Copiii născuți prematur au risc crescut de tulburări de autism și de atenție

Nașterile premature pot altera conectivitatea între diferite părți ale creierului, ceea ce ar putea crește riscul de tulburări de autism și deficit de atenție, potrivit unui studiu britanic publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din SUA.

Studii anterioare demonstraseră deja că autismul și tulburările de concentrare îi afectează mai frecvent pe prematuri.

Cercetătorii de la Kings College din Londra au utilizat un RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) pentru a examina conexiunile specifice din creierul a 66 de copii, dintre care 47 s-au născut înainte de săptămâna a 33-a de gestație, iar restul de 19 copii au venit pe lume la termen.

Autorii s-au concentrat asupra conexiunilor din creier dintre talamus, centrul reflexelor emoționale, și cortex, materia cenușie din jurul emisferelor cerebrale care joacă un rol cheie în multe funcții cognitive, scrie AFP, citată de Agerpres.

Oamenii de știință britanici au descoperit că cei născuți în perioada normală de sarcină au avut structuri cerebrale în mod remarcabil similare cu cele ale adulților în acele părți ale creierului, fapt care confirmă că legăturile cerebrale sunt bine dezvoltate de la naștere.

În schimb, la copii născuți prematur cercetătorii au găsit mai puține conexiuni cerebrale între talamus și cortex, dar mai multe cu o parte a cortexului lateral care joacă un rol în prelucrarea semnalelor faciale, ale buzelor, maxilarului, limbii și gâtului.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod