O noua solutie pentru persoanele diabetice

La fiecare 10 secunde o persoana moare din cauza unei complicatii a diabetului. Este bine de stiut ca diabetul este o afectiune care trebuie controlata pentru a impiedica aparitia complicatiilor cronice grave care sunt vasculare, renale, nervoase, oculare.
Peste 50% dintre persoanele afectate de diabet nu sunt constiente de boala lor, deoarece afectiunea poate sa evolueze fara aparitia simptomelor. "Riscul creste odata cu inaintarea in varsta, deoarece in mod natural pierdem din celulele care produc insulina. Daca o persoana este supraponderala, are hipertensiune arteriala, valori crescute ale colesterolului, rude cu diabet zaharat este de 2-4 ori mai expusa riscului de a dezvolta diabet zaharat", ne explica Prof. dr. Radu Lichiardopol, seful sectiei I-a de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Din cele 50.000 de cazuri noi de diabet pe an, intre 5-10% sunt diabet zaharat de tip 1, marea majoritate a persoanelor diagnosticate fiind cu diabet zaharat de tip 2. Acesta este mai frecvent dupa varsta de 40-45 de ani, de aceea este indicat sa efectuezi cu regularitate analizele de sange si sumarul de urina pentru a impiedica diagnosticarea lui mult prea tarzie cand persoana afectate prezinta deja complicatii cronice. In diabetul zaharat de tip 1 complicatiile cronice apar dupa mult timp de evolutie a bolii.


70 - 110 mg/dl este nivelul normal al glicemiei

"Daca reusim sa mentinem nivelul glicemiei la valorile normale, vom impiedica aparitia complicatiilor cronice ale diabetului.
Aceste valori trebuie sa se situeze intre 70 - 110 mg/dl pe nemancate, iar la doua ore dupa masa valorile trebuie sa fie sub 140 mg/dl
", avertizeaza prof. dr. Radu Lichiardopol.

De aceea avem nevoie de insulina, cel mai important hormon in metabolismul glucidelor si care micsoreaza concentratia glucozei in sange. Daca aceasta concentratie de glucoza este mai mica de 70 mg/dl atunci vorbim despre hipoglicemie, iar daca creste peste 180 mg/dl este caz de hiperglicemie. Este important sa se evite aceste oscilatii, deoarece ele conduc la aparitia complicatiilor cronice.

Ce se intampla in diabetul zaharat de tip 1: celulele care produc insulina sunt distruse treptat. Boala incepe sa se manifeste clinic atunci cand sunt distruse peste 80% dintre celuele. "Prin distrugerea majoritatii celulelor se pierde capacitatea de a secreta insulina. Cum fara insulina nu putem supravietui se substituie aceasta secretie de insulina cu ajutorul preparatelor de insulina", adauga specialistul.

Ce se intampla in diabetul zaharat de tip 2: celulele produc insulina (cu o reducere mica in producerea insulinei), insa e prezenta o rezistenta a tesuturilor la actiunea insulinei, ceea ce inseamna ca nu poate fi utilizata corect de catre tesuturi.
"Dar si in diabetul zaharat de tip 2 se poate ajunge ca celulele sa nu mai produca suficienta insulina si sa fie nevoie de insulina din afara. Insa, schemele de tratament pot fi mult mai simple decat la persoanele cu diabet de tip 1", ne spune prof. dr. Radu Lichiardopol.


De la seringile din sticla la dispozitivele moderne

De la seringile din sticla care necesitau fierbere pentru sterilizarea lor s-a ajuns la o generatie moderna de dispozitive (similare cu aspectul unui stilou) care ajuta persoanele diabetice sa-si administreze dozele exacte de insulina necesara si care sunt usor de transportat si manevrat.

1985 - primul dispozitiv la nivel mondial de injectare a insulinei cu un aspect similar cu cel al unui stilou si care dispunea de cartuse de schimb;
1989 - primul dispozitiv preumplut cu insulina;
1999 - primul dispozitiv de administrare a insulinei cu memorie electronica;
2001 - primul sistem de administrare pentru persoanele cu dizabilitati de vedere si primul dispozitiv preumplut care isi regleaza doza de insulina cu acuratete.

Din ianuarie a.c. a fost introdus pe piata un nou dispozitiv de administrare a insulinei (noua generatie FlexPen) potrivit pentru toate persoanele care sufera de diabet si care este folosit de milioane de pacienti din afara tarii noastre.
Dispozitivul permite dozarea exacta a insulinei, simplifica procesul de injectare (forta de injectare este cu 30% mai mica) si permite diferentierea cu usurinta a tipului de insulina (datorita culorilor diferite), scazand riscul aparitiei unor erori in administrarea tratamentului. Prof. dr. Radu Lichiardopol ne spune ca fiecare tip de insulina are momentul si indicatia ei, de aceea nu trebuie sa le confundam.

Un dispozitiv contine 300 de unitati de insulina, adica necesarul de insulina pentru 10 zile. Dispozitivul nu costa, ci este inclus in pretul insulinei.

"Aceste dispozitive se utilizeaza actualmente pentru administrarea insulinei si au inlocuit in Europa vechile seringi si flacoane de insulina. Programul de diabet este compensat 100%: insulina, dispozitivele de administrare, testele de autocontrol pentru diabetul zaharat de tip 1 si 2", explica prof. dr. Radu Lichiardopol. Nu exista nicio diferenta in modalitatea de administrare a dozelor de insulina pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, ci difera doar schemele de tratament.

Ceea ce trebuie sa retii este ca nivelul glicemiei trebuie mentinut la valori normale (70 - 110mg/dl, iar la doua ore dupa masa trebuie sa fie sub 140 mg/dl).
Poti sa faci acest lucru tinand cont de 3 lucruri esentiale: un regim alimentar care are un rol esential, activitati fizice zilnice si tratamentele hipoglicemiante - antidiabeticele orale sau insulina.

Articole utile:
Un nou dispozitiv de administrare a insulinei, disponibil si la noi
Diabetul zaharat de tip 2
Tratamentul dietetic in diabetul zaharat fara complicatii
Diabetul juvenil: cum sa luptati impreuna
Diabetul si sanatatea dentara
Diabetul si nutritia: totul despre indulcitori
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • crintea george pe 31 Ian 2011, 19:26
    va rog vreau si eu o reteta

    mau gasit cu diabet tip doi si nustiu ce sa fac

    8
    4

  • bogdan pe 25 Ian 2011, 12:54
    vindecare totala a diabetului

    cine doreste sa se vindece total de diabet cu ajutorul unei diete adecvate si a unui tratament naturist sa ma contacteze la adreasa: leacuribabesti@gmail.com

    14
    4

  • dan2003 pe 23 Ian 2011, 14:41
    Site nou pentru diabetici

    Buna, am aflat doar de cateva zile ca sufar de diabet de tip II si, printre altele, am deschis un site unde noi, bolnavii de aceasta maladie, putem discuta. Eu sper sa veniti si sa faceti cat de multe comentarii, astfel incat sa ne ajutam pe noi si pe altii cu informatii cat mai concrete si complete. Va astept pe: http://psihologiadiabetului.blogspot.com

    11
    2

  • Adrian pe 19 Mar 2009, 10:17
    Remediu pt Diabetici

    Am gasit de curand un remediu pt tratarea Diabetului pe cale naturista, am scris un e-mail pe aceasta tema sprer sa-l fi primit.Ady Arad.

    39
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod