Tot ce trebuie să ştii despre varice. Cauze şi remedii

Varicele sunt vene superficiale, aflate în zona membrelor inferioare, care se dilată în mod exagerat, oferind piciorului un aspect inestetic.
Varicele sunt vene superficiale, aflate în zona membrelor inferioare, care se dilată în mod exagerat, oferind piciorului un aspect inestetic.

Boala varicoasă reprezintă un proces lent pe parcursul căruia peretele venos este afectat, iar în timp aceasta se extinde şi către ţesuturile din jur. Pe lângă faptul că sunt inestetice, varicele sunt însoţite frecvent şi de durere, iar în cazurile cele mai grave apar şi inflamaţii ale picioarelor.”, a explicat Prof. Univ. Dr. Mircea Pătruţ, medic în cadrul Centrului Medical Focus.

Principalele 5 cauze care duc la apariţia varicelor

Tromboflebita superficială


Principala cauza a apariţiei varicelor este tromboflebita. Tromboflebita superficială afectează venele de la suprafaţa pielii, cel mai adesea la nivelul gambelor, dar poate afecta şi venele membrului superior.
Aceasta este identificată prin apariţia unui cheag sanguin la nivelul venelor ce duce la îngroşarea vizibilă a acesteia. Tromboflebita superficială apărea în timpul sarcinii, în urma unui zbor cu avionul sau atunci când o persoană stă o perioadă lungă de timp imobilizată la pat sau în scaun cu rotile.

Tumoarea abodminală sau fibromul uterin


Un alt factor cauzator de varice este tumoarea abodminală sau fibromul uterin. Fimbromul uterin reprezintă o masă celulară care apare sub forma unei excrescenţe benigne la nivelul uterului femeilor aflate la o vârsta reproductivă. Acesta se poate dezvolta în interiorul cavităţii uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia. În plus, hormonii secretaţi de corpul femeii, estrogenii şi progesteronul, determină creşterea fibromului.

Sarcina


În perioadă sarcinii, datorită dublării volumului sanguin dar şi a faptului că femeia gravidă începe să câştige kilograme în plus, venele încep să fie suprasolicitate şi astfel apar varicele. În această situaţie, sângele, în loc să se întoarcă la inimă, stagnează.

Modificările hormonale din perioada de sarcină, de fapt progesteronul, este cel care determină relaxarea pereţilor venelor făcându-i mult mai vulnerabili în această perioadă.
Efectele bolii varicoase pot fi stopate prin purtarea ciorapilor elastici compresivi pe tot parcursul sarcinii şi prin evitarea statului în picioare o perioadă lungă de tim
p.”, a adăugat Prof. Univ. Dr. Mircea Pătruţ, medic în cadrul Centrului Medical Focus.

Varicele, boala profesională


Varicele în cele mai multe dintre situaţii sunt o boală profesională, afectând persoanele care sunt nevoite să petreacă mult timp în picioare la locul de muncă (stomatologi, chelneri, friezi, etc.). Dacă apar simptome, acestea tind să fie uşoare, o senzaţie de arsură sau de greutate în picioare, mai amplificată în cursul zilei sau după perioade îndelungate de stat în picioare sau pe scaun, o inflamaţie uşoară, de obicei doar la nivelul piciorului şi gleznei, sau mâncărime la nivelul pielii de deasupra varicelor.
În aceste condiţii medicamente tonice care ajuta la întărirea pereţilor venelor sau chiar şi orice tip de activitate fizica au un efect benefic asupra picioarelor.

Deficienţa ereditară în structura ţesutului conjunctiv


Deficienţa ereditară în structura ţesutului conjunctiv al organismului provoacă apariţia varicelor. Astfel, structura valvulelor venelor predispuse la insuficienţă valvulară, urmată de reîntoarcerea şi stagnarea sângelui la nivelul membrelor pelvine duce la apariţia varicelor şi a celorlalte tulburări trofice locale. Această deficientă a ţesutului conjunctiv predispune şi la apariţia herniilor abdominale, a piciorului plat sau a hemoroizilor, afecţiuni ce sunt frecvent asociate varicelor.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anda pe 24 Mar 2014, 15:11
    Varice

    Lucrez destul de mult si uniforma de la birou cere sa port pantofi cu toc. Statul in picioare ore intregi mi-a afectat sanatatea picioarelor si acum ma lupt cu prevenirea bolii venoase cronice. Am citit pe www.sanatatepascupas.ro sfaturi utile despre ce poti face sa previi boala si sper din tot sufletul sa ma tin de tot ceea ce scrie acolo. Imi este in continuare de foarte mare ajutor. Va recomand. Multa sanatate si aveti grija de picioarele voastre!

    0
    1

  • Mara.popa pe 27 Feb 2014, 13:58
    Exercitii pentru combaterea varicelor

    1. Si eu am avut de-a face cu problema varicelor cand am fost insarcinata. Desi am fost avertizata de medic ca sunt predispusa sa fac varice odata cu luarea in greutate, nu am dat o importanta mare exercitiilor fizice pe care mi le recomandase, asa ca venele mele la sfarsitul sarcinii se puteau vedea cu ochiul liber cat de inflamate si umflate erau. Ma dureau picioarele foarte tare.. Am cautat pe internet solutii si va recomand sa nu faceti ca mine, mentinerea sanatatii in timpul sarcinii este primordiala. Este mai usor sa previi decat sa tratezi, va recomand exercitiile de pe http://sanatatepascupas.ro/

    0
    2

  • Michaela_ela pe 26 Nov 2013, 11:44
    Recomandare, rezultate 100%!

    Da, este foarte important sa avem grija de intreg organismul si sa avem picioare frumoase si sanatoase. Eu am avut o entorsa la picior cand eram mica si acum consult tot felul de site-uri pentru ca am inceput sa resimt o oboseala neobisnuita la picioare.Vreau sa va spun ca ma bucur ca am gasit ca site-ul acesta http://sanatatepascupas.ro care m-a invatat cum sa previn afectiuni care se leaga de bolile venoase, desi sper ca la mine sa nu fie cazul... va recomand!

    0
    1

  • maria prigoana pe 9 Sep 2013, 23:00
    despre varice

    Unde poate fi gasit acest medic,Alina? Am si eu aceleasi probleme ca si tine. Eu sunt din Cluj.

    2
    0

  • Andras Papaiani pe 20 Iun 2013, 12:56
    O recomandare

    Un articol cu informatii folositoare despre varice este si acesta http://www.impenetrabil.ro/2013/03/descopera-ce-optiuni-ai-impotriva.html

    1
    0

  • Cristina pe 26 Feb 2013, 14:41
    tratarea varicelor

    Buna Alina, imi poti da mai multe detalii de rog despre medicul la care ai fost. Multumesc,

    4
    1

  • Alina pe 20 Feb 2013, 10:31
    Tratarea varicelor fara durere

    Fetelor, Am avut probleme mari din cauza varicelor, picioare umflate, dureri groaznice, norocul meu a fost ca am dat peste un doctor care in urma ecohgrafiei doppler mi a recomandat un tratament, noninvaziv, si in 5 sedinte am scapat atat de durere si am rezolvat si partea estetica.

    18
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod