Inima si rolul ei

Sistemul nostru energetic este strans legat de buna functionarea oraganelor interne, acestea fiind denumite si zeii corpului. Inindelungatul si minutiosul lor studiu despre corpul uman, taoistii auobservat ca fiecare dintre organele noastre interne intra in rezonantacu un anumit tip de energie si deci au un anume mod de manifestare. Eiau observat ca principiul celor 5 elemente functioneaza si in organismulnostru si au grupat organele in functie de cele 5 elemente.

Primul element asupra caruia ne vom opri este elementul foc, iar acestelement este reprezentat in corpul nostru de catre inima (ca organplin, yang) si de catre intestinul subtire (ca organ gol, yin). De ceinima si intestinul subtire? Pentru ca amandoua au aceleasi functii,de a regla arderile interne si de a pompa sange si energie in organism,ceea ce face inima prin sistemul circulator face si intestinul subtireprin sistemul energetic.

Pe scurt, caracteristicile elementului foc sunt urmatoarele: culoarerosie, anotimp vara, emotii negative, ura, nerabdarea, cruzimea, iar caemotii pozitive bucuria, iubirea, iertarea, organul de simt al inimiifiind limba. Acum intelegem de ce atunci cand este foarte cald crestepericolul de infarct, iar persoanele cu probleme cardiace sunt sfatuitede medici sa nu iasa din casa pe caldura mare. Caldura in exces face cainima sa fie suprasolicitata, tot din acest motiv al suprasolicitariiinimii apar si emotiile negative respective, in special nerabdareasi ura.
Detensionarea inimii, relaxarea, revigorarea ei, precum sitransformarea emotiilor negative in emotii pozitive se realizeaza printehnica sunetelor vindecatoare.

Functionarea deficitara a inimii apare din doua motive: ori ficatultrimite prea multa sau prea putina energie inimii (in ambele cazuriinima este suprasolicitata), ori o situatie de viata ne face sa traimputernic una din emotiile negative ale inimii, ceea ce duce la un consummare de energie, iar inima este direct afectata. Efectuarea sunetuluiinimii, din tehnica sunetelor vindecatoare, ne ajuta sa intram, cuajutorul sunetului respectiv, pe frecventa de lucru a inimii si sarefacem echilibrul energetic. In acest mod simplu noi intram intr-ocomunicare directa si clara cu inima noastra, o comunicare bazata maimult pe simtire si mai putin pe cuvinte.

Taoistii acorda o foarte mare importanta organelor interne, in specialinimii, pe care o considera stapana organelor. Prin intermediul inimiiei actioneaza mai usor asupra restului organismului, considerand cao detensionare si o buna functionare a inimii duce rapid la o bunasincronizare si functionare a celorlalte organe si sisteme. Cercetatoriidin Occident au ajuns si ei la aceleasi concluzii si au realizatchiar anumite programe pe calculator prin care se poate observainfluenta benefica a practicilor energetice asupra inimii. Se poateobserva cum dupa 3 minute de practica inima persoanei testate intraintr-un regim optim de lucru, pulsul se apropie sau devine normal,iar persoana respectiva se simte din ce in ce mai bine.
Un astfel deprogram se numeste Freeze-Framer si este folosit si de catre medicii dinOccident. Pentru persoanele interesate sa vada un astfel de program estesimplu: contactati-ma prin telefon sau e-mail.

Inima ocupa un loc central in practica energetica. La crestini, aceastapractica este cunoscuta sub denumirea de rugaciunea inimii, prin eaobtinandu-se o incarcare energetica a inimii cu multa iubire si bucurie,adica exact ceea ce fac si taoistii prin practicile lor. Prin incarcareainimii si a intregului nostru corp cu iubire noi vom incepe sa radiemiubire in jurul nostru, iar acest lucru ii va face si pe ceilalti sa nedea iubire. Oamenii alearga sa obtina iubire catre exterior si se mirade ce ceilalti oameni nu-i iubesc. Daca doresti sa fii iubit de cei dinjurul tau trebuie sa te iubesti intai pe tine, pana cand vei fi atat deplin de iubire incat oamenii se vor molipsii de la tine si vor incepesa te iubeasca. Daca tu nu te iubesti si nu te accepti, cum crezi ca unalt om te va iubi si te va accepta?

In momentul in care noi avem mai multa grija de inima noastra ea neva juta sa luam deciziile corecte in viata. Ratiunea noastra poate fiindusa in eroare de anumite informatii gresite sau de lipsa informatiilorcorecte. In popor se spune "asculta-ti inima " si daca stim cum sa facemacest lucru ea ne va arata drumul. Sunt sigur ca ati trait sentimentulluarii unei decizii gresite, imediat dupa ce ati luat-o, ca si cumceva sau cineva din interiorul dumneavoastra v-ar fi spus acest lucru,insa argumentele logice erau atat de puternice incat ati perseverat indecizia luata.
Cu trecerea timpului v-ati dat seama ca a fost o deciziegresita si va intrebati de ce nu v-ati ascultat acea voce interioara,care era vocea inimii. Cu cat dam mai multa atentie inimii, cu atatinvatam mai repede sa descifram mesajele pe care ea ni le trimite. Totioamenii de succes isi asculta inima, indiferent ca sunt medici, ingineri,avocati sau simpli lucratori specialisti intr-un anumit domeniu. Ei facacest lucru fara a sti sa-l explice in mod stiintific, dar se bazeaza peacest simt interior care nu este altceva decat vocea sau limbajul inimii.

Inima nu este doar un simplu organ fizic, asa cum gresit se considerapana acum in lumea stiintifica. Taoistii considera ca inima este sediulconstiintei noastre. Ei nu o studiaza si nu o abordeaza doar din planulfizic, ci si din plan energetic. De curand au aparut in Occident materialesi carti care vorbesc de memoria inimii, articole care arata ca un omcare a primit, prin transplant, inima altei persoane, s-a schimbat,devenind o persoana apropiata in comportament cu donatorul. Toate acestemateriale vin sa intareasca ideea ca inima este mai mult decat un simpluorgan fizic.

Femeile ar trebui sa aibe de doua ori mai multa grija de inima decatbarbatii, deoarece punctul slab al femeilor il reprezinta planulemotional. O femeie este dominata usor prin emotii, deoarece isideschide inima mult mai usor decat barbatii si traieste mult mai intenso emotie. Barbatii nu au aceasta problema, ei sunt insa usor de dominatprin sex, deoarece putini barbati invata si stiu sa-si stapaneascaimpulsurile sexuale.

Cel mai bun sfat pe care pot sa vi-l dau in legatura cu acest subiecteste: "Ascultati-va inima!".
Eroul lui Paulo Coelho din "Alchimistul" isiintreaba maestrul: "Atunci pentru ce trebuie sa-mi ascult inima?" Acestaii raspunde: "Pentru ca niciodata nu vei reusi s-o faci sa taca". Inmomentul in care noi reusim sa ne ascultam inima inseamna ca am ajunsla o armonie si un echilibru interior care ne fac sa intelegem mult maibine lumea din jurul nostru si deci sa luam deciziile cele mai fericitepentru noi. Cand nu ne ascultam inima, in interiorul nostru se nasc multeconflicte care ne slabesc si ne imbolnavesc, iar lumea ni se pare uratasi vesnic dusmanoasa.

Urmatoarele articole le voi dedica celorlalte organe importante dincorp si voi insista mai mult pe rolul lor energetic si mai putin pe celfizic.

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
Telefon: 0722-197874 sau 460.43.88
e-mail: costin.tao@k.ro

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • buga pe 14 Dec 2009, 03:01
    Inima

    Un articol interesant sper sa se dovedeasca si ajutator .sanatate si la mai multe :)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod