Femeie care isi curata urechile

Cum se curăță corect ceara din urechi

Beţişorul cu vată nu este metoda corectă care te ajută să cureţi ceara din urechi. Descoperă cât de periculos poate să fie pentru urechea internă şi cum trebuie să procedezi
Poate te deranjează ceara care se formează în urechi şi eşti tentată să o cureţi zilnic cu ajutorul beţişoarelor, însă acest lucru poate să fie foarte dăunător pentru sănătatea urechilor. Înainte de a recurge la acest obicei este recomandat să cunoşti câteva lucruri elementare despre rolul pe care îl are această ceară şi atunci vei înţelege de ce nu este deloc sănătos să o cureţi zilnic.


Ceara din urechi, rol protector pentru ureche


În primul rând trebuie să înţelegi că ceara din urechi, numită şi cerumen, are un rol protector pentru ureche. Această ceară care se formează în mod natural în ureche are efect antibacterian şi lubrifiază ureche, protejând-o de probleme grave.
Iar prezenţa acestei secreţii pe care noi o numim ceară este tocmai semnul că urechile tale sunt sănătoase, explică pentru ziarul Gândul Dr. Anca Niţulescu, medic primar O.R.L., homeopat, fitoterapeut şi doctor în medicină, de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”.

"Atunci când această secreţie dispare, apar otitele externe. Astfel, în cazul acestei afecţiuni pielea din interiorul conductului se usucă şi se descuamează", a explicat specialistul citat de ziarul Gândul.


Ceara păstrează urechile curate


Depunerile de ceară conţin o combinaţie de celule moarte de la suprafaţa pielii, praf şi secreţiile de ceară. Urechile nu trebuie curăţate cu ajutorul beţişoarelor, ci doar cu un colţ de prosop atât cât îţi permite.
Folosirea beţişoarelor poate să fie periculoasă, deoarece ceara este de regulă împinsă mai adânc în canalul urechii în loc să fie extrasă. Prin urmare, majoritatea experţilor sunt de părere că urechile trebuie lăsate să se cureţe singure. Doar dacă ai constatat o producţie intensă de ceară şi o pierdere uşoară a auzului poate să fie necesară o spălare mai eficientă a urechilor, însă numai în urma unui consult la medicul ORL.


Beţişoarele pentru urechi: cât de des se folosesc?


Deoarece urechea este astfel construită încât să se cureţe singură nu este deloc indicat să foloseşti zilnic beţişoarele pentru a îndepărta surplusul de ceară. Dacă le vei folosi în fiecare zi şi le introduci mai adânc decât este cazul atunci poate să apară o senzaţie de mâncărime, usturime şi riscul de otită va fi unul foarte ridicat.

Foloseşte beţişorul pentru ureche doar o dată pe săptămână şi nu-l introduce adânc, ci doar pentru a curăţa cerumenul de la intrarea urechii.
Nu introduce niciodată beţişorul adânc în ureche, deoarece acest obicei nu este unul sănătos şi poate cauza adevărate traume canalului auditiv.

În schimb poţi să te foloseşti de colţul unui prosop pentru a şterge urechea doar atât cât îţi permite, fără a cauza probleme. Ceara din interior trebuie să rămână acolo, deoarece protejează urechile de infecţii.

Dacă întâmpini probleme din cauza unui dop de ceară care s-a format în ureche este de preferat să apelezi la ajutorul unui medic specialist, deoarece el va ştii care este cea mai bună soluţie pentru îndepărtarea lui atât în cazul adulţilor, cât şi în cazul bebeluşilor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod