Sănătatea ta: Provoacă anticoncepţionalele cancer? Descoperă riscurile!

Există numeroase controverse legate de pilulele contraceptive şi riscul crescut de cancer pe care îl au, în special pentru femeile care le utilizează o perioadă îndelungată de timp. Această metodă contraceptivă a fost dezvoltată în 1955 şi a suferit de-a lungul timpului numeroase îmbunătăţiri, în funcţie de efectele adverse pe care cercetătorii le-au descoperit. Studiile recente nu demonstrează în mod cert un risc crescut de cancer, ci semnalează favorizarea anumitor tipuri de cancer în anumite situaţii, dar şi prevenţia altora.
 

Contraceptivele orale şi cancerul mamar

 
Un studiu realizat în 1996 la nivel global a descoperit că femeile care luau pilule anticoncepţionale (în special începând cu perioadă adolescenţei) aveau un risc puţin mai ridicat de a se îmbolnăvi de cancer mamar. Cu toate acestea, acest risc dispărea la un interval de 10 ani după ce pacientele renunţau la aceste pastile.
Un alt studiu (desfăşurat în perioadă 1989 - 2010) a depistat că riscul de cancer la sân era favorizat în special de pilula trifazica, prin care dozele de hormoni erau schimbate în trei etape pe perioadă unui ciclu menstrual.

"Nu s-a stabilit încă o legătură directă între contraceptivele orale şi cancerul mamar. De asemenea, compoziţia lor s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, având o concentraţie mult mai mică de hormoni (estrogenii au acum o concentraţie cu 50% mai mică faţă de 1975)"
, explică Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală şi doctor în ştiinţe medicale.
 

Contraceptivele orale şi cancerul ovarian şi endometrial

 
Numeroase studii arată o scădere a riscului de cancer ovarian datorită pilulelor contraceptive. Pentru o perioadă de administrare de trei ani, riscul poate scădea cu până la 30-50% şi poate scădea şi mai mult dacă medicaţia continuă.
De asemenea, chiar şi o perioadă de şase luni de contraceptive orale poate avea un efect protector împotriva acestui tip de cancer.
 
Un studiu din anul 2009, realizat pe un eşantion de aproximativ 3300 de femei, a subliniat o descoperire importantă: pastila contraceptivă previne cu până la 50% riscul de cancer ovarian în cazul femeilor care au o mutaţie a genelor BRCA1 şi BRCA2, responsabile de dezvoltarea de tumori maligne la nivelul ovarelor şi sânilor.
 
Statisticile sunt îmbucurătoare şi în cazul cancerului endometrial. Prin scăderea ciclurilor ovulatorii, pastilele protejează atât ovarele cât şi endometrul, iar efectul lor benefic continuă câţiva ani după ce medicaţia a fost oprită.

Contraceptivele orale şi cancerul de col uterin

 

Numeroase studii au arătat că pilulele contraceptive sunt un factor de risc pentru cancerul cervical, dar un studiu mai recent, din anul 2002, a demonstrat că riscul este de fapt determinat de favorizarea contractării virusului HPV şi nu de îmbolnăvirea de cancer de col uterin în sine. Hormonii administraţi pot determina modificări prin care celulele din această zonă să aibă o reacţie de apărare mai scăzută împotrivă HPV, care, la rândul sau, poate determina dezvoltarea cancerului.
 
 
"Leziunile canceroase de la nivelul cervixului evoluează lent, pe parcursul mai multor ani şi pot fi vindecate complet, dacă sunt descoperite în stadiu precoce. De aceea, controalele periodice şi screening-ul prin testul Babeş Papanicolau sunt esenţiale", detaliază Dr. Elena Claudia Teodorescu.
 

Contraceptivele orale şi cancerul la ficat

 
Contraceptivele orale au efecte asupra ficatului, iar femeile care iau pilule contraceptive timp îndelungat (peste doi ani) pot dezvoltă tumori benigne la nivelul ficatului numite adenoame. În majoritatea cazurilor pacienta cu adenom hepatic nu prezintă simptome. Însă, atunci când adenomul este mare, pacienta poate resimţi dureri sub coaste; există şi situaţii în care adenomul se poate rupe şi provocă hemoragii interne. Pentru depistarea a acestor adenoame, specialiştii recomanda evaluarea ecografica periodică a ficatului, cel puţin o data pe an.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod