Obezitatea incepe din viata intrauterina

Afla ce trebuie sa faci pentru a nu da nastere unui copil bolnavicios si obez!

Specialistii atrag atentia femeilor insarcinate sa acorde atentia maxima alimentatiei, deoarece alegerile lor influenteaza predispozitia genetica a fatului pentru dulce, sarat, carne si grasime. Afla ce trebuie sa faci pentru a nu da nastere unui copil bolnavicios si obez!

 

Ca sa iti dai seama de importanta pe care o are alimentatia ta in perioada sarcinii am sa pornesc de la explicatia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in nutritie umana care ne spune ca organizarea circuitelor neuronale, inclusiv ale celor care controleaza comportamentele si aporturile alimentare ale viitorului copil se constituie si se regleaza in perioada intrauterina, iar "acest proces este inalt dependent de alimentatia mamei". Acest lucru este demonstrat de cercetarile moderne, iar odata ce ai "alimentat" obezitatea in viata intrauterina, sansele copilului tau de a suferi de aceasta boala sunt extrem de ridicate.

 

Obezitatea infantila, in continua crestere


Statisticile arata ca in prezent obezitatea in randul copiilor este in crestere evidenta si ingrijoratoare, avertizeaza prof. dr. Constantin Ionescu-Tirgoviste in cadrul conferintei nationale "Obezitatea in centrul patologiei metabolice" desfasurata astazi in cadrul Programului National de Preventie a Patologiei Metabolice si Cardiovasculare. “Preventia obezitatii la copil vizeaza modificarea stilului de viata, adica scaderea aportului caloric si cresterea activitatii fizice.

In acest sens, dorim ca prin intermediul acestei conferinte sa atragem atentia asupra importantei informarii si educarii societatii si a factorilor de decizie din sistemul de sanatate cu privire la riscurile obezitatii asupra sanatatii populatiei”, a subliniat Prof. Dr. Constantin Ionescu-Tirgoviste.

 

Nu considera sarcina o perioada de rasfat culinar!


Acesta este primul lucru de care trebuie sa fii constienta. Multe femei considera ca odata insarcinate sunt libere sa manance orice si oricat, fara sa-si faca griji pentru silueta. Ei bine, aceasta parere este total gresita, dupa cum precizeaza medicii. La fel de eronata este si ideea de a manca pentru doua persoane, avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi.

Nu ai niciun motiv sa mananci exagerat in sarcina, ci doar sa alegi alimentele cu valoare nutritionala ridicata pentru a asigura aportul de nutrienti necesari pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Ba mai mult, este recomandat sa-ti schimbi comportamentul alimentar inainte cu un an de a incepe conceperea copilului. "Viitorii parinti ar trebui sa fie mai atenti la ce mananca, sa renunte la alcool, sa reduca spre minim sau deloc tigarile ... pentru ca, da, este important. Nu trebuie decat sa va uitati de jur imprejur sa vedeti cat de multi copii se nasc cu probleme si ce e prin spitale ...

aproape ca nici nu mai conteaza varsta mamei!", explica specialistul in nutritie.

 

Sfatul specialistului: ce trebuie sa faci

 

  • evita restrictiile alimentare, mai ales la inceputul sarcinii, deoarece pot sa aiba consecinte periculoase asupra evolutiei metabolice a copilului;
  • evita carentele nutritionale printr-o dieta variata si echilibrata care sa includa fructe si legume proaspete. "Insa, atentie, aportul caloric nu va fi cat pentru doua persoane, ci putin mai ridicat, cu maxim 400-500 kcal fata de cel normal, zilnic", recomanda prof. dr. Mencinicopschi;
  • in primul trimestru de sarcina trebuie sa consumi alimente si suplimente alimentare bogate in iod, acid folic, cat si cereale, legume cu frunze;
  • consuma alimente bogate in acizi grasi omega 3 care se gasesc in pestele oceanic. Atentie insa la mercurul din pestele oceanic, nu este recomandat sa consumi peste spada, rechin sau ton mare, avertizeaza specialistul care ofera ca alternative conservele de sardina integrala de calitate. Alte surse de omega 3 sunt: semintele de dovleac, semintele de in si nuci;
  • redu consumul altor grasimi sau incearca sa alegi alimentele cu mai putin de 10g grasime;
  • evita grasimile hidrogenate, alimentele prajite, fast-food-ul, snacks-urile, chips-urile, produsele de patiserie si cofetarie industriale.
    "In general, este bine sa eviti toate alimentele industriale aditivate, nefiresc de gustoase, bogate in zahar, grasimi, E-uri, arome artificiale", explica nutritionistul.

 

Programul de preventie a obezitatii la varste tinere incepe din septembrie


Specialistii prezenti la conferinta nationala despre obezitate au anuntat ca incepand din luna septembrie a acestui an se lanseaza o campanie nationala de preventie a obezitatii in randul copiilor si tinerilor. Programul va consta in monitorizarea de catre cadrele didactice a greutatii, inaltimii si a circumferintei abdominale prescolarilor, elevilor si studentilor. Astfel, in timp se va observa daca acestia vor lua in greutate, iar posibilele cazuri de obezitate vor fi trimise catre centrele de diabet. Studiile au demonstrat ca persoanele care au diabet zaharat sunt predispuse la obezitate.

 

In Romania, 37% dintre adulti sufera de obezitate


Prevalenta obezitatii in Romania este de 37% la populatia adulta, in prezenti existand peste 4 milioane de pacienti obezi netratati, iar dintre acestia 16,3% sunt supraponderali, iar 20,7% obezi clinic. La copii, situatia este dramatica: daca in 2001, in clasa a IV-a obezitatea a fost de 1,6% in prezent a ajuns la 3,6%; in clasa a VIII-a procentul a ajuns tot la 3,6% dupa ce in urma cu noua ani era la 1,7%.

In cazul celor aflati in clasa a XII-a ponderea obezitatii a crescut de la 1,4% in 2001, la 2,8% in prezent.

Putini romani stiu ca mare parte dintre problemele de sanatate sunt cauzate de obezitate. Printre acestea se numara hipertensiunea arteriala, diabetul, problemele de circulatie la nivelul picioarelor sau riscul crescut de infarct miocardic sau atac cerebral. De exemplu, datele statistice arata ca prevalenta hipertensiunii arteriale (HTA) la nivel national este de 40%, adica 4 din 10 adulti sufera de hipertensiune arteriala si mai mult de jumatate dintre ei sunt pacienti nou diagnosticati. De asemenea, Registrul National de Diabet din Bucuresti arata ca incidenta diabetului a crescut cu 30% de la 11.000 de cazuri la 13.000 de cazuri fara de anii precedenti.

 

Tu iti poti ajuta copilul sa nu devina obez! Cat de hotarata esti sa-ti schimbi alimentatia?

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod