De ce ai mâinile și picioarele reci?

Mâinile și picioarele reci sunt nelipsite din viața ta? Investițiile în mănuși și cizme călduroase sunt recomandate, dar aceste obiecte nu te vor ajuta să oferi chiar protecția perfectă extremităților friguroase.
Tu știi care este sursa problemelor tale și ce remedii există?

Iată care sunt motivele pentru care ai mâinile și picioarele reci tot timpul


Mâinile și picioarele reci sunt cauzate, printre altele, de sindromul Raynaud. Această afecțiune este caracterizată prin spasme puternice localizate la nivelul vaselor mici de sânge, fiind provocate de frig și perturbând fluxul sanguin trimis către extremitățile corpului. Cel mai adesea, se observă simptomele acestui sindrom la nivelul mâinilor și degetelor de la picioare, dar poate fi întâlnit și la vârfurile urechilor sau la nivelul nasului.
Zonele afectate devin palide atunci când vasele de sânge nu mai funcționează corect, ulterior albăstrui din cauza lipsei sângelui oxigenat și iar roșiatice când zonele respective încep să se încălzească.

Cu toate că mâinile și picioarele reci sunt întâlnite în mod normal la orice persoană după ce a fost expusă frigului, pentru a limita pierderile de căldură, aceste reacții sunt exagerate la persoanele care suferă de sindromul Raynaud. Vasele mici de sânge care alimentează cu sânge pielea degetelor, urechilor și nasului au o reacție exagerată la frig, ducând la apariția spasmelor care pot reduce semnificativ sau închide complet fluxul sanguin din aceste zone.
Sindromul Raynaud nu este declanșat doar de vremea rece. Persoanele care suferă de această afecțiune au observat simptomele chiar și când au intrat într-o cameră cu aerul condiționat pornit, pentru a scăpa de căldura verii. 

Aceeași reacție poate apărea și când persoanele care suferă de acest sindrom se află în situații stresante, organismul declanșând mecanismul de apărare care protejează animalele aflate în pericol, prin oprirea sângelui care era trimis țesuturilor, pentru a le ajuta să supraviețuiască.

Sindromul Raynaud afectează undeva între 3 și 5% din populația totală a lumii și poate apărea în două forme: primară, care este cea mai des întâlnită și care nu are cauze cunoscute, și secundară, aceasta din urmă fiind asociată de obicei cu alte tulburări, precum bolile autoimone (sclerodermia, artrita reumatoidă sau sindromul Sjogren). 

Nu a fost descoperit niciun tratament pentru sindromul acesta, iar tratamentele susținute de dovezi științifice solide sunt puține.
Însă există măsuri de siguranță pe care le poți lua, pentru a reduce efectele bolii. Cea mai importantă este menținerea căldurii corpului, fie că este vorba de purtarea mai multor straturi izolatoare, alegerea unor încălțări adecvate, folosirea mănușilor groase, etc.
iulia-mirica
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristian pe 16 Dec 2016, 21:31
    Vrei sa scapi cu adevarat de acest disconfort al extremitatilor reci?

    Daca esti femeie si ai extremitatile reci intreaba-ti parintii (sau pe cel/cea care este alfa dintre parinti) de ce se gandeau parintii ca vei fi baiat, insa tu ai iesit fata? care ar fi fost motivelel lor pentru care ar fi fost necesar ca tu sa fii baiat in familia ta? cat de periculos considera parintii tai ca este sa fii fata? Asculta sincer aceste raspunsuri si cu inima deschisa si vei vedea daca ti se spune sau nu adevarul si ce simti in legatura cu el. Succes!

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod