Sindromul de colon iritabil: cum amelioram simptomele?

Desi nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba o tulburare functionala, sindromul de colon iritabil afecteaza diferite portiuni ale tubului digestiv. Cauzele sunt inca necunoscute, iar diagnosticul este de multe ori greu de pus deoarece simptomele sindromului pot aparea si daca este vorba de alte tulburari digestive.
Desi nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba o tulburare functionala, sindromul de colon iritabil afecteaza diferite portiuni ale tubului digestiv. Cauzele sunt inca necunoscute, iar diagnosticul este de multe ori greu de pus deoarece simptomele sindromului pot aparea si daca este vorba de alte tulburari digestive.

Statisticile arata ca ca aproximativ o patrime dintre adulti sufera simptome de colon iritabil, insa un numar mic dintre acestia consulta un medic. Mai mult de 66% dintre cei diagnosticati cu sindromul de colon iritabil sunt femei.

Desi nu sunt cunoscute cauzele care provoaca acesta tulburare, specialistii sustin ca un rol important il joaca dieta, factorii psihologici, genetici, hormonali, insa si anumite afectiuni sau medicamente.


Cum recunosc sindromul de colon iritabil?


Desi simptomele pot fi diferite de la un pacient la altul, cele mai frecvente sunt: durerea si disconfortul abdominal, senzatia de balonare si modificarile in ritmul si consistenta scaunelor. Sindromul colonul iritabil provoaca un mare disconfort insa nu duce la leziuni ale intestinelor sau sangerari intestinale sau alte afectiuni grave.

Potrivit specialistilor, simptomele pot fi intensificate de factori precum: mese bogate; anumite medicamente; bauturi care contin cafeina; consumul de alimente precum ciocolata, produsele lactate si alcoolul; stresul.

 

Ce poti face pentru ameliorarea simptomelor?


Potrivit unei cercetari efectuate de departamentul de gastroenterologie de la Spitalul Addenbrooke in Cambridge, tratarea simptomelor cu ajutorul alimentatiei a dat rezultate in 65% din cazurile de sindrom de intestin iritabil, scrie DailyMail.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa reduci din simptomele acestei tulburari:

  • Mananca la ore regulate pentru ca sistemul digestiv sa lucreze mai bine;
  • Opteaza pentru mese reduse cantitativ dar mai dese. Mesele bogate pot provoca balonare sau diaree;
  • Nu te grabi cand mananci. Daca mananci in graba vei inghiti mai mult aer, fapt ce va produce balonare;
  • Mesteca bine alimentele pentru a permite enzimelor din saliva sa digere hrana si sa stimuleze sucurile gastrice;
  • Consuma cat mai multe lichide, in special apa. Apa este foarte importanta, mai ales daca ai diaree sau daca esti in perioada in care doresti sa consumi mai multe fibre. Trebuie evitata apa minerala deoarece te poate balona;
  • Evita alimentele grase;
  • Consuma probiotice. Bacteriile "bune" te vor ajuta sa controlezi simptome precum balonarea.


Ce alimente trebuie sa eviti?


Prof. Dr. Maria Mota, Medic primar specialitatea Diabet, Nutritie, Boli Metabolice si Medicina Interna iti recomanda sa eviti: dulciurile concentrate; prajelile; mezelurile; conservele de orice fel; prajelile, untura, seul, slanina, jumarile, orice grasime in exces; carnea grasa (porc, rata, gasca, oaie), fezandata, afumata; toate tipurile de carne cu tesut conjunctiv; pestele gras; branzeturile fermentate, grase, condimentate, branza topita, cascavalul; ouale in exces sau fierte tari si prajite; supele grase de carne, borsurile drese cu smantana, ciorbele grase, ciorbele de leguminoase; painea neagra, intermediara, piinea proaspata; arpacasul, graul ca atare; leguminoasele uscate; deserturile preparate cu cacao, ciocolata, multa grasime, aluaturi dospite, foarte proaspete; fainoasele nerafinate;  legumele si fructele bogate in celuloza dura (ridichiile, guliile, castravetii, varza, leguminoasele uscate, fructele necoapte, cu coaje si samburi, alunele, nucile); produsele de patiserie; ciocolata, cacao; alcoolul, cafeaua; rantasurile; sosurile cu ceapa prajita, grasime prajita; maionezele, condimentele iuti (piperul, hreanul, mustarul, boiaua, ardeiul iute, ceapa, usturoiul, chili); icrele; vanatul; molustele.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • felicia pe 18 Sep 2015, 11:55
    colon

    buna ziua as dori sa ma ajutati cu un raspuns la o problema care ma macina acum 3 luni am avut o durere in partea stanga a abdomenului care a durat 30minute la o saptamana am avut niste intepaturi i vagin urmate de semnzatia de urinare urmata de o durere in partea stanga a abdomenului ce a tinut o ora tin sa precezez ca de atunci menstruatia sa redus de la 6 zile la 2 zile si se vede o deformare a abdomenului in partea stanga am facut ecografie generala si mi s-a spus ca nu am nimic de atuni ma tot gandesc la tot felu de boli grave va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns daca stiti despre ce este vorba

    0
    0

  • mariana pe 24 Feb 2014, 23:26
    simtome colon iritabil

    am rugamintea de a-mi spune cineva la simtoamele pe care le aveti scrise aici pt. colon iritabil, aveti cumva si chioraieli in intestine, zgomote dubioase (ex curgerea apei intr-un canal sau scartiait de usa etc), sau nu aveti alfel de deranj ? multumesc anticipat pt raspunsuri

    5
    1

  • Cris pe 20 Ian 2014, 18:22
    colon iritabil

    Pentru Cate Imi poti spune si mie de unde ai luat integratorii alimentari respectivi? Am cautat pe internet si tot ce imi apare despre Fisiomotil este in lb italina. Multumesc

    9
    0

  • -------------- pe 26 Dec 2013, 13:13
    buna seara

    regim branza telemea mai putin sarata legume fierte:dovlecei, fasole verde, telina , morcovi paine prajita orez fiert apa fiarta si racita timp de 2 luni de zile daca aveti scaune mai mult de 4 , in fiecare zi dieta de mai sus mai putin legumele

    2
    1

  • Cate pe 1 Oct 2013, 17:32
    colon iritabil

    Oameni buni,sufar de ani de zile dar in ultimul timp boala s-a agravat foarte mult.Sint intoleranta la lactoza dar evit sa maninc orice o contine.Fac sport regulat,alerg timp de doua ore,de trei ori pe saptamina......Am facut test pe internet si am primit doua recomandari de integratori alimentari,i-am luat fara sa ma gindesc unul dupa altul,disperarea te face sa probezi tot.Nu stiu care di ele a avut efect dar va spun cu mina pe inima ca nu mai am diaree,nu constipatie si nu ma mai balonez deloc.Uitam sa zic ca de 6 saptamini beau un litru de ceai verde pe zi.Fisiomotil si Endofit Gas Control se numesc integratorii.Inainte am luat la fermenti lactici ca nici nu mai stiu de mi-a scapat vreunul dar se vede ca integratorii astia la mine au avut efect.

    6
    0

  • un carcotas pe 23 Ian 2013, 08:12
    ..alimentatie..

    ..cred ca acel specialist in nutritiem a dat sfatul ..la misto...mai avea un pic si elimina toate alimentele din meniul omului..halal..!!

    4
    1

  • giga blajinu pe 11 Ian 2012, 12:05
    balonare

    multumiri pt. sfaturi dar ar trebui sa scrieti ce trebue SA MINCAM -asa ar fi mai elocvent !

    10
    3

  • Craciun pe 27 Dec 2010, 10:19
    POST NEGRU

    Mai trebuiau cateva alimente si nu aveam voie nimic.

    9
    0

  • ANDREEA MARIN pe 16 Sep 2010, 10:40
    BALONAREA

    FOARTE INTERESANT ARTICOLUL .ASA E TREBUIE EVITATE ALIMENTELE CE NE PROVOACA RAU.BINE SPUS.

    8
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod