Solutii simple pentru a scapa de balonare

Pe langa aspectul neplacut de burtica, balonarea sau meteorismul abdominal, ofera si o senzatie mare de disconfort. Daca nu este provocata de anumite probleme de sanatate, balonarea poate fi prevenita usor, sustin specialistii, urmand doar cateva reguli care tin de alimentatie.
Pe langa aspectul neplacut de burtica, balonarea sau meteorismul abdominal, ofera si o senzatie mare de disconfort. Daca nu este provocata de anumite probleme de sanatate, balonarea poate fi prevenita usor, sustin specialistii, urmand doar cateva reguli care tin de alimentatie.

"In cazul in care balonarea nu este provocata de o problema de sanatate, precum afectiuni ale inimii sau ficatului, cauza o reprezinta gazele intestinale," declara dr. Michael Jensen endocrinolog la Clinica Mayo.

Iata cateva tips-uri care te vor ajuta sa uiti de aceasta problema.


Evita constipatia


Potrivit dr. Jensen, un consum scazut de fibre, lichide si un nivel de activitate fizica redus pot cauza constipatie care, la randul ei, poate duce la balonare.
Pentru a evita constipatia, este recomandata o dieta bogata in fibre (fructe, legume, cereale, nuci, seminte). De asemenea, este important sa consumi cat mai multe lichide (6-8 pahare pe zi) si sa faci miscare cel putin 30 de minute pe zi.


Nu te grabi cand mananci


"Daca te grabesti in timpul mesei si nu mesteci bine mancarea poti "inghiti" o cantitate mare de aer, fapt ce contribuie la aparitia balonarii abdominale,
" sustine dr. Dawn Jackson Blatner, Asociatia Americana a Dieteticienilor.

Conform specialistilor, durata unei mese trebuie sa fie de cel putin 30 de minute si nu uita ca procesul de digestie incepe din gura si ca poti reduce riscul de balonare doar mestecand mai mult. De asemenea, studiile arata ca mancand mai incet vei consuma mai putina mancare.


Redu consumul de bauturi carbogazoase


Aerul din sucurile carbogazoase ajunge in stomac si poate cauza senzatia de balonare si gaze intestinale. In locul bauturilor carbogazoase poti opta pentru apa cu lamaie sau alte bauturi neacidulate.


Fara guma de mestecat in exces


Guma de mestecat poate favoriza intrarea aerului in stomac, fapt ce poate duce la balonare. Incearca sa nu faci excese si inlocuieste guma cu un fruct, de fiecare data cand iti este la indemana.


Atentie la fasole!


Daca nu esti obisnuit sa consumi fasole sau alte legume din familia cruciferelor, precum broccoli, acestea iti pot da o senzatie de balonare. Insa nu trebuie sa renunti la aceste legume ci doar sa le introduci treptat in alimentatie, pentru ca organismul tau sa se poata obisnui cu acestea.


Mananca mai des si in cantitati mai mici


In loc de trei mese pe zi, incearca sa mananci mai putin si mai des. Prin aceasta mica schimbare poti reduce riscul de balonare si chiar sa controlezi nivelul de zahar din sange si senzatia de foame.


Alege alimente anti-balonare


Exista studii care sugereaza ca alimente precum: mararul, coriandrul, feniculul, chimenul, leusteanul, ghimbirul, ananasul, patrunjelul si iaurturile care contin probiotice (bacterii "bune") pot ajuta in reducerea senzatiei de balonare. Toate ajuta la stimularea digestiei si sunt anti-flatulente.

Exista si cateva ceaiuri care relaxeaza si favorizeaza digestia: de musetel, fenicul, menta si anason.

"Nu uita insa ca daca iti doresti un abdomen plat, poti obtine acest lucru doar prin pierderea a cateva kilograme", atrage atentia dr.
Jensen. "Exercitiile pentru intarirea musculatorii din zona abdomenului te va ajuta sa capeti o silueta mai frumoasa si sa iti imbunatatesti postura, importanta si pentru sanatatea spatelui".


Atentie!


Nu uita ca balonarea poate avea drept cauze anumite afectiuni. Din acest motiv este important sa consulti un medic gastroenterolog pentru a depista daca exista o cauza a meteorismului abdominal. De asemenea, este recomandat sa descoperi alimentele care iti dau senzatia de balonare si sa le reduci/elimini din planul tau de meniu.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Vasile Ciumetu' pe 21 Aug 2013, 15:32
    Ultimul remediu

    La Techirghiol la namoale Costina2006. Asa te vei obisnui cu pamantul !

    1
    1

  • gabi pe 28 Mar 2011, 01:44
    oh My God

    FRATE !!! astea nu ajuta CAND ESTI DEJA BALONAT, articolul trebuia sa se numeasca Solutii simple pentru EVITAREA balonarii...vai de capu vostru

    10
    0

  • Silvia pe 8 Ian 2011, 05:44
    re

    Eu folosesc Biotics pentru problema asta. Sunt deja la a 2-a saptamana de cand iau si ma simt super bine.

    3
    0

  • Miruna pe 6 Ian 2011, 21:32
    probiotice

    Am inteles ca probioticele ajuta in tratarea balonarii?Cineva mi le-a recomandat pe cele de la biotics, a luat cineva?

    1
    0

  • costina2006 pe 17 Mar 2010, 12:12
    ce regin sa tin pt hepatita c

    in urma cu ff multi ani am primit singe,sau plasma nu mai stiu sigur in 1983 dupa un chiuretaj ,sarcina toxica severa .de atunci ma pling de oboseala ,balonare,dureri in partea dreapta,greata,gura incarcata si miros urat,.la analize nu era nimic .in acest an am mers si am cerut sa mi se faca antigen auzind pe multa lume ca are aceleasi simtome si cu hepatita c.mentionez ca sunt depresiva si cu nervii la pamint,pling din orce intru in panica,visez urat ,am somn f agitat,nu dorm decit f putin, mai mult levitez,fac alergii,imi es pe picioare si pe miini cind schim clima tot felu de bubite,blinde,mi sa gasit la ex gastro si esofagita de reflux si boala ulceroasa.am fost operata in 89 la fiere si am facut septicemie.nu suport anumite plante ,adica bio sau ceaiuri,alergii la polen,praf,algocalmin,am facut si stop anafilactic de la o injectie pt extractie de masea.ultima data am fost operata la san pt placard tumoral si am fost anesteziata total ,era sa nu mai ma trezesc ,acum am si hemoroizi interni si externi,cind am scaune mai multe fac cu singe si cheaguri,unde ma duc doctorii dau din cap si nu mi spun ce sa fac decit sa fiu calma ,sa ma plimb ...

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod