Discutie cu o mamica despre fenomenul "emo"

Din dorinta de a afla cat mai multe despre acest fenomen si despre parerile parintilor am vorbit cu o  doamna de 39 de ani, de profesie assistent manager, casatorita si mama a unui baiat de 15 ani, din Bucuresti. Doamna a accepta ca dialogul nostrum sa apara in aceasta forma pe www.topsanatate.ro pentru a-i ajuta si pe alti parinti sa-si puna intrebari despre copiii lor, sa-si descopere adolescentii, sa comunice mai mult cu ei, sa sesizeze suferintele sau dificultatile lor.

Parinte: Buna ziua, as dori in primul rand sa aflu din ce mediu se trag tinerii emo cu preponderenta?
Anca Pietraru: Daca va referiti la clasa sociala, provin din toate mediile.
Anca Pietraru : Cum ati intrat in contact cu acest fenomen, cum ati auzit de el?
Parinte: Am auzit la stiri despre copii emo care se sinucid. Apoi am cautat pe net, am gasit un forum si m-au intristat gandurile lor...
Anca Pietraru: Spuneati ca sunteti mama unui baiat de 15 ani. Baiatul dvs v-a spus ceva despre acest fenomen?
Parinte: Are in clasa un coleg cu o tunsoare ciudata pentru un baiat. L-am intrebat ce fel de tunsoare este si mi-a spus ca este "funky". Eu am continuat discutia si l-am intrebat ce alte stiluri mai sunt... La care el mi-a spus "emo", dar nu sunt in clasa sau in scoala lui, insa a aflat despre ei de la prieteni.
Anca Pietraru: Ca mama, ce credeti, ce simtiti despre "emo"?
Parinte: Nu stiu, cred ca sunt copii care nu vad nimic din frumusetea vietii, care sunt de un pesimism extrem. Si nu inteleg de ce? Sunt frumosi, imbracati, nu par morti de foame.
Anca Pietraru: Intr-adevar nu pare o lipsa a celor necesare traiului ci asa cum spun unii dintre ei o suferinta interioara, emotionala.
Parinte: Sigur, in viata nu totul este frumos, dar daca stii sa cauti... numai ca ei nu vor sa caute. Sincer pare un mod de a-si pedepsi parintii.
Anca Pietraru: Cum v-ati gandit ca isi pedepsesc parintii?
Parinte: Eu ca parinte, vazandu-mi copilul nefericit, cu ganduri atat de negre, m-as simti vinovata si as considera ca am esuat in misiunea mea de  "mama".
Anca Pietraru: In acest context "alegerea" lor de a se purta asa, de a se imbraca asa ar putea fi un repros adresat parintilor sau o cerere pentru acestia?
Parinte: Cred.
Sentimentul de singuratate pe care il au este nefiresc varstei. Sunt inca in colectivitati, ar trebui sa comunice usor chiar si cand cineva ii supara. Decat sa-si produca rani pentru a scapa de stres, as merge la cel ce m-a suparat, i-as da un sut si m-as "racori". Cum pot ei ajunge la ideea de a se taia (pe maini sau oriunde) pentru a scapa de stres? Pe acel site, se invita reciproc la raniri. Copilul meu mi-a spus ca sunt doua feluri de emo kids: unul care merge pana la sinucidere si altul care... isi produce mici rani.
Anca Pietraru: In psihopatologie, auto-vatamarea este cosiderata un diagnostic grav, prin faptul ca afecteaza corpul in mod ireversibil si ca este o cautare de durere.
Parinte: Ce-i determina?
Anca Pietraru: Desi ar putea fi considerata o moda, cei care ajung sa-si produca suferinta, sa se arda cu tigara sau sa se taie, au o probleme psihice foarte serioasa; o putem incadra la auto-pedepsire data de vinovatie, la o stare depresiva grava, in care nu mai gasesc placere, la o incapacitate de exprimare a suferintei prin cuvinte.
Parinte: Oare o parte din vina o poarta si parintii care ii forteaza pe copii sa atinga "perfectiunea"?
Anca Pietraru: Nu stiu daca toti au parinti perfectionisti sau exigenti dar ar putea fi si asta o cauza.
Parinte: Dar oare cand copilul apare tuns "emo", parintii nu-si dau seama ca se intampla ceva cu el? Sigur nu este suficient timp pentru copii, dar totusi in putinul timp care il ai poti sa-ti observi copilul, sa vorbesti cu el.
Am trecut si eu prin momente in care copilul imi spunea ca nu crede in Dumnezeu, pentru ca pe el nu-l ajuta. "Cum vrei sa te ajute?", "Sa nu mai merg la scoala". Iar eu ii spuneam: "bine dar evolutia omenirii cum crezi ca s-a produs?" Au fost perioade cand imi spunea ca el nu vede ce rost are pe pamant. Iar eu ii spuneam ca in acest moment rostul lui este sa ma faca pe mine sa ma simt o femeie implinita. Au ganduri foarte complexe si nu este usor sa te faci inteles, dar cred ca un semn cat de mic de depresie, plictiseala trebuie detectat si luate masuri. Oare acesti copii emo, daca ating maturitatea ce vor face: se vor casatorii, vor face copii, care va fi viata lor?
Anca Pietraru: Nu stim despre viitorul lor pentru ca nu stim foarte multe nici despre prezentul si trecutul lor. Pare in primul rand o problema de viata sau moarte, data fiind tendinta suicidara. Ca parinte, credeti ca devin "emo" copii care oricum sufera, au probleme, dificultati, traume sau poate fi un fenomen contagios?
Parinte: Cred ca o parte din ei au probleme, dar cred si ca este si contagios deoarece se transforma intr-un curent la moda din teribilism.
Anca Pietraru: Daca se va dovedi un "curent" se va putea incadra in randul celorlalte (punk, hippie, rock) si va "trece" cu varsta. In acest caz ar fi doar o manifestare adolescentina, de cautare a unei identitati, a unui stil, a ceva deosebit, care sa-i individulaizeze ca generatie.
Parinte: Ca sa fiu cinica: daca vor supravietui sau nu, vor fi clientii unor spitale de unde nu mai pot povesti ceva...
Parinte: Apoi am inteles ca acesti emo au aparut demult si chiar au fost promovati pe anumite posturi de televiziune.
Oare ei se gandesc la impactul cu tanara generatie?
Anca Pietraru: Probabil ca nu, este o strategie comerciala. Vi se pare un pericol fenomenul "emo" pentru copii si adolescenti sau credeti ca un copil sanatos, fara dificultati nu poate fi victima?
Parinte: Da. Mi se pare ca se propaga rapid. Sau poate unde de-abia am aflat? Cred ca victima poate fi orice copil sau adolescent intr-o masura mai mare sau mai mica.
Anca Pietraru: In aceste conditii, cand acesti copii sau adolescenti nu cer ajutor in mod direct si nici parintii lor nu sesiseaza, cum ar putea fi ajutati? Ce credeti ca s-ar putea face pentru ei?
Parinte: Nu stiu, dar trebuie sa existe o metoda. Poate infiltrarea intr-o astfel de grupare.
Anca Pietraru: In topicul de pe forum ma intrebati daca exista indicii pe care le putem sesiza din timp, inainte ca acesti copii sa-si acopere un ochi sau sa se taie. Cred ca parintii atenti si in contact cu copilul lor, pot sesiza daca acesta sufera si de ce. Cred ca problema apare in conditiile unei lipse de comunicare sau in conditiile in care fiecare membru al familiei "vorbeste pe limba lui".
Parinte: Da si eu cred, dar gandurile pe care si le dezvaluie in convorbirile pe bloguri sunt amplificate intre ei, intre emo kids. Se imping reciproc spre depresie.
Anca Pietraru: Este o suferinta amplificata spuneti, si asta ma duce cu gandul la o anumita placere in a face asta..., ei spun ca e "true" sa suferi...
Anca Pietraru: In incheiare as vrea sa va intreb daca exista un sfat sau o recomandare pe care, ca parinte, sa il dati altor parinti?
Parinte: Ca parinte, le doresc tuturor parintilor sa aiba intelepciunea de a-si creste copii astfel incat cand le vor da drumul sa "zboare" sa aleaga un drum cat se poate de bun.
Sa nu uitam ca rostul nostru de parinti este sa veghem asupra lor si sa nu uitam ca greselile noastre se rasfrang asupra lor nemeritat. Sa avem stiinta de-ai invata ce sa faca cu libertatea pe care noi nu am avut-o si pe care nici noi nu stim sa o gestionam. Sa incercam de dragul copiilor nostri!

Interviu cu un consilier scolar despre fenomenul "emo"
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lariane pe 28 Iun 2013, 11:49
    Copii Emo

    Toata lumea da copii emo la o parte si isi bat joc de ei.. este cam insuportabil sa te trezesti in fiecare dimineata cu un zambet fals pe fata si sa spui tuturor ca nu ai nimic cand tu depaft suferi din diverse motive,eu am devenit emo din lungi depresii,batjocora,ignoranta,decese in familie... Si nu am devenit emo de pe o zi pe alta...cum "incearca" unii sa fie.. Emo nu devii , Emo e doar un stil care te ajuta sa iti exteriorizezi sentimentele pentru ca nu poti comunica cu nimeni , si emo nu se taie pentru a se sinucide,ei se taie sa simta ca traiesc.. Dar normal ca daca se sinucide un om normal toti spun "dumnezeu sal ierte" dar daca se sinucide un Emo,imediat sar toti "Stilul e devina,aia Emo lor impins de pe bloc" . Cam asta e logica multor persoane.. Daca vreti sa ma audaugati,id`ul meu e : lariane.evelin

    3
    1

  • Ana pe 19 Feb 2011, 21:32
    Emo

    Problema cu acest curebt , nu este doar o moda . u ma imbrac , nu arat ca un emo , asta n inseamna ca nu simt poate aceleasi lucruri , ca nu sunt la fel in interior . Unii copii(mai mari sau mai mici) care au traume , cand realizeaza de ce anvergura este situati se auto invinovatesc . Si parerea mea e ca asta este normal

    1
    0

  • Elle pe 21 Dec 2010, 17:53
    Emo

    Hellow,Sunt Elle si am 15 ani , si eu sunt emo dar asta nu inseamna ca ma tai doamne fereste.Alti parinti cred ca daca copiii lor sunt emo sunt nefericiti si au o problema phsihica( sau cv de genu').Dak cateodata sunt suparati sau tristi e doar pt poze. Supararile la alti copiii emo care nu mai au parinti sau traiesc cu mama sau tatal lor ,ei chiar au o problema psihica pt ca stiu ca nu mai au ce sa faca pe lume.Nu-i problema emo kids , in 2012 se sfarseste lumea deci nu are rost sa va taiati. :)

    0
    0

  • melanconie,trisete pe 13 Aug 2009, 22:30
    emo

    eu nu's emo...dar sincera sa fiu cred ca sunt 75% emo nush n-am frezura...emo...dar voi nu stiti ce inseamna emo...nu numai frezura emo...eu la 10 ani mi-am taiat venele...dar asta-i viata ...luati id meu...gabytza_bubu6

    0
    0

  • gabytza pe 13 Aug 2009, 22:26
    emonika

    iubesk emo j cred in ei....ajea sa ramaneti

    0
    0

  • iACOB pe 23 Iul 2009, 22:55
    emotional

    oamenii mari in varsta de 33 38 max pana in 50 nu stiu ni mic despre emo aceste stil emo este un stil muzical provenind din cuvantul emotional EU NU-S EMO dar am 47% dintr-un emo noi nu simtim sentimentele altora traiasca emo si cred ca de a te sinucide nu este sg solutie de a scapa de viata.Cel mai bn este sa-ti cauti alta solutie de a scapa de viata cum ar fi etc. atat am de spus despre emo .pa si va pup pe toti

    0
    0

  • elly pe 2 Nov 2008, 19:03
    :(

    Cred ca as avea ceva de spus in legatura cu articolul domnisoarei de mai sus... spune ca parintii ei sunt de acord ca ea sa fie emo. Ii sustin ideea atata timp cat ea nu este de fapt un emo kid (probabil se refera doar la tinuta lor vestimentara si la stilul lor). Afirmi ca vei incerca sa fii si tu emo... de fapt emo kid's nu incearca sa fie asa pentru ca este un trend ci pentru ca sunt de fapt sentimentele lor... Parerea mea este ca starile lor vin din traume traite in familie de cele mai multe ori sau din neincrederea pe care parintii nu le-o insufa inca din primii ani de scoala sau chiar de la gradinita... Cred ca acesti parintii care isi stiu copii intr-o asemenea situatie ar trebuie sa fie ingrijorati si sa realizeze ca o parte din vina o detin ei... ar trebui sa-si duca, copii la psiholog.

    0
    0

  • ana pe 3 Oct 2008, 00:24
    Emo

    Parerea mea este ca a fi emo nu este chiar asa de rau eu am sa incerc sa fiu emo parinti mei sunt de acord pentru nu au nimic impotriva atat cat nu ma sinucid deci eu ii incurajez pe tineri emo s-o tina tot asa. Ana va saluta, daca vreti sa vorbiti mai mult cu mine iata id meu ana_marya_1993. paaaa

    0
    0

  • dana pe 23 Aug 2008, 14:18
    Emo

    Eu cred ca copii emo ar trebui ascultati nu sa ii dam la o parte cum se intampla in Romania!

    0
    0

  • ella pe 23 Aug 2008, 13:57
    Fenomenul emo

    Numele meu este ELLA am 14 ani si sunt de parere ca majoritatea celor care se numesc emo kids adopta doar stilul vestimentar deoarece recunosc e foarte frumos si ma atrage si pe mine. Am o verisoara, ea are 15 si de un an de zile este adepta a stilului emo. Dar desi se imbraca la fel ca un emo rar cand o vezi trista, e mai plina de viata ca un om normal si totousi se numeste emo. De aceea datorita faptului ca majoritatea persoanelor de acest gen adopta doar stilul vestimentar si nu si atitudinea nu cred ca este o problema foarte grava. In schimb cu cei care au ganduri sobre consider ca trebuie discutat cu ei indelung si ca orice problema ar avea ei ia amploare prin lipsa de comunicare. De aceea sunt de acord cu doamna psiholog ca aceste persoane nu trebuiesc etichetate.

    1
    0

  • Emo girl pe 19 Aug 2008, 12:20

    Ma numesc Oana si am 14ani. Sunt de acord cu "EMO kids",si mai vreau sa va spun ca nu toti copiii emo isi provoaca rani sau se sinucid...numai 1% din toti emo se sinucid...si nu toti emo kids au numai ginduri depresive,citeodata si ei se bucura de viata,zimbesc si gindesc pozitiv)))

    0
    0

  • Lacramioara pe 6 Aug 2008, 00:59
    Emo kids

    Sunt o fata de 16 ani si as vrea sa va spun ca nu toti cei pe care ii vedeti cu tunsori ciudate si stiluri diferite sunt emo. Unii dintre ei sunt asa numitii "scene kids" care sunt adepti ai stilului vestimentar emo sau al frizurilor lor fara sa simpatizeze si cu modul lor de gandire. Ei sunt niste persoane absolut normale desi adopta acest stil.

    0
    0

  • cris a pe 27 Iun 2008, 10:42
    fenomenul anomiei

    http://www.all-news.ro/societate/despre-anomie-si-fenomenul-emo.html?/societate/despre-anomie-si-fenomenul-emo.html?1;2328;2328

    0
    0

  • Apple pe 1 Iun 2008, 20:10

    Parinte: Eu ca parinte, vazandu-mi copilul nefericit, cu ganduri atat de negre, m-as simti vinovata si as considera ca am esuat in misiunea mea de "mama". da...si eu cand ma imbracam toata in negru si nu mai ieseam din casa decat la sc mama nu m-a bagat in seama. Si acum tot eu sunt aia nebuna si nerecunoscatoare...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod