Depresia si anxietatea: boli cu simptome complexe

Depresia si anxietatea pot atinge toate registrele vietii noastre.
Depresia si anxietatea pot atinge toate registrele vietii noastre. Faptul ca uneori oamenii se confrunta cu momente de tristete sau de descurajare, cu momente de panica accentuata, ii determina sa-si catalogheze simptomatologia pe de o parte ca fiind una de natura depresiva, iar pe de alta parte anxioasa. Dar marea lectie pe care o dau cei ce sufera de depresie si/sau anxietate consta in faptul ca starea lor are o cu totul alta natura.

Tristetea reprezinta o experienta negativa afectiva pe care persoanele deprimate o descriu ca fiind extrem de dureroasa. Inainte de a fi deprimati, toti pacientii resimt tristetea. In depresie tristetea este descrisa de catre pacienti ca o durere fizica, incomprehensibila si invadatoare, aspect pe care nu il vom intalni niciodata in tristetea comuna. Aceasta tristete patologica este deseori acompaniata de plansul fara motiv si de un sentiment acerb al disperarii persoanei in cauza.


Persoanele depresive devin foarte sensibile


Persoanele deprimate devin sensibile la evenimentele externe, chiar daca acestea nu le vizeaza direct si le resimt ca pe corespondenti afectivi in sensul unei viziuni asupra lumii intregi, care devine ecoul tristetii lor. Tristetea patologica devine depresie datorita schimbarii unei organizari interioare, datorita duratei acesteia, acompaniate de natura procesului psihic in sine, cat si imposibilitatii in ceea ce priveste recuperarea spontana a gandurilor si emotiilor care se perpetueaza pe fondul disperarii.
          
Pe de alta parte anxietatea este o stare emotionala ce cuprinde trei elemente fundamentale: perceperea unui pericol iminent, o atitudine de asteptare (pasiva) in fata acelui pericol si un sentiment de dezorganizare legat de constiinta unei neputinte totale in fata acelui pericol. Anxietatea prezinta o serie de componente comportamentale care inhiba actiunea persoanei sau o accelereaza, cat si componente cognitive care o determina pe aceasta sa-si subestimeze capacitatile reale.
          

Tratamentul pentru depresie si anxietate


Tratamentul psihoterapeutic in depresie si anxietate reprezinta un proces reparator cu o durata variabila de timp, in care principalul obiectiv este cel al revizuirii ideilor persoanei suferinde.
          
Demersul terapeutic este pliat intotdeauna situatiei persoanei ce solicita ajutor de specialitate, fiind configurat prin intermediul unei formule complexe personalizate, cu valente integratoare, aceasta abordare multidimensionala reprezentand actul de ameliorare cu cele mai multe sanse de succes.

Articol realizat de Barbara Craciun, psihoterapeut
Clinica Aquamarin - Psihoterapie
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • silviu pe 17 Iun 2013, 18:55
  depresie

  avetii dreptate

  0
  0

 • tzache pe 17 Dec 2010, 16:30
  urate simptome...

  e greu...dar ce sa`i faci...dai inainte...!!!numai prin lupta devi puternic...deci tre sa luptam...!!!curaj..!

  0
  0

 • somalez pe 6 Iun 2010, 16:46
  depresia

  boala sau nu parerea mea ca o avem din cauza mediului in care traim.intr-o zi vom scapa de toate.sper cel putin,caci mam saturat sa privesc in jurul meu si sa ma simt neputincios.pare ca nu ne vede si nu ne aude nimeni dar noi suntem acolo,prezenti,gata sa sarim in ajutorul oricui.dar nu putem face prea multe,familiile noastre ne fac sa devenim mai depresivi,si nusi dau seama ca ne fac numai rau.lumea se invarte,merge mai departe ,insa noi ramanem pe loc asteptand ceva ce nu vom avea niciodata,,,,,,,,,,,,,,,,,fericire...as vrea sami fac cunostinte sa pot vb despre toate acestea,singur nu mai pot,adresa de email..............cioancas_alin@yahoo.com

  0
  0

 • vica pe 21 Ian 2010, 14:36
  depresia

  am ajuns intr-un punct al vietii in care nu mai stiu ce sa fac.S-au adunat prea multe probleme si ma simt neputincioasa in fata lor.Ma pierd uneori in propriile ganduri si parca nu-mi traiesc propria viata.Imi este frica sa nu ma pierd pe drumul vietii mele.

  0
  0

 • Mirela pe 17 Dec 2009, 19:41
  depresie

  Ma simt foarte rau,ma gandesc numai la lucruri triste de la un timp,imi doresc uneori chiar sa mor Am avut multe probleme si simt k nu mai am putere sa trec si peste altele...Desi am doar 21 de ani simt k am ajuns la capatul puterilor nu stiu ce sa mai fac

  2
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod