Epidemia de gripă a lovit România! Spitalele sunt pline. Vaccinul te apără!

10 sfaturi ca să nu te îmbolnăveşti


Spălatul pe mâini şi evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave sunt două dintre principalele reguli de prevenţie recomandate de Ministerul Sănătăţii. Vezi ce alte sfaturi trebuie să urmezi ca să reduci riscul de a face gripă:

1. Evită contactul apropiat cu persoanele bolnave care au simptome precum tuse, febră, dureri în gât, dureri musculare, dureri de cap, frisoane.

2. Îndepărtează-te de persoanele care tuşesc sau strănută.

3.

Menţine o distanţă de cel puţin un metru faţă de orice persoană cu simptome de gripă şi evită aglomeraţiile. Atunci când distanţa nu poate fi menţinută, trebuie să reduci la maxim timpul de contact apropiat. Când oamenii bolnavi sau  aglomeraţiile nu pot fi evitate, trebuie să reduci la maxim timpul de contact, în măsura posibilului.

4. Nu vizita, dacă nu este absolut necesar, persoanele bolnave de gripă. În cazul în care totuşi vizitezi sau îngrijeşti o persoană bolnavă de gripă este recomandabil să porţi mască tot timpul cât sunteţi împreună în aceeaşi cameră.

5.
Spălatul sau dezinfectarea frecventă a mâinilor te ajută să te protejezi de virus. Spală-te bine pe mâini cu apă şi săpun, în special după ce tuşeşti sau strănuţi. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă şi săpun este mult mai eficientă.

7. Spălatul pe mâini nu trebuie să fie doar o clătire rapidă, trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde de fiecare dată, iar mâinile trebuie să fie frecate una de cealaltă cu apă şi săpun în acest timp, după care săpunul de pe mâini trebuie clătit cu apă din abundenţă.

8.
După spălarea cu apă şi săpun, mâinile trebuie uscate bine, dacă este posibil cu prosoape de hârtie de unică folosinţă, sau cu uscătorul cu aer cald.

9. Evită să-ţi atingi ochii, nasul sau gura! Virusurile sunt transmise atunci când o persoană atinge ceva care este contaminat cu germeni şi apoi îşi atinge nasul, ochii sau gura.

10. Vaccinarea antigripală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală în primul rând persoanelor la risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afecţiuni cronice, gravide) dar şi a copiilor cu vârsta peste 6 luni.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • viorica pe 18 Feb 2015, 17:36
    ce vaccin ?!

    ...mai terminati cu reclama la vaccinu' de kkt cu care incercati sa-i lamuriti si sa-i prostiti pe bietii romani, ca mai degraba le provocati alte necazuri decit sa-I ajutati !!!

    2
    1

  • bunescu adriana pe 18 Feb 2015, 09:24
    vaccin

    Vaccinul NU te apara, pt ca are in compozitie alte tulpini de virusi, decat cele in circulatie. Eventual, faci forme mai usoare de boala.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod