5 cauze frecvente ale dermatitei de contact

Dermatita alergică de contact este o reacţie de hipersensibilitate care apare după contactul direct al pielii cu anumite substanţe, numite alergeni. Află de la medicul dermatolog Andra Cristea la ce substanţe trebuie să fii atentă!

Dermatita alergică de contact este o reacţie de hipersensibilitate care apare după contactul direct al pielii cu anumite substanţe, numite alergeni. Află de la medicul dermatolog Andra Cristea la ce substanţe trebuie să fii atentă!

 

O dermatită alergică se prezintă ca o zonă roşiatică, posibil acoperită de mici vezicule cu lichid, care se sparg formând cruste. Pielea afectată prezintă mâncărimi intense. Iată care sunt cele mai frecvente substanţe incriminate în producerea dermatitei alergice de contact şi în ce produse le găsim. 
 

1. Nichelul  

Acest metal se găseşte în nenumărate produse, în special bijuterii. Cerceii conţinând nichel sunt o cauză frecventă de dermatită de contact a lobului urechii la persoanele alergice.

Chiar şi acele folosite pentru piercing pot declanşa o astfel de reacţie. De asemenea, găsim nichel în accesoriile de îmbrăcăminte sub formă de nasturi, capse, curele sau fermoare, reprezentând tot atâtea produse care pot provoca dermatite. Perspiraţia crescută amplifică riscul dezvoltării reacţiei alergice.
 

2. Latexul

Latexul sau produsele pe bază de cauciuc sunt o cauză frecventă de dermatită alergică de contact. Se găsesc în mănuşile chirurgicale, în anumite obiecte de îmbrăcăminte (sutiene sau dresuri cu margine adezivă) sau în adezivii folosiţi pentru încălţăminte.


 

3. Parafenilendiamina 

Acesta este un ingredient care se găseşte în vopselele de păr permanente. Un sfert din persoanele alergice la parafenilendiamină vor dezvolta alergie şi la ingredientele conţinute în vopselele de păr semipermanente. Aceste persoane pot folosi produse de colorare temporară a părului, însă şi dintre acestea un mic procent vor prezenta o reacţie cutanată sub formă de dermatită. O soluţie recomandabilă ar fi înlocuirea vopselei cu alternativă vegetală, henna.


 

4. Cromul  

Cromul este responsabil de dermatita alergică de contact cauzată de contactul pielii cu ciment, piele, anumite tipuri de chibrituri şi vopsele folosite pentru colorarea articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte.
 

5. Iedera otrăvitoare  

Această plantă este responsabilă de o dermatită sub formă de leziuni liniare presărate cu vezicule, sugerând locul unde planta a luat contact cu pielea. Persoanele cu acest tip de alergie pot fi alergice şi la anumite tipuri de uleiuri vegetale, cum ar fi cel obţinut din fructele de mango sau alunele caju. 

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ana adela pe 13 Nov 2013, 09:22
    dermatita

    prima data mi a aparut acum 15 ani ,da imi trecea cu triderm ,nu era estinsa f tare unu doua degete ,in februarie a inceput calvaru ,pe scurt ,mancarime ,arsura, intepaturi , ingrosalrea pieli .fisuri ,durere ,ce mai sa ma urc pe pereti. tratamente peste tratamente si nimc concret , nu mai speram sa mi se mai vindece ,mainile nu mai mi le recunosteam ,le ascundeam era groaznic. si de o luna ,mama mea m a invatat de la o prietena sa iau din piata un ceai si un unguient. nu am crezut da ce pierdeam? si surpriza ,mi a trecut, mai am f putin acolo unde a fost mai adanc . am citit atatea pe net si atatia disperati ,ca vreau sa ajut ,pe mine m a ajutat ,sigur veti gasi dupa denumire si indicatiile de pe prospect , unguentu BodenPlant ,alifie de marul lupului ,galbenele si rosto pasta ,ceaiul,Bodenplant,marul lupului uz extern ,are si sait wwwbodenplant.ro . va doresc tot binele si sanatate.

    0
    0

  • ana adela pe 13 Nov 2013, 09:18
    dermatita

    prima data mi a aparut acum 15 ani ,da imi trecea cu triderm ,nu era estinsa f tare unu doua degete ,in februarie a inceput calvaru ,pe scurt ,mancarime ,arsura, itepaturi , ingrosalrea pieli .fisuri ,durere ,ce mai sa ma urc pe pereti. tratamente peste tratamente si nimc concret , nu mai speram sa mi se mai vindece ,mainile nu mai mi le recunosteam ,le ascundeam era groaznic. si de o luna ,mama mea m a invatat de la o prietena sa iau din piata un ceai si un unguient. nu am crezut da ce pierdeam? si surpriza ,mi a trecut, mai am f putin acolo unde a fost mai adanc . am citit atatea pe net si atatia disperati ,ca vreau sa ajut ,pe mine m a ajutat ,sigur veti gasi dupa denumire si indicatiile de pe prospect , unguentu BodenPlant ,alifie de marul lupului ,galbenele sirosto pasta ,ceaiul,Bodenplant,marul lupului uz extern ,are si sait wwwbodenplant.ro . va doresc tot binele si sanatate.

    1
    0

  • uta daniela pe 6 Apr 2012, 23:32
    alergia la nichel unde pielea mainilor arata foarte uscata si ambatranita

    acum un an am fost diagnosticata cu alergie la nichel an italia toata pielea mainilor era foarte uscata si se crapa de parca ma taia cineva cu cutitul am facut tratament cu triderm solutie uleioasa advantan dar pielea mainilor este foarte uscata adica mainile mele arata ca ale unei femei foarte batrane indiferent ce crema de maini as folosi pielea este la fel de uscata va rog sa-mi dati un sfat mai ales femeile care lucreaza an italia au aceasta problema din cauza detergentilor,va multumesc.

    0
    0

  • MUTRESCU ANA MARIA pe 5 Mar 2012, 19:04
    SFAT PTR ALERGIA LA NICHEL

    BUNA ZIUA.MA NUMESC MUTRESCU ANA MARIA AM 31 ANI SI VA CONTACTEZ DIN ITALIA. PE 19 IANUARIE MI AM FACUT TESTUL LA ALERGII SI MIA IESIT CA SUNT ALERGICA LA NICHEL. AICI NU MI AU EXPLICAT NIMIC SI DE ATUNCI VIATA MEA E UN INFERN PTR CA NU STIU CE POT SA MANANC SI CE MI SE POATE INTAMPLA DACA TRASCUR ALERGIA.VA MULTUMESC

    0
    0

  • contor pe 28 Feb 2012, 07:39
    dermatita

    am izolat cu vata minerala caserata cu staniol si m-ia aparut pe gat o exema,am fost la un medic si m-ia dat Triderm dar totusi m-iau ramas niste umflaturi tari,ce pot sa fac.Multumesc

    2
    0

  • NEAMTU RAMONA IONELA pe 31 Mai 2011, 15:52
    dermatita de contact si pe sistem nervos

    am folosit crema Advantan si mi-a disparut pentru o periada apoi a aparut si nu mai trece cu nimic nici cu advantan si nici cu gel pe baza de aloe vera nu mai stiu cu ce sa ma mai dau . Acum a inceput sa-mi apara si pe piep exact in zona dintre sani .va rog de un raspus si un tratament multumesc.

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod