Cat mai multa lumina pentru sanatatea ta

Terapia prin lumina consta in expunerea corpului uman la diferite tipuri de lungimi de unda sau la o lumina alba foarte puternica, pentru o perioada de timp prescrisa dinainte de un specialist. Lumina si-a dovedit eficienta in tratarea depresiei, a acneei, a psoriazisului, a dermatitelor, a astmului bronsic si a aproximativ 25 de afectiuni ale pielii.
Terapia cu lumina nu este o tehnica recenta. Inca din Antichitate, greco-romanii tratau depresia si letargia cu ajutorul luminii solare directionate spre ochi.

In timpul expeditiei arctice din 1890, Frederick Cook a  observat efectele unei lumini naturale insuficiente asupra membrilor expeditiei si asupra bastinasilor din Alaska si a descris starea acestora ca fiind o stare de oboseala, depresiva si letargica. In 1946, H. Marx a folosit lumina artificiala penru tratarea a patru oameni care au devenit depresivi dupa ce au petrecut o iarna in Alaska.

In anul 1903, fizicianul danez Niels Ryberg Finsen a primit premiul Nobel pentru intreaga sa activitate legata de terapia cu lumina. Acesta a construit un aparat ce putea emite lumina cu lungimi de unda similare luminii solare. Mai tarziu, la mijlocul secolului trecut, s-a dovedit ca, pentru rezultate optime, este indicat sa se foloseasca lumina polarizata.

Lumina polarizata este o lumina asupra careia se face o modificare fizica cu ajutorul unui filtru, asttfel incat undele electromagnetice emise de sursa de lumina sa fie redirectionate intr-un singur plan, asemanator unui fascicul laser.
In Romania, astfel de aparate care polarizeaza lumina exista de ani buni si sunt indicate de specialisti in tratarea diferitelor afectiuni.

Aparatele de polarizare, insa la dimensiuni mai mici decat cele folosite in clinici, se comercializeaza si la noi, astfel ca este foarte usor pentru pacienti sa se trateze singuri acasa. Indiferent cat de indicata poata fi terapia cu lumina oferita de un astfel de aparat, este bine sa se consulte inainte un specialist, care va sti cu siguranta daca istoria ta medicala iti permite sa apelezi la acest tratament sau nu.

De exemplu, doctorul se va gandi de doua ori inainte de a-ti prescrie terapia cu lumina daca in trecut ai suferit o interventie chirurgicala la ochi, cum ar fi cea de cataracta. Ideal este un control oftalmologic pentru a depista si alte probleme care nu merg "mana in mana" cu fototerapia.


Lumina folosita in tratarea depresiei si a psoriazisului

Organismele vii nu pot trai fara lumina. Numai in prezenta luminii plantele realizeaza procesul de fotosinteza iar corpul uman isi sintetizeaza vitamina D, esentiala pentru fixarea calciului pe oase. Lumina, insa, nu mentine viata numai, ci are si actiuni terapeutice.

Studiile recente arata ca depresia - si in special cea de sezon, care apare in anotimpul rece - poate fi tratata printr-o expunere zilnica la o lumina alba puternica.

Terapia prin lumina este administrata in mod obisnuit cu ajutorul unei asa-zise "cutii de lumina" - o structura metalica care contine un tub fluorescent aflat in spatele unui ecran.
Doza de expunere la lumina se calculeaza prin calcularea intensitatii si duratei expunerii. Majoritatea studiilor referitoare la terapia prin lumina recomanda o lumina de 2 500 de lucsi administrata unui pacient intre doua pana la sase ore pe zi. La un anumit nivel, intensitatea luminii este invers proportionala cu timpul de expunere. Deci, 30 de minute de expunere la 10 000 de lucsi pot fi la fel de eficiente ca 2 ore la o expunere de 2 500 de lucsi.

Terapia cu lumina folosita pentru tratarea depresiei este bine sa se urmeze dimineata foarte devreme, dupa ce pacientul s-a trezit. In nici un caz nu este indicata seara tarziu inainte de culcare, deoarece s-a demonstrat ca pacientul poate avea insomnie.

Persoanele care reactioneaza foarte bine la terapia cu lumina sunt cele de varsta mai frageda. De asemenea, terapia cu lumina are un grad de eficienta foarte mare in cazul hipersomniilor, al apetitului alimentar extraordinar de ridicat sau in cazul in care un pacient castiga in greutate fara motiv.

Pentru tratarea psoriazisului, este folosita lumina naturala ultravioleta de la soare, precum si cea artificiala. Un tratament, denumit PUVA, foloseste lumina ultravioleta in combinatie cu medicamente care fac pielea mai sensibila la acest tip de lumina.
O tehnologie relativ noua - Banda UVB - in care nu se prescrie niciun medicament, poate fi folosita pentru perioade mai lungi de timp decat metoda PUVA.

Tratarea psoriazisului cu ultraviolete se face de aproximativ 80 de ani. Niciun alt tratament pentru psoriazis nu si-a dovedit eficienta pentru o perioada atat de lunga ca terapia cu ultraviolete.


Efecte secundare ale terapiei cu lumina

  • Dureri de cap
  • Jena in ochi
  • Oboseala
  • Insomnie

Majoriatetea acestor efecte secundare dispar in urma reducerii duratei zilnice a terapiei.

Tratamentul cu lumina este prescris cel mai bine de psihiatrii care au experienta in folosirea lui si care pot sa evalueze cat de benefic este acest tip de tratament pentru pacient si care poate sa monitorizeze raspunsul organismului la tratament. In Romania, exista clinici specializate in medicina alternativa care practica si terapia cu ajutorul luminii.

Lumina polarizanta are nenumarate intrebuintari si in cosmetica, actionand asupra tenului, hidratand derma si elasticizand tesutul prin stimularea productiei de colagen endogen.

Combinata cu terapia clasica, fototerapia scurteaza cu pana la 35% timpul de vindecare a diferitelor afectiuni.


Mic dictionar

PUVA - metoda care combina medicamentul Psoralen cu radiatiile ultraviolete (UVA) folosita pentru tratarea a diferite afectiuni ale pielii.
Psoralen este un medicament administrabil oral, care face pielea mai sensibila la lumina ultravioleta. Acesta este administrat pacientului cu o ora inaintea tratamentului cu lumina ultravioleta. Timp de o zi sau doua dupa tratament, pielea pacientului este rosie. Tratamentul dureaza aproximativ 12- 15 saptamani si se face de doua-trei ori pe saptamana.

Articol realizat de Carmen Tudor
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • szabina pe 5 Iun 2006, 16:42
    tratament lumina

    bioptronul este aparatul pe care il folosesc in tatamentul cu lumina.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod