E timpul sa avem un copil?

Intrebare des intalnita in ultimul timp la cupluri care par sa nu reuseasca sa se hotarasca daca sa devina parinti sau sa mai astepte. Atunci ei cer ajutor, punand aceasta intrebare si incercand sa gaseasca argumente pro si contra. Ele se refera in principal la nivelul de trai, la stabilitatea locului de munca, la terminarea studiilor, la existenta unei locuinte proprii, la relatia de cuplu, la relatia cu rudele, la considerente medicale.
Pe langa aceste "motive" mai degraba rationale, exista ceea ce simt ei - dorinta lor de a avea un copil, teama, indoiala, refuzul mai mult sau mai putin constient si sentimentele pe care le au unul fata de celalat. Fiecare dintre acestea este foarte important si de aceea raspunsul la aceasta intrebare este greu de gasit pentru multe cupluri. Ele apeleaza adesea la un psiholog sau psihoterapeut pentru a-l gasi. Unii asteapta raspunsul din exterior, de la proprii parinti, rude, prieteni sau chiar necunoscuti.

Despre dorinta de a avea un copil am mai scris si vom mai reveni.
Ea este o dorinta de demult, inca de cand eram copii. Unii isi amintesc cum isi planificau in copilarie numarul si sexul copiilor pe care ii vor avea cand vor fi mari. Odata cu adolesceta si cu existenta unui partener, lucrurile insa se mai schimba.

Relatia cu partenerul, dorinta lui de a avea copii interfereaza cu propriile dorinte. De aceea intalnim multe femei care spun ca isi doresc foarte mult un copil iar partenerul lor nu este de accord. "Nu se simte pregatit", "considera ca este prea devreme", "nu s-a gandit niciodata la a avea un copil" sunt cateva dintre frazele pe care le intalnim.
Aceste femei sufera si unele dintre ele ajung sa considere ca partenerul nu le iubeste pentru ca nu-si doreste copii.

Teama este si ea un alt motiv important desi nu intotdeauna constient. Unele cupluri o exprima insa ca atare. "Nu este teama ca nu ne vom descurca", "am auzit de atatea pericole din timpul sarcinii si nasterii, incat ne temem". Teama duce adesea la amanare si asta la intrebarea "cat timp mai aveam?". Varsta este un criteriu obiectiv de care mai toata lumea tine seama atunci cand este vorba despre a avea un copil.


Uneori aceasta intrebare, apare dupa ce femeia afla ca este insarcinata. In acest context, se pune problema continuarii sarcinii sau intreruperii ei. "Am ramas insarcinata dar nu este un moment potrivit pentru a avea acest copil", spun ele. "Sa pastrez sarcina asta care a aparut fara sa o doresc, este oare timpul sa avem un copil?", intreaba altele.

Astfel acest "timp potrivit" pentru a avea un copil depinde de cat de pregatiti suntem pentru asta. Daca nu ne simtim pregatiti sau nu exsta o dorinta si un impuls in acest sens, orice motiv pentru a amana este suficient de bun.
Pe de alta parte, acest "a ma simti pregatit, a simti ca ma voi descurca" sunt foarte necesare intrucat inseamna incredere in propriile capacitati, incredere in partener, incredere in cuplu iar copilul are mare nevoie de asta.

Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod