Cauzele insomniei. 5 motive ca să dormi mai bine şi să nu fii obosită

Ceaiul de valeriană este cunoscut pentru efectul calmant și relaxant pe care îl induce, tocmai de aceea consumul lui este recomandat doar seara.
Insomnia reprezintă o tulburare de somn care se poate manifesta pe termen scurt sau poate apărea în mod recurent. În primul caz, vorbim despre o insomnie temporară, favorizată de un grad ridicat de stres, de o grijă foarte mare sau de un eveniment foarte important. În al doilea caz, se poate vorbi despre o insomnie cronică, ce apare constant în viața ta și nu poate fi tratată cu soluțiile uzuale.

Cauzele insomniei

Aproximativ 30-40% dintre adulți se confruntă cu episoade de insomie în decursul unui an, însă și foarte mulți adolescenți încep să aibă parte de nopți albe, ceea ce este și mai îngrijorător. Conform studiilor de specialite, există peste 80 de cauze ale insomniei, însă iată-le pe cele mai comune dintre ele:

- stresul
- anxietatea
- depresia
- anumite afecțiuni (artrită, boli la plămâni, reflux gastric, apnee, astm etc)
- schimbarea programului de somn
- schimbarea locului de dormit
- consumul de cofeină după-amiaza
- adormirea cu televizorul pornit
- anumite tratamente medicamentoase (pentru tensiune arterială, pentru alergii, analgezice etc)
- cina foarte copioasă
- folosirea gadgeturilor chiar înainte de culcare
- schimbările hormonale (la menopauză, în sarcină, la menstruație etc)

Ce poti face pentru a dormi mai bine

Pentru a scăpa de nesuferita insomnie poți apela la o serie de trucuri utile și simple, însă dacă observi că acestea nu dau rezultate și că starea ta de veghe continuă să apară seară de seară, mai mult de 1-2 săptămâni, adresează-te unui medic, deoarece poți avea nevoie de un tratament de specialitate.

1.
Bea un ceai de valeriană înainte să te culci


Ceaiul de valeriană este cunoscut pentru efectul calmant și relaxant pe care îl induce, tocmai de aceea consumul lui este recomandat doar seara, înainte de culcare. De asemenea, poți lua tinctură de valeriană în locul ceaiului. Tinctura este mai concentrată, dar o poți dizolva în puțină apă.

2. Citește cartea preferată

Specialiștii susțin că dacă vrei să adormi repede și să ai un somn liniștit, este important să nu folosești gadgeturi chiar înainte de culcare. Adică renunță la butonarea telefonului sau la navigarea pe Facebook. De asemenea, încearcă să închizi televizorul cam cu jumătate de oră înainte să te culci, deoarece culorile, lumina puternică a ecranului și zgomotul îți mențin starea de veghe.

Cel mai bine este să citești câteva pagini din cartea preferată.
Această activitate plăcută te va relaxa și vei dormi mult mai bine.

3. Culcă-te și trezește-te mereu la aceeași oră

Dacă vrei să combați insomniile, este important să ai un program de somn bine stabilit. Chiar și în weekenduri ar trebui să te culci și să te trezești la aceeași oră, pentru ca organismul tău să nu fie dat peste cap.

4. Fă-ți un culcuș confortabil

Pentru a avea un somn liniștit și odihnitor, este foarte important ca ambianța să fie una cât mai plăcută. Așadar, este nevoie să aerisești dormitorul înainte de culcare, să menții ordinea și să te cuibărești doar în așternuturi curate și parfumate.

5. Încearcă terapiile alternative

Terapiile alternative sunt de mare folos pentru persoanele care se confruntă cu insomnii.
Yoga, meditația și masajul de relaxare sunt tehnici perfecte pentru inducerea unui somn liniștit.

De asemenea, o altă terapie alternativă care combate insomnia este vizualizarea. Aceasta presupune să închizi ochii și să îți imaginezi scene relaxante și placute, cum ar fi băile de soare pe o insulă însorită, un câmp de flori sau o cascadă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod