Femeie care nu poate sa doarma

Ce este melatonina și cum influențează sănătatea

Visinele, sursa de melatonina


Melatonina are rolul de a controla și încetini activitatea inimii și a celorlalte organe vitale și exercită un efect de constricție asupra vaselor de sânge de la nivelul membrelor inferioare și superioare. Sângele va fi propulsat dinspre extremități către organele vitale, având ca efect încetinirea ritmului cardiac și reducerea tensiunii arteriale. Ca un efect secundar, temperatura corpului va scădea în special la extremități, între orele 2-4 dimineața ca urmare a privării acestor zone de alimentarea cu sânge.

Cantitatea de melatonină secretată în mod normal de către organism scade progresiv, pe măsura avansării în vârstă, în cazul unor oameni bătrâni înregistrându-se sistarea producției acestui hormon.
Reglarea acestor dezechilibre se poate face prin administrarea de suplimente care conțin melatonină, dar acest lucru este recomandat să se facă după recomandarea și sub controlul unui medic.

Administrate în doze mici, suplimentele de melatonină nu prezintă riscuri, nici pe termen scurt, nici pe termen mediu sau lung dar este nevoie de anumite precauții în administrarea lor din cauza efectelor adverse care pot apărea. Cei mai expuși la efectele adverse ale administrării de melatonină sunt femeile însărcinate, cele care alăptează și copiii.
Printre cele mai cunoscute efecte adverse ale administrării melatoninei se numără: persistența stării de somnolență, scăderea temperaturii interne a corpului, somn agitat și vise de o intensitate ridicată, amețeli sau stări de greață matinale și fluctuații ale tensiunii arteriale. De asemenea, suplimentele de melatonină pot provoca stări de letargie și vertij, de aceea nu se recomandă conducerea autovehiculelor sau manevrarea utilajelor în timpul tratamentului.

Pentru dozarea corectă a tratamentului cu melatonină sau compuși în care intră melatonina se va apela întotdeauna la ajutorul medicului specialist.

 

Vişinele, sursă naturală de melatonină


Studiile arată că vişinele şi sucul de vişine sunt utile în îmbunătăţirea calităţii somnului, deoarece sunt o sursă naturală de melatonină. Potrivit nutriţioniştilor, alte surse de melatonină se găsesc în ardeiul gras portocaliu, nuci, seminţe de in, goji, migdale şi zmeură.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod