alăptat

Cum îți afectează corpul oprirea alăptatului

Momentul în care oprești alăptatul reprezintă o alegere complet personală. Însă specialiștii sunt de părere că este mai ușor să întrerupi alăptarea atunci când observi semnale de la copilul tău. Procesul de înțărcare poate începe în mod natural atunci când alimentele pentru copii sunt adăugate în dieta acestora.
Atenție! Nu compara momentul opririi alăptatului cu alte mămici, deoarece este diferit. Însă iată cum îți afectează corpul oprirea alăptatului!

Modalități în care se transformă corpul tău după oprirea alăptatului


1. Se trezesc hormonii


Bustul tău nu este singura parte a corpului care se confruntă cu schimbări atunci când decizi să oprești alăptarea. Prolactina și oxitocina, care cresc în timpul alăptării, scad ulterior, în timp ce alți hormoni precum estrogenul, progesteronul și hormonul de stimulare a foliculilor cresc.
Din această cauză, este recomandat să oprești treptat alăptarea.

2. S-ar putea să treci printr-o perioadă de tristețe


Ca în cazul hormonilor, emoțiile tale trec prin schimbări. Femeile care opresc alăptarea mai devreme decât plănuiau se pot simți triste și vinovate. Aceste femei se confruntă, în esență, cu un episod de depresie postpartum. Cu toate acestea, chiar și femeile care opresc alăptatul la timp pot experimenta simptomele depresiei. Cât timp alăptezi, nivelul ridicat de oxitocină are un efect profund asupra creierului, după care scade nivelul, iar psihicul este afectat.

3. Acneea revine


Îți aduci aminte când credeai că acneea este o problemă pe care o ai doar în adolescență? Aparent, acneea are alte idei. Oprirea alăptării nu provoacă doar tristețe.
Este responsabilă și pentru stres. Iar la adulți stresul tinde să crească nivelul de cortizol și apare acneea. De asemenea, hormonii tăi aflați în schimbare pot fi acuzați pentru problemele cu tenul. Cu toate acestea, nu ar trebui să te îngrijorezi prea tare. Problemele ar trebui să dispară în decurs de două săptămâni - o lună după înțărcare.

4. Ciclul menstrual este neregulat


Atunci când oprești alăptarea, ciclul menstrual poate deveni enigmatic. Poate apărea mai târziu decât te aștepți, iar atunci când o face, fluxul poate fi mai puternic decât oricând.
Deși nu sună prea distractiv, ciclul menstrual reprezintă un semnal că nu ești însărcinată, iar acest lucru reprezintă o sursă de confort pentru unele femei. Femeile pot rămâne însărcinate și în timpul înțărcării. Și poate dura mai mult de câteva luni înainte de revenirea ciclului menstrual după ce ai oprit alăptarea. Iar atunci când menstruația se întoarce, poate fi mai inconfortabilă decât îți amintești, din cauza creșterii nivelului estrogenului.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod