5 reguli de îngrijire a rănilor după operaţie

Dacă ai trecut recent printr-o intervenţie chirurgicală, află de la medicul dermatolog Andra Cristea cum trebuie să îngrijeşti rana post-operatorie ca să eviţi complicaţiile şi să te asiguri că se vindecă bine.

Dacă ai trecut recent printr-o intervenţie chirurgicală, află de la medicul dermatolog Andra Cristea cum trebuie să îngrijeşti rana post-operatorie ca să eviţi complicaţiile şi să te asiguri că se vindecă bine. Iată care sunt cele mai importante reguli de îngrijire a rănilor după operaţie.

 

1. Dezinfectarea rănilor

O plagă post-operatorie poate fi dezinfectată cu alcool sanitar sau soluţii antiseptice (betadina, cloramină, permanganat de potasiu). La câteva zile după o intervenţie chirurgicală minoră rana poate fi spălată cu o soluţie călduţă cu apă şi săpun.


 

2. Pudra cu antibiotic

Secretul unei vindecări optime a unei plăgi cutanate este menţinerea unui echilibru în ceea ce priveşte nivelul de hidratare al zonei respective. În cazul unei răni încă umede, cum ar fi în primele zile după intervenţie sau în cazul unei plăgi post-arsură (de exemplu după electrocauterizare sau laser) este preferabil să folosim o pudră pe bază de antibiotic, cum este Baneocin. Pudra va absorbi excesul de umezeală şi nu va permite lipirea pansamentului de piele.


 

3. Reguli de îngrijire a rănilor după operaţie: Unguent antibiotic

În condiţiile unei răni uscate şi în curs de cicatrizare, un unguent cu acţiune antibiotică este ideal (exemple: Baneocin, Fucidin, Dermazin), datorită faptului că aderă la plagă fără a mai fi nevoie de pansament şi nici nu mai prezintă riscul lipirii acestuia din urmă.
 

4. Antibiotic pe cale generală

Medicul este cel care decide dacă este nevoie de tratament antibiotic sistemic, în funcţie de amploarea intervenţiei, zona implicată şi starea generală de sănătate a pacientului. Printre semnele care anunţă infecţia unei plăgi se număra febra, înroşirea şi umflarea zonei afectate şi apariţia durerii, toate necesitând vizita la medic pentru reevaluarea tratamentului. 
 

5. Reguli de îngrijire a rănilor după operaţie: Antialgice

În cazul durerilor post-operatorii cel mai adesea se folosesc analgezice (algocalmin, antinevralgic) sau antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, ketonal).  

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adela pe 7 Mar 2011, 13:55
    suturi

    In luna ianuarie am fost operata de apendicita, iar la spitalul din Brasov medicul mia recomandat ialuset crema. Am fost foarte multumita! Este bazat pe acid hialuronic din cate imi amintesc...

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod