Sexul si deficientele

Unele deficiente si boli cronice au un efect dramatic asupra sexualitatii, iar anumite activitati sexuale, cum ar fi actul sexual, sarcina, controlul antisarcina, nasterea copilului, pot cauza dureri si complicatii medicale persoanelor cu handicap.
Paralizia cerebrala

Efectul asupra sexualitatii: spasmofilia musculara, rigiditatea si/sau slabiciunea fac orice act sexual sau autosatisfacerea dificile si chiar imposibile. Contractiile genunchilor si ale copaselor se pot agrava sub presiunea partenerului, iar spasmele se pot intensifica o data cu excitarea. Unele femei sufera de lubrifiere vaginala insuficienta. Menstruatia si sarcina nu afecteaza. La nastere, unele femei au nevoie de operatie cezariana.

Sugestii utile si implicatii speciale: actul sexual nongenital, folosind diferite pozitii, sprijinirea picioarelor pe o perna pot ajuta la slabirea spasmelor. Poate fi folosit vibratorul pentru actul sexual fara partener. Folosirea unui lubrifiant solubil in apa poate fi util atunci cand vaginul nu este suficient de umectat. Introducerea spunei spermicide sau a diafragmei poate fi dificila din cauza spasmelor sau a controlului scazut asupra miscarilor. Din pacate, pastilele anticonceptionale sunt contraindicate pentru riscul sporit de coagulare a sangelui pe care il comporta in cazul persoanelor care administreaza medicamente anticonvulsive sau in cazul in care mobilitatea este redusa considerabil de o paralizie cerebrala grava.


Afectiuni cerebrale si mentale (inclusiv epilepsia, traume cerebrale, apoplexia)


Efectul asupra sexualitatii: abilitatile sexuale variaza in fuctie de localizarea traumei. Persoanele afectate se pot confrunta cu modificarea interesului fata de sex, cu probleme de penetrare vaginala sau de orgasm, care pot fi cauzate si de tratamentul primit sau de depresia adiacenta. Traumele cerebrale si apoplexia pot duce la disfunctii de comunicare, cognitive, vizuale si senzoriale, precum si la paralizie. Persoanele cu astfel de probleme pot fi impulsive, indiscrete in probleme de sex. Multe femei au ciclul menstrual neregulat si au probleme cu conceperea sarcinii. De asemenea, menopauza se poate instala mai devreme decat ar fi fost normal.

Sugestii utile si implicatii speciale: Daca echilibrul, coordonarea miscarilor sau puterea corpului sunt dereglate e recomandata angajarea in activitati sexuale care nu reclama efort sporit. Un lubrifiant solubil in apa e util in cazul vaginului uscat. Problemele comportamentale si cognitive se pot redresa cu ajutorul psihologului. In timpul procesului de vindecare este inestimabil ajutorul unui prieten de incredere. Patilele anticonceptionale trebuie folosite cu maxima prudenta daca exista probleme circulatorii sau un tratament profilactic.


Diabetul

Efectul asupra sexualitatii: in literatura de specialitate sunt descrise, in special, cazurile legate de comportamentul sexual al bolnavilor barbati. Aproximativ o treime din femeile bolnave de diabet intervievate intr-un studiu au aratat ca treptat orgasmul lor scade in frecventa si in intensitate. Lipsa de lubrifiere si infectiile recurente fac actul sexual destul de neplacut.

Sugestii utile si implicatii speciale: unele femei spun ca folosirea vibratorului faciliteaza orgasmul, deoarece stimularea este mai intensa. Diabetul poate fi cauza dereglarilor de fertilitate si a incetarii menstruatiei. In functie de stabilitatea nivelului de glucoza din sange, sacrcina poate prezenta complicatii, prin urmare necesita o supraveghere riguroasa. Pastilele anticonceptionale agraveaza simptomele existente si este recomandata evitarea administrarii acestora, din cauza posibilelor complicatii cerebro si cardio-vasculare.


Insuficienta renala

Efectul asupra sexualitatii: in cazurile de insuficienta renala cronica, menstruatia se opreste sau devine extrem de neregulata. Multe femei devin sterile sau rareori poarta sarcina in termen. Apar dificultati de excitare sexuala, orgasmul scade in frecventa si intensitate; uneori se observa insuficienta lubrifierii vaginale sau a masei de tesut mamar.

Sugestii utile si implicatii speciale: mentinerea hemodializei duce la menstruatii abundente si uneori dureroase, in schimb poate imbunatati dorinta sexuala, dar nu si reactiile sexuale. Transplantul renal poate ameliora atat dorinta, cat si reactiile sexuale si creste spectaculos fertilitatea. Daca uscarea vaginului este frecventa se poate folosi un lubrifiant solubil in apa. Pastilele anticonceptionale sun, de regula, contraindicate.


Artrite reumatice

Efectul asupra sexualitatii: articulatii umflate, dureroase; atrofie musculara. Contractiile articulare pot face dificile sau imposibile actul sexual sau masturbarea in anumite pozitii. Durerea, medicamentele si oboseala reduc dorinta sexuala, dar senzatiile genitale raman intacte. Menstruatia, fertilitatea si conceperea nu sunt afectate, desi sarcina poate fi complicata daca afectiunea implica spinarea si coapsele. Totusi simptomele se pot ameliora pe timpul sarcinii datorita modificarilor imunitare.

Sugestii utile si implicatii speciale: pentru a evita durerile si presiunea asupra articulatiilor este necesara putina imaginatie. Daca simptomele se amelioreaza dupa aplicatii calde, putem planifica actul sexual dupa astfel de proceduri (comprese sau bai fierbinti). Alegeti momentul cand durerile si rigiditatea au cedat. Incercati sa inlocuiti corticosteroizii cu activitatile sexuale - acestea stimuleaza glandele suprarenale care produc cortizon natural, iar ultimul elimina partial simptomele de durere. Pastilele anticonceptionale nu sunt recomandate, in special daca exista probleme de circulatie sau mobilitate redusa.


Lupus erithematosus (tuberculoza dermatica)

Efectul asupra sexualitatii: in general, dificultatile sunt aceleasi ca si la artritele reumatice. Totusi, intrucat diferite persoane au diverse simptome, legate de alte afectiuni individuale, generalizarea nu este posibila. Efectele acestei maladii asupra sexualitatii feminine sunt insuficient studiate, in ciuda faptului ca 9 din 10 bolnavi de acest fel sunt femei. Sunt frecvente eruptiile in jurul gurii si a vaginului, si lubrifiere vaginala redusa, ceea ce face probabile durerile din timpul penetrarii.

Sugestii utile si implicatii speciale: se recomanda aceleasi practici ca in cazul artritelor reumatice; este indicata folosirea lubrifiantilor solubili in apa. Alegeti cu precautie metodele anticonceptionale; pastilele sunt contraindicate daca sunt prezente probleme circulatorii si renale sau in caz de mobilitate redusa.


Infarctul miocardului

Efectul asupra sexualitatii: durerile in zona toracelui, palpitatiile si respiratia defectuoasa pot afecta grav actul sexual. Totusi, actul sexual nu este contraindicat, in special in cazul persoanelor care reusesc sa urca scarile fara agravarea simptomelor (reactiile cardiacilor la ambele activitati -urcatul scarilor si actul sexual- sunt similare si egale cu 125 batai pe minut).

Sugestii utile si implicatii speciale: este necesar consultul unui specialist pentru inceperea activitatilor fizice. Se recomanda pentru inceput practicarea unor activitati sexuale care nu reclama efort sporti; miscati-va incet la inceput, pentru a reduce stresul si frica stresului, deoarece majoritatea problemelor sexuale sunt generate de anxietate si informarea insuficienta asupra bolii. Nu trebuie sa faceti uz de pastile anticonceptionale.


Scleroze multiple

Efectul asupra sexualitatii: in functie de gravitatea si etapa bolii, simptomele pot varia, avand natura fluctuanta. Unele femei intampina probleme cu orgasmul, scaderea sensibilitatii in zona genitala si vagin uscat. Nu se observa schimbari in ciclul mentrual si fertilitate. Simptomele bolii se pot atenua in timpul sarcinii, in schimb revin dupa nastere.

Sugestii utile si implicatii speciale: se pot dovedi utile unele medicamente contra spasmelor si durerii. Daca exista probleme legate de echilibru sau oboseala este indicata utilizarea unui vibrator sau activitati sexuale care nu cer efort. Pentru unele femei, penetrarea e dureroasa, dar stimularea clitorisului o poate inlocui. Nu se recomanda folosirea pastilelor anticonceptionale in cazuri de paralizie sau mobilitate redusa, desi un studiu recent a demonstrat ca acestea pot conduce la eliminarea simptomelor din etapele timpurii ale bolii.


Afectiuni ale coloanei vertebrale

Efectul asupra sexualitatii: afectiunile coloanei vertebrale pot conduce la paralizii, pierderea sensibilitatii, ulcerari epidermice, dureri, vagin uscat. Gatul si urechile pot deveni mai sensibile la excitarea sexuala. Desi menstruatia se poate intrerupe dupa trauma, fertilitatea nu este afectata.

Sugestii utile si implicatii speciale: e bine sa renuntati la penetrarea vaginala care poate sa fie dificila din cazua infectiilor urinare, a iritarilor si a rupturilor vaginale. Atentie maxima la simptomele disreflexiei (dureri de cap, hipertensiune arteriala, spasme si frisoane). Unele femei folosesc cu succes vibratorul pentru obtinerea orgasmului. Sarcina mareste riscul coagularilor sangvine si al infectiilor urinare, dar majoritatea femeilor au nasteri reusite. Folositi pastile anticonceptionale cu multa precautie sau nu le folositi deloc in cazul in care faceti tratament antihipertensiv sau aveti probleme circulatorii.


Informatiile au fost preluate din cartea "Tu si corpul tau pentru un nou secol", tradusa de Irina Digodi, Grupul Editorial Litera, Chisinau, 2001.
 

Comentarii (25)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ana-maria pe 12 Sep 2007, 12:38
    anticonceptionale

    ce anticonceptionale sunt recomandat sa iau daca am defect septal interventricular?

    0
    0

  • didi pe 1 Aug 2007, 18:40

    am scurgeri dese de culoare galbena si urat mirositoare am facut nenumarate controale ginecologice dar mereu reapare aceasta problema

    0
    0

  • jonny pe 20 Iul 2007, 20:39
    simplu

    rugandu-te la dzeu sa te ajute sa te eliberezi de acest pacat

    0
    0

  • jonny pe 20 Iul 2007, 20:37
    simplu

    rugandu-te sa te ajute dzeu de acest pacat

    0
    0

  • mihai pe 17 Iul 2007, 17:30
    Ma masturbez..

    Cum pot sa ma abtin de la asa ceva

    0
    0

  • vio pe 8 Mar 2007, 12:03
    buna

    eu pot sa spun ca nu am avut contact sexual de 4 ani si nu este nici un efect negativ deocamdata

    0
    0

  • ninal_c_a pe 25 Feb 2007, 21:12
    buna

    am sa-ti raspund din propria mea experienta,nu am avut contact sexual 7 ani,am intalnit pe cineva,si uite nu am nimic,nu sunt probleme de sanatate,daca mai ai intrebari si crezi ca te pot ajuta cu mare bucurie iti raspund

    0
    0

  • gabriela pe 17 Ian 2007, 11:01
    buna

    eu nu mai am contact sexual de sase luni pot aparea probleme de sanatate,chisturi pe ovare sau cind o sa-mi reau viata sexuala o sa am probleme,daca poate cineva sa imi raspunda,eu sunt plecata din tara si sotul este in rominia si el se teme pt sanatatea mea si crede ca daca nu am sex la timp voi avea de suferit.

    0
    0

  • nicoleta pe 4 Dec 2006, 16:11
    am vaginul uscat

    as vrea sa-mi spuneti care este motivul pt care nu mai pot avea o viata sexuala normala,din cauza ca am vaginul uscat.

    1
    0

  • riki pe 8 Nov 2006, 07:36
    menopauza

    am 41 de ani si de 2 luni nu mai am ciclu.Mi-am facut doua teste pana acu si nu sunt insarcinata,am dureri de burta ca pt menstruatie,si dureri de cap mari...se poate sa fi intrat in perioada de menopauza,cine imi poate spune,daca da pana la un consult medical?ma puteti contacta pe mama_mia_riki@yahoo.com multumesc pt mesaje.

    0
    0

  • cristina pe 7 Oct 2006, 16:31

    desi nu am o varsta prea inaintata,sun hipotensiva,dar aceasta afectiune nu imi cauzeaza neplaceri in timpul actului sexual.daca exista rabdare si suficienta tandrete,orice problema isi are si o rezolvare!

    0
    0

  • GHITA FLORIAN pe 12 Iul 2006, 02:38
    BARBATI

    STOMACUL,URCEL,

    0
    0

  • anitaa pe 5 Iul 2006, 20:12
    raspuns

    daca specialistii care scriu aceste articole ar raspunde problemelor puse de noi,ne-am simti bagati in seama,dar asa...vorbim singuri....

    0
    0

  • cristiana pe 23 Iun 2006, 19:46
    prima noapte

    doresc sa va intreb daca atunci suntem pe punctul de a face dragoste,prietenul meu are orgasm inaintea mea si nu o data sa intamplat, ci de mai multe ori.Asta poate reprezenta ca nu suntem compatibili? ce se intampla? este adevarat ca de cateva nu m-ai doream sa fac sex exact in momentul x..? este posibil sa aiba vreo influenta acest lucru. va multumesc cristi

    0
    0

  • mirela din Cluj pe 3 Apr 2006, 12:23
    despre orgasm

    Ce pot sa-ti zic eu :sa ai orgasm ii foarte placut, ciudat si in acelasi timp parca nu te mai gandesti la nimic,adica nici nu ai timp, ce trebuie sa faci : sa nu te grabesti,sa incerci sa nu mai fii asa stresata,sa incercati sa mancati in impreuna macar o masa pe zi, poate ca ar fi cazul sa-ti iei cateva zile de relaxare, sa nu te gandesti la nimic sa lasi momentul sa actioneze,sa nu va grabiti in timpul actului sexual,sa stati dezbracati in pat. Icearca sa vorbesti cu sotul tau, sa-i explici situatia si poate mergeti impreuna la un medic specialist care va poate da mai multe detalii,sa nu-ti fie jena....sau rusine ..medicii deaia sunt pusi acolo ca sa ne ajute,si ei sunt tot oameni,si ei au trairi, probleme si ei fac copii si ii cresc ca si orice om obisnuit, numai ca ei au facut chestia aia care se numeste scoala putin mai multa ca si noi ti-am scris pentru ca si eu ma voi casatori anul acesta in iulie si nu stiu care va fi situatia , sau cum ma voi obisnui cu viata in doi ....apropo: la voi nu a intervenit rutina de atatia ani casatoriti? ok ai grija de tine Mirela Cluj

    0
    0

  • elena603 pe 25 Mar 2006, 19:58
    nu am avut niciodata orgasm

    as dori sa-mi spune-ti cum pot avea orgasm? sunt casatorita de12 ani imi iubesc sotul dar nu am orgasm niciodata Eu numai simulez Ce pot sa fac?

    0
    0

  • veta1956 pe 28 Feb 2006, 22:53
    lipsa de orgasm

    dupa o perioada de intreruper a actului sexual de 3 ani [vaduva]nu mai simt nimic cind fac sex acum .Sa fie o frigiditate acuta sau ceva pe fond afectiv ?Se poate sa i-mi revin daca o sa pot iubi iarasi finca atunci cind eram cu sotul meu nu se intimpla niciodata asa ceva ?Insasi mentalitatea ca pacatuiesc ma impiedica sa ma simt bine .Am incercat sa elimin acest impediment si am avut acelasi rezultat lubrefierea ff.redusa senzati ca sar putea produce ceva si nimic...exista un tratament ..?sau sunt terminata de tot?Va multumesc. Am uitat sa va spun ca am incercat si cu un partener care se termina f repede si am crezut ca el e de vina ..dar am incercat si cu unul care stia sa faca o arta din sex si am avut senzati dar nu am ajuns la final .Scuze modul de exprimare si stilul de abordare scriu aste toate pentru prima data despre mine ..dar ceia ce am citit m-ia dat sperante ....

    1
    0

  • laura_cir pe 23 Feb 2006, 22:58
    parea mea

    acest articol este foarte intresant mai ales pt acele persoane care nu si-au inceput viata sexuala dar au toata viata inainte asa ca sa nu se grabeasca si sa astepte momentul

    0
    0

  • Ana pe 22 Feb 2006, 14:43
    Prima oara doare?

    vreau sa stiu dak doare prima oara

    0
    0

  • Tatiana pe 19 Ian 2006, 17:48
    salut

    M-ar fi interesat ce este de facut in cazu.l femeilor frigide

    0
    0

  • munteris pe 19 Ian 2006, 17:48
    Salut

    Asi dori sa scrieti despre sex oral si ce si-ar dori in plus o femeie intr-o relatie in afara casatoriei

    0
    0

  • TAT pe 19 Ian 2006, 17:48
    Buna

    Mar

    0
    0

  • D pe 19 Ian 2006, 17:48
    Salut...

    Scr

    0
    0

  • nico pe 19 Ian 2006, 17:48
    ce riscuri asupra sarcinii o are taverul si fnobarbitalul

    va rog sa imi raspundenti cu stima

    0
    0

  • soryna49 pe 19 Ian 2006, 17:48
    buna

    As dori sa stiu cat mai multe despre pozitii care aduc un orgasm garantat.Nu doar cele clasice

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod