Hipotiroidismul in sarcina

In tara noastra pacientele gravide, in mod absolut inexplicabil, sunt arareori directionate catre medicul endocrinolog pentru supraveghere pe perioada sarcinii, in pofida faptului ca incidenta disfunctiilor tiroidiene si a consecintelor acestor afectiuni pentru mama si fat nu sunt deloc neglijabile.

Aceasta atitudine se datoreaza in buna masura costului relativ ridicat al dozarilor hormonale dar si accesului relativ dificil la medicii endocrinologi.

Personal sunt partizana opiniei specialistilor americani care considera ca orice gravida care a suferit disfunctii tiroidiene anterior sarcinii sau care prezinta oricare din semnele si simptomele care pot evoca o afectiune tiroidiana trebuie sa fie examinate de medicul specialist endocrinolog.

Consultul endocrinologic si tratamentul profilactic sau curativ adecvat pot preveni situatii patologice cu risc major pentru viata dar si unele consecinte cu un impact psihologic puternic asupra mamei - precum cresterea in greutate in exces in timpul si mai ales dupa sarcina.

In rindurile ce urmeaza ne vom referi la o afectiune adesea nediacnosticata in perioada sarcinii - hipotiroidia, semnele si simptomele acesteia fiind adesea confundate din ignoranta ca fiind datorate starii "normale" de gravidie.


Etiologie


Hipotiroidismul se intalneste la femeia gravida cu o frecventa de aproximativ 1 caz la 100 insa modificari de laborator care pot evoca o hipofunctie tiroidiana sunt estimate de unii autori la 2,2%. Hipotiroidismul poate fi primar, secundar, tertiar si cuaternar.

Cauzele hipotiroidismului
- Hipotiroidism primar
o carenta severa de iod
o tiroidita autoimuna
o iatrogen în boala Graves
o tiroidectomie chirurgicala
- Hipotiroidism secundar
o afectiuni hipofizare ce determina un deficit primar de TSH
- Hipotiroidism tertiar
o afectiuni hipotalamice ce determina deficit primar de TRH

Majoritatea pacientelor hipotiroidiene prezinta hipotiroidism primar, datorat cel mai frecvent unei afectiuni tiroidiene autoimune cronice sau ablatiei glandei tiroide Hipotiroidismul secundar, consecinta a afectiunilor hipofizare, determina un deficit primar de TSH.


Hipotiroidismul matern survenit în urma tratamentului excesiv pentru boala Graves se asociaza cu hipotiroidism fetal sever, spre deosebire de hipotiroidismul matern aparut spontan care are efect aparent benign asupra sarcinii .


Hipotiroidismul tertiar apare în afectiunile hipotalamice ce determina un deficit primar de TRH: în tumori, infectii.


Exista si o forma de hipotiroidism subclinic, pacientele prezentand valori ale fT4 în limite normale, dar valori serice de TSH crescute. În cazul hipotiroidismului franc, valorile de fT4 sunt scazute, iar valorile de TSH sunt crescute.


20% dintre pacientele care dezvolta hipotiroidism în cursul sarcinii vor ramane hipotiroidiene si postnatal.

Diagnostic


In contrast cu hipertiroidismul, simptomele de hipotiroidism nu sunt mascate de cele ale graviditatii.
Simptomele hipotiroidiei variaza în functie de durata si severitatea hipotiroidismului si de caracteristicile fiziologice ale pacientei.


Principalele semne si simptome ale hipotiroidiei sunt:
- oboseala
- crestere ponderala ca urmare a retentiei de lichide
- piele uscata si intoleranta la frig
- tenta galbena a pielii
- caderea parului
- gusa
- reflexe diminuate
- constipatie
- diminuarea memoriei
- scaderea puterii de concentrare
- depresie
- mialgii
- bradicardie
- hipotermie
- infiltrare mixedematoasa a tesuturilor

În mod frecvent, totusi, pot sa nu apara simptome evidente.


Diagnosticul de laborator presupune efectuarea:
- T3,
- T4,
- TSH,
- anticorpi antitireoperoxidazici si anticorpi antitireoglobulinici precum si
- efectuarea ecografiei tiroidiene.

În hipotiroidismul primar se constata nivele scazute de fT4 si crescute de TSH seric. Anticorpii antitireoperoxidazici si antitireoglobulinici sunt prezenti în 95% din cazurile cu tiroidita autoimuna, de exemplu în tiroidita Hashimoto.

 Hipotiroidismul tertiar este întalnit foarte rar la gravide.

Ecografia tiroidiana este utila în stabilirea diagnosticului. Anamneza poate identifica un hipotiroidism iatrogen datorat administrarii unor medicamente care blocheaza hormonii tiroidieni, conversia lui T4 în T3.

Pacientele cu tiroidita cronica prezinta o incidenta crescuta a bolilor autoimune precum: vitiligo, artrita reumatoida, boala Addison, diabetul zaharat, anemia pernicioasa.
Diagnosticul este confirmat prin identificarea unor concentratii serice crescute de TSH si scazute de T4 sau T3.

Datorita concentratiei crescute a tireoglobulinei (TBG) induse de sarcina, masurarea concentratiilor hormonilor tiroidieni poate conduce la rezultate eronate.

Determinarea TSH reprezinta cea mai utila evaluare, concentratia acestuia semnificativ crescuta în timpul sarcinii indicand hipotiroidism si necesitand terapie.

Este important de determinat prezenta anticorpilor antitiroidieni circulanti în serul matern, inclusiv a anticorpilor antireceptor TSH pentru a aprecia originea autoimuna a afectiunii tiroidiene.

Tratarea pacientelor hipotiroidiene diagnosticate în cursul sarcinii este necesara deoarece s-a constatat ca hipotiroidismul subclinic (asimptomatic) netratat poate determina complicatii ale sarcinii precum:
- hipertensiune gestationala (abruptio placentae),
- avort,
- nastere prematura,
- nasterea unor copii cu o greutate mica,
- malformatii congenitale,
- hemoragii postpartum,
- anemie.

Tratamentul adecvat reduce la minim riscul aparitiei acestor complicatii.


Profilaxia iodata la gravide


O masura de profilaxie o reprezinta iodarea sarii de bucatarie. În anii 1980-1989, în mod eronat a fost interzisa administrarea KI în scop profilactic deoarece se considera a avea efect teratogen asupra fatului.
Ministerul Sanatatii a elaborat un program de profilaxie iodata la grupuri populationale cu risc crescut care includ femeia gravida, femeia care alapteaza, copii prescolari si scolari. Monitorizarea ioduriei în judetele în care s-a desfasurat programul 21 al Ministerului Sanatatii a evidentiat nivele ale iodului urinar sub limitele normale.


În prezent se recomanda profilaxia iodata la gravidele care prezinta concentratia iodului urinar mai mica de 100 mg/l, recomandandu-se tablete de iod de 100 mg, 1 tb/zi, pe toata durata sarcinii sau iodura de potasiu 2 tb/saptamana sau prenatal (ce contine 150 mg de iodura de potasiu) 1 tb/zi.


Alte mijloace de profilaxie includ si iodarea sarii de bucatarie si iodarea produselor alimentare (paine, produse lactate, zahar iodat).


Articol extras si adaptat din cartea Fraga PAVELIU (sub redactia), Endocrinologia gravidei., ed.Infomedica. 2003....click AICI

 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • georgiana pe 20 Mar 2011, 19:48
    tiroida autoimuna

    am 21 de ani am facut tratament 3 luni in Galati si nu m-am simtit bine apoi m-am dus la Iasi de doua ori (din trei in trei luni) si din lipsa de posibilitati nu m-am mai dus.am 40-41kg si 1,70 m si nu reusesc sa ma mai ingras.si ma ganesc daca peste ani as putea sa fac un copil sanatos?

    0
    0

  • natalia pe 26 Mar 2009, 10:05
    tiroida

    Cel putin 1 data pe an mergeti la o consultatie si investigatie la medicul endocrinolog.... inspecial femeile!!!!

    1
    0

  • creatza 25 pe 18 Nov 2008, 10:06
    Tiroidita cronica autoimuna si gusa

    Multumesc persoanei care mi-a raspuns in 14.11.2008. Daca ai timp spune-mi si mie cum a fost la tine. Te pup.

    1
    0

  • mirela pe 14 Nov 2008, 21:05

    Si eu am fost in situatia ta. Ai rabdare si incearca sa te incurajezi singura ca in curand te vei simti mai bine dupa tratament. Respecta-l si totul va fii bine. Curaj.

    0
    0

  • bruneta25 pe 11 Nov 2008, 14:41
    Tiroidita cronica autoimuna si gusa

    Am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna si gusa si mi s-a dat euthyrox 25 si il iau de 3 zile. Dar oare starile mele de oboseala, ameteli, depresie si agitatie sunt de la aceasta boala... s-a confruntat cineva cu asa ceva... va rog sa-mi raspundeti pt. ca sunt cu moralul la pamant. Va multumesc.

    0
    0

  • miky pe 28 Oct 2008, 16:21
    Glanda tiroida

    Este grav acest lucru... ma confrunt cu glanda de ceva timp si nu am fost la doctor de mult timp si ma simt din ce in ce mai rau... sper sa nu am probleme grave cand o sa vreau sa fac un copil.

    1
    0

  • elenavioletacocos pe 11 Oct 2008, 16:22
    Buna

    Eu am hipo din 2002, am luat eutirox, am renuntat la el de pe data de 23 sept 08, si iau KELPASAN un produs vegetal marin pe baza de alge kelp, culese din oceanul Pacific, si ma simt minunat! Eu am 29 ani si imi doresc de asemenea un bebel, si imi este frica, dar cu ajutorul lui D-zeu se rezolva toate, doar moartea nu mai are nicio solutie! Stiu ca e greu sa traiesti cu boala asta, cine nu o are o vede ca pe o prostie. Uite id meu de mess daca vrei sa mai vb: elenavioletacocos! numai bine ,si fii tare, pupici !

    0
    0

  • laly pe 9 Iul 2008, 16:46

    Buna! va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns:sunt diagnosticata cu noduli tiroidieni si ovarieni de la varsta de 12 ani(acum am 23 de ani).De atunci sunt in evidenta unui endocrinolog si urmez un tratament cu euthyrox100.Mi s-a spus ca am "putin hipotiroidism",dar valorile hormonilor tiroidieni sunt aproape de normal.Merg la control periodic si tin boala in frau.Am in plan un bebe,insa m-au descurajat foarte tare postarile de pe forumuri,riscurile la care sunt expusa eu cat si bebele...si mi-este foarte frica sa nu ma ingras..momentan ma simt bine in pielea mea,am 53 de kg si 1,70 m inaltime.In timpul sarcinii o sa renunt la euthyrox? Am mai auzit ca sunt sanse sa nu pot face bebe(ovar polichistic)...este adevarat? va rog sa-mi dati un raspuns..Multumiri anticipate~!

    0
    0

  • EMMA pe 4 Apr 2008, 09:45

    BUNA SUNT EMMA AM 21 DE ANI SI SUNT GRAVIDA IN 3 LUNI. CE MA SPERIE ESTE FAPTUL CA DE O SAPTAMANA AM GATUL USCAT MAI ALES IN TIMPUL NOPTII IAR DACA BEAU LICHIDE MULTE USCAREA ESTE MAI FRECVENTA. AM FOST LA CONSULTATIE SI AU ZIS CA ESTE POSIBILA PROBLEMA GLANDEI TEROIDE SI URMEAZA SA IMI FAC ECOGRAFIA. MULTUMESC!

    1
    0

  • dana pe 3 Apr 2008, 21:40
    Hipotiroidismul

    Daca urmezi tratamentul cu eutyrox in timpul sarcinii este f. bine, chiar este necesar eutyroxul in timpul sarcinii pentru dezvoltarea bebe luluiSsub nicio forma nu se intrerupe tratamentul!

    0
    0

  • liliana pe 11 Mar 2008, 13:06
    Tiroidita cronica

    Am 36 de ani si am fost diagnosticata cu tiroidita cronica hashimoto. Imi doresc foarte tare copii. Credeti ca am vreo sansa?

    0
    0

  • dana pe 24 Feb 2008, 11:42
    Hipotiroidismul

    Am 32 ani si am fost diagnosticata cu gusa difuza. Fac tratament cu eutirox si vagostabil. Am un copil de 11 ani si as dori sa mai fac unul. As putea tine o sarcina? Acum fac tratament si pentru ovare polichistice si anexita cronica. Este posibil sa raman insarcinata si sa pot duce sarcina pana la capat? Astept raspuns. Multumesc.

    0
    0

  • laura pe 20 Feb 2008, 16:36
    Hipotiroidismul si sarcina

    Am 23 de ani si sunt diagnosticata cu hipotiroidism de la varsta de 13 ani... urmez un tratament cu euthyrox 100 si fac vizite regulate la parhon. Am o greutate de 54 de kg si o inaltime de 1,70 insa ma tem foarte tare sa nu ma ingras (tin foarte mult la aspectul fizic). In cazul in care vreau un bebe, sunt sanse sa devin o persoana grasa? (tinand cont de boala mea) Cum se manifesta sarcina la persoanele cu hipotiroidism? Va trebui sa intrerup tratamentul cu euthyrox, ce o sa se intample atunci cu organismul meu? Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns... Multumiri anticipate!

    0
    0

  • veronica pe 22 Ian 2008, 21:29
    Hipotiroidism

    Vreau mai multe date despre hipotiroidism mai ales semne care sa imi arata ca am aceasta boala! Va rog!

    0
    0

  • georgescu anisoara pe 9 Ian 2008, 13:29
    Am adenom hipofizar nu urmez tratament sunnt insarcinata in luna 6 am stri de sufocare imi afecteaza sarcina

    Exista sperante?

    0
    0

  • anna pe 4 Nov 2007, 23:17
    hipotiroida

    Am o tiroida autoimuna de multe m-am simtit cumplit de rau, stari de sufocare nod in gat ceva kg in plus.In prezent fac tratament cu eutirox sunt mai mult decat speriata ca nu cred ca voi putea duce o sarcina in cazul in care m-as decide la acest lucru.Intrebare; este risc ?sau exista sperante?

    0
    0

  • Lumi pe 31 Aug 2007, 13:56
    stai linistita

    si eu am 33 de ani, ma tratez de hipotiroidism de vreo 5 ani si pot spune ca ma simt foarte bine. viata sexuala nu mi-a fost afectata, pot spune ca poti sa ti-o modifici practicand gimnastica si incercand sa fii mai relaxata. in timpul sarcinii stiu ca se mareste doza obisnuita de euthyrox inca de la primele saptamani, deci trebuie sa iei legatura cu medicul tau. daca iti vei dori sa nu iei in greutate asa mult in timpul unei posibile sarcini, cred ca ai sa reusesti sa tii o usoara dieta, in special mai fara sare si multe cruditati si fructe. important estea sa te hotarasti sa ai un copil. Multa bafta!

    0
    0

  • cata pe 29 Aug 2007, 09:54
    hipotiroidism

    am 21 de ani si ma tratez de 5 ani de hipotiroidism dupa ce un doctor foarte bun a descoperit aceasta afectiune. din pacate nu stiu ce consecinte are euthyroxul pe care il iau asupra unei viitoare sarcini, ma gandesc cu groaza ca voi devenii obeza si nu stiu ce sa fac, doctorul meu imi spune ca nu cu conditia sa tin un regim, dar nu stiu daca este chiar asa. in plus aceste pastile imi distrug viata sexuala neavand aproape niciodata placere sau macar sa simt lipsa partenerului cu toate ca nu este el de vina iar relatia este stabila. Poate macar cineva sa imi spuna daca a nascut avand aceasta problema si cum arata dupa sarcina?

    0
    0

  • ionela lemm pe 1 Mar 2007, 02:59
    hipotiroidismul...

    parerea mea este foarte buna-nota 10 fara comentarii.

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod