7 lucruri pe care persoanele care au Alzheimer ar vrea să le știi

Pierderea memoriei este un proces extrem de dificil, dar cu multă răbdare, încredere și susținere, persoanele care suferă de Alzheimer pot avea în continuare o viață plină de momente speciale.
Poate presupui că o persoană care are Alzheimer nu poate avea o conversație obișnuită, dar nu este deloc așa. Fiecare caz este diferit, iar simptomele se pot schimba de-a lungul timpului. „În stadiile incipiente pot exista mici rătăciri în timpul unei discuții, dar nu vor fi probleme majore. Atunci când boala a ajuns într-un stadiu avansat este posibil ca pacienților să le fie greu să se îmbrace sau să mănânce, dar nu trebuie abandonați. Starea fiecăruia poate fi ameliorată cu ajutorul persoanelor dragi”, explică dr. Mary Mittelman, profesor de psihiatrie.

 
Iată ce și-ar dori pacienții cu Alzheimer să știi:

 
1. Viața are un ritm normal la început

„Am o viață aproape normală, dar există momente în care trebuie să-mi fac o listă cu ce vreau să fac sau să-mi fixez diferite alarme”, spune Eric Thompson, care a primit diagnosticul în urmă cu 4 ani. S-a pensionat și și-a schimbat programul zilnic, de exemplu rezolvă mai multe lucruri dimineața pentru a nu uita de ele, dar își amintește foarte bine toate conversațiile.

 
2. Este posibil să observ simptomele mai acut decât tine

În primele faze ale bolii Alzheimer modificările la nivelul memoriei sunt atât de subtile încât ar trebui să petreci foarte mult timp cu persoana respectivă pentru a le observa. Acest lucru nu înseamnă însă că trebuie să presupui că toul este în regulă și că persoanei respective nu îi este greu.
„Cel puțin 5 persoane mi-au spus că nu par bolnav. După ce mă cunosc o anumită perioadă încep să-mi spună că îmi repetă aceleași lucruri în fiecare săptămână și îmi dau seama că este ceva în neregulă”, spune Thompson.

 
3. Nu uit lucrurile intenționat

Probabil că ți se pare enervant să tot repeți diferite lucruri unei persoane, dar nu te lăsa copleșit de irascibilitate. Este mai util să simplifici frazele utilizate pentru a te asigura că ceea ce spui va rămâne un timp mai îndelungat în memoria persoanei în cauză. „Dacă îi spui că i-ai zis asta de zece ori deja nu vei reuși decât să superi pacientul pentru că nu își amintește. Mai bine spune-i încă o dată, calm, fără să menționezi că ai mai spus același lucru de câteva ori. Nu are sens să alimentezi certurile sau emoțiile negative”, recomandă dr. Mittelman.

 
4. Sufăr foarte mult când mi se amintește că anumite persoane au decedat

Când pacientul te întreabă de soț sau soție nu îi cauza o nouă supărare spunându-i că nu mai este în viață. Mai bine mergeți împreună la plimbare și nu te supăra dacă vrea să caute o persoană la care a ținut foarte mult.
„Nu te aștepta să fie în același punct din timp ca și tine, ci încearcă să-l înțelegi, să împărtășești acel moment cu el și să întri puțin în lumea lui”, spune dr. Jackie Pinkowitz.

 
5. Socializarea este foarte importantă

În stadiile inițiale ale bolii, când nu există decât o deteriorare redusă a funcțiilor cognitive, nu este deloc util să forțezi pe cineva care are Alzheimer să stea acasă, în loc să iasă cu prietenii. „Din păcate unii membrii ai familiei nu fac decât să acutizeze starea pacienților prin izolarea la care îi supun. Trebuie lăsați să se implice în activități artistice sau culturale din cadrul comunității”, spune dr. Pinkowitz.

 
6. Pot face mai mult decât crezi

Poate vei fi surprins să afli, dar pacienții pot în continuare să conducă la începutul bolii. Eric Thompson spune că GPS-ul și o aplicație online îl ajută să se descurce foarte bine, să-și amintească unde a parcat mașina și să ajungă în diferite locuri.
„Tocmai faptul că pot conduce îi face pe cei din jurul meu să se îndoiască de diagnosticul de Alzheimer. Pot conduce, dar am nevoie tot timpul de GPS”, spune acesta.

 
7. Boala se poate manifesta de timpuriu

Thompson avea 54 de ani când a primit diagosticul și spune că multe persoane nu cred că acest lucru se poate întâmpla înainte de 70-80 de ani. „Conversațiile noastre s-au schimbat. Nu știau că poți avea Alzheimer chiar și la 50 de ani. Contează foarte mult să primești diagnosticul potrivit din timp. Dacă simți că ai probleme cu memoria mergi la un consult de specialitate. Este posibil să fie vorba doar despre înaintarea în vârstă sau ar putea fi ceva mai grav”, adaugă acesta.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod