectează una din 2000 de persoane și predispune la adormire rapidă, în momente inoportune.

Problemele neurodegenerative, așa cum sunt demența și boala Pakinson, sunt asociate cu tulburări de somn și somnolență diurnă. 

Și deficitul de atenție sau tulburarea de hiperactivitate (ADHD), care afectează milioane de copii și adulți din întreaga lume, cauzează unele probleme de somn și somnolență diurnă.
31% dintre copiii care au tulburări din spectrul autist se confruntă cu insomnii pe timpul nopții și somnolență diurnă.

Alte afecțiuni care pot avea ca simptom somnolența diurnă sunt diabetul, hipotiroidismul sau anemia.

Cum poți combate somnolența diurnă


Somnolența diurnă poate fi prevenită și tratată în cele mai multe cazuri, în special prin tratarea problemei care duce la apariția ei. 

Pentru că poate fi cauzată de obiceiuri greșite de somn sau de diverse afecțiuni, există diferite abordări pentru a combate somnolența diurnă. Un medic te poate ajuta să descoperi adevărata cauză a somnolenței diurne în cazul tău și poate alege tratamentul care ți se potrivește cel mai bine.

Nu trata somnolența diurnă cu cafea, băuturi energizante sau diverse suplimente. În timp pot acentua și mai mult tulburările de somn sau problemele care au dus în primă fază la apariția somnolenței diurne.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod