Ice Bucket: Totul despre ALS. Ce este scleroza laterală amiotrofică

Provocarea "găleţii cu gheaţă" continuă, iar până în prezent s-au strâns peste 79 de milioane de dolari din donaţiile făcute de oameni din toată lumea.
Asociaţia americană ALS, care luptă împotriva sclerozei laterale amiotrofice (cunoscută şi ca boala Lou Gehrig), a lansat o campanie umanitară (Ice Bucket Challenge) mai puţin obişnuită prin care au provocat mai multe vedete să îşi toarne apă cu gheaţă în cap. Numeroase vedete s-au grăbit să accepte provocarea din dorinţa de a strânge fonduri.

Oprah, Justin Bieber, Leonardo diCaprio, Victoria Beckham, George W. Bush, Britney Spears, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Lady Gaga, Charlie Sheen, Shakira sunt doar câteva dintre numele grele care au participat la campanie şi care au provocat la rândul lor alte celebrităţi.



S-au strâns aproape 80 de milioane de dolari până acum


Potrivit site-ului oficial ALS Association, până în prezent (n.r. 26 august 2014) s-au strâns peste 79 de milioane de dolari pentru a ajuta persoanele care suferă de scleroză laterală amiotrofică (ALS) sau boala Lou Gehrig, cum se mai numeşte această afecţiune.


Ce este scleroza laterală amiotrofică?


Scleroza laterală amiotrofică, numită şi boala Lou Gehrig (după o legendă a baseball-ului care a suferit de această maladie) este o afecţiune degenerativă care afectează celulele nervoase de la nivelul creierului şi a măduvei spinării. Neuronii motori sunt responsabili cu transmiterea informaţiilor de la sistemul nervos către muşchi.
În cazul persoanelor afectate de sclroză laterală amiotrofică, aceşti neuroni motori se degradează constant până ajung la moarte.

Dacă neuronii motori mor, mesajele nu mai ajung la muşchi pentru a-i determina să se mişte. Acest lucru va conduce la atrofierea muşchilor, iar în final la paralizie totală.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod