Ciclu menstrual neregulat - Cele mai comune cauze

Te îngrijorează absența sau intervalele la care apare menstruația? Află de ce ai un ciclu menstrual neregulat.
Atunci când menstruația nu apare te îngrijorezi și de cele mai multe ori presupui că ești însărcinată, însă un ciclu menstrual neregulat poate fi cauzat și de alte afecțiuni. În plus, nu vei ști exact când va apărea sângerarea menstruală din nou, iar acest lucru te poate stresa. Chiar dacă este adesea incomodă, menstruația face parte din echilibrul și buna funcționare a organismului. Disconfortul asociat poate fi redus cu diferite remedii, dar cel mai imprtant este să știi că totul este în regulă. În momentul în care observi că menstruația nu mai apare la aceleași intervale trebuie să te gândești dacă ai făcut schimbări importante recent sau dacă te-au afectat anumite evenimente. Discuțiile cu un specialist te vor ajuta să descoperi dacă este vorba despre o problemă de sănătate.

 
Ce înseamnă un ciclu menstrual normal

„În general ciclul menstrual durează 28 de zile, menstruația apare la 11-12 ani și durează între 2 și 7 zile, până la instaurarea menopauzei, în jurul vârstei de 51 de ani. Ovulația joacă un rol esențial în cadrul ciclului menstrual și are loc la jumătatea intervalului.
Dacă ovulul nu este fertilizat în 24 de ore, se va dezintegra, iar 14 zile mai târziu va apărea sângerarea menstruală”
, explică dr. Sherry Ross, specialist ginecolog din Santa Monica, California.
Un ciclu menstrual neregulat este diagnosticat în cazul în care se observă modificări evidente față de ultimele luni de menstruație. Se poate manifesta atât prin variații ale cantității de sânge menstrual, cât și prin modificarea datei de început sau a duratei menstruației. Absența menstruației este diagnosticată drept amenoree, iar în momentul când apar 2 menstruații în aceeași lună diagnosticul va fi de metroragie. Aceste modificări sunt cauzate de fluctuațiile nivelului de estrogen și progesteron și pot crește riscul de anemie, crampe, balonare sau amețeală.

 
Iată care sunt cauzele posibile ale unui ciclu menstrual neregulat:

 
1. Stresul

Este cea mai des întâlnită cauză a variațiilor legate de ciclul menstrual. Stresul determină creșterea producției de cortizol, care are un impact direct asupra nivelului de estrogen și progesteron. Astfel, în momentul în care cortizolul are un nivel ridicat, ciclul menstrual poate fi afectat, iar ritmul menstruației se poate schimba.
„Stresul afectează întreg sistemul reproductiv și, în unele cazuri, chiar dacă femeia vrea să rămână însărcinată, șansele se vor diminua din cauza stării emoționale negative”, explică dr.
Carolyn Thompson, medic ginecolog.

 
2. Ciclu menstrual neregulat: Dieta

Meniul zilnic influențează modul în care funcționează organismul. Nu te gândi la alimentele consumate doar ca la un total de calorii, ci acordă atenție nutrienților pe care îi conțin pentru a te asigura că nu ai probleme cu menstruația.  
„Dacă în ultima vreme ai consumat o cantitate ridicată de carbohidrați sau ai acumulat 4-5 kilograme în plus este foarte probabil să observi modificări și în ceea ce privește menstruația. Excesul de greutate poate schimba momentul ovulației ”, potrivit dr. Thompson. De asemenea, dietele restrictive care conțin un număr redus de calorii sunt un factor de risc pentru ciclul menstrual.
„Pentru menținerea unui ciclu menstrual regulat corpul femeii trebuie să aibă între 17 și 22% grăsimi, raportat la greutate. Restricționarea caloriilor poate duce la rărirea menstruațiilor sau chiar la dispariția sângerării timp de câteva luni”, potrivit dr. Thompson.

 
3. Exercițiile fizice

Organismul are nevoie de energie pentru declanșarea menstruației. Dacă arzi prea multe calorii în timpul antrenamentelor, este posibil ca organismul să nu mai aibă deloc rezerve de energie pentru a menține un ciclu menstrual regulat.
„Exercițiile fizice foarte intense scad rapid procentul de grăsimi din organism, ceea ce duce la reducerea drastică a estrogenului și progesteronului și la modificări ale ciclului menstrual”, spune dr. Ross.

 
4. Ciclu menstrual neregulat: Pilulele contraceptive

Din momentul în care începi să iei pilule contraceptive organismul va avea nevoie de câteva luni de adaptare. De asemenea, acestea au drept efect reducerea cantității de sânge menstrual. 
„În multe cazuri amenoreea apare după întreruperea pilulelor contraceptive. Dar această problemă nu este cauzată de pilule, ci de un dezechilibru hormonal care nu a putut fi observat în timpul tratamentului”, consideră dr. Ross.

 
5. Sindromul ovarului polichistic

Se manifestă prin acnee, pilozitate în exces, cicluri menstruale neregulate, creștere în greutate, crampe sau infertilitate. În cazul în care ai primit acest diagnostic este esențial să urmezi tratamentul recomandat pentru a-ți ameliora starea și a preveni consecințele negative pe termen lung.

 
6. Ciclu menstrual neregulat: Sarcina

Cea mai evidentă cauză a întârzierii sau dispariției menstruației este sarcina. Fă un test pentru a fi sigură, apoi ia măsurile necesare, după discuția cu medicul specialist.

 
7. Menopauza

Când începe tranziția spre menopauză, numită perimenopauză, ciclul menstrual neregulat poate apărea alături de bufeuri, transpirații nocturne și modificarea stării de dispoziție. 
„Pe măsură ce femeile se apropie de menopauză ovulația devine tot mai sporadică, iar ciclul menstrual poate avea durate diferite. Acest lucru se poate întâmpla cu până la 10 ani înainte de a primi diagnosticul de menopauză”, potrivit dr.
Thompson.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Oana pe 24 Oct 2020, 08:50
    ciclu menstrual

    Am un ciclu de 21 zile cu durata menstruatiei de 7 zile este normal? Va rog sa imi raspundeti

    0
    0

  • Elena pe 16 Ian 2020, 22:58
    Ciclul neregulat

    In ultima luna ciclul de două ori cantitate mica ultimul ciclu 7 zile .Specific am varsta de 54 ani !Poate fi o cauza instalarea menopauzei?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod