O singură genă poate influența declinul mental provocat de îmbătrânire

Noile descoperiri ar putea aduce indicii asupra modului în care reacționăm la schimbările mentale pe care oamenii le experimentează la vârste înaintate
Pe măsură ce animalele înaintează în vârstă, electrofiziologia conexiunilor hipocampale începe să se degradeze. Un nou studiu pare să fi identificat familia de gene responsabilă, demonstrând modul în care o singură genă poate influența declinul mental legat de vârstă. Iată la ce concluzii au ajuns specialiștii!

Știai că o singură genă poate influența semnificativ declinul mental provocat de îmbătrânire? Iată cum!


Componenta cheie pare să fie o proteină numită FKBP, care este responsabilă de eliberarea de calciu în interiorul neuronilor. În cadrul studiului, șoarecii de laborator au fost injectați cu virusuri special concepute, iar apoi s-a analizat cum au încercat să găsească o platformă subacvatică într-un labirint sub apă. 

Șoarecii care au primit tratamentul au avut performanțe mult mai bune decât animalele de aceeași vârstă dar fără tratament.
Mai mult, nivelurile de exprimare a hipocampului în cazul a peste 800 de alte gene au fost modificate. Aceste modificări au făcut ca nivelurile să fie mai apropiate de cele ale șoarecilor mai tineri.

Eliberarea excesivă de calciu a fost deja legată de declinul mental cauzat de îmbătrânire într-un studiu anterior. Noile descoperiri ridică întrebări suplimentare, însă există speranțe că ar putea aduce unele idei noi în ceea ce privește modul în care reacționăm la schimbările mentale pe care oamenii le experimentează la vârste înaintate.

Următorul pas pentru cercetătorii implicați în acest proiect este să își dea seama de ce nivelurile genei FKBP scad pe măsură ce animalele înaintează în vârstă și ce se poate face pentru a preveni acest lucru.
S-a sugerat că modificările altor celule sau afecțiunile metabolice ar putea fi de vină.

O altă întrebare importantă este dacă dereglarea nivelului de ioni de calciu face ca îmbătrânirea să fie factorul de risc pentru apariția bolii Alzheimer. În cazul celor mai multe tulburări neurodegenerative, vârsta este un factor major de risc, iar schimbările calciului neuronal pot fi un declanșator pentru mai multe boli, însă nu se știe încă sigur acest lucru.

Deși trebuie realizate mai multe studii clinice pentru a determina viabilitatea, natura debilitantă a pierderii de memorie în timpul îmbătrânirii normale și în cazuri extreme, cum ar fi Alzheimer, necesită măsuri minim invazive.
Rezultatele acestui studiu nu dau neapărat o soluție în ceea ce privește felul în care creierul se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, oferă unele posibilități interesante atunci când vine vorba de ce se întâmplă în interiorul corpului când are loc acest declin.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod