Ce să faci când grijile te țin treaz? 4 soluții

Gândurile care alimentează anxietatea te pot ține treaz până la ore târzii, iar insomnia poate deveni rapid o parte a cercului vicios care îți afectează relațiile cu cei din jur și rezultatele pe care le obții în plan personal sau profesional.
Încerci să adormi dar te gândești constant la problemele apărute sau la greșelile pe care este posibil să le fi făcut? Cu cât îți este mai greu să adormi, cu atât vei merge la culcare mai tensionat și anticipând deja o noapte agitată. Cum ai putea să fii relaxat și să te refaci după o zi dificilă când ești deja stresat la gândul că vei sta treaz până aproape de orele dimineții?
„De fiecare dată când o persoană suferă de anxietate, sistemul nervos va fi activat și este foarte greu să poți dormi în această stare. Acesta este și motivul pentru care multe persoane stau în pat și se uită cum trece timpul noaptea fără să reușească să adoarmă. Vor cu disperare să se odihnească și simt o oboseală intensă, dar nu pot adormi”, explică dr.
Amy Serin, neuropsiholog. 
Somnul profund necesită o stare de calm, iar încercarea de a elimina anxietatea folosind uleiuri esențiale, tehnici pentru gândirea pozitivă sau simplul numărat nu au mereu rezultatul dorit. Problema este că pe măsură ce te îngrijorezi mai tare vei dormi mai greu și cu cât dormi un interval mai scurt, cu atât se accentuează emoțiile negative. 
„Insomnia este una dintre cele mai problematice consecințe ale anxietății având în vedere faptul că lipsa somnului contribuie direct la agravarea acestei afecțiuni. Modificarea stilului de viață, schimbarea alimentației, sprijinul psihologic și, în unele cazuri, medicamentația adecvată, vor favoriza revenirea la un echilibru necesar pentru a crea din nou starea de odihnă”, explică dr.
Marissa Long, psiholog din California.

 
Iată cum poți îndepărta îngrijorarea care te ține treaz:

 
1. Scrie toate gândurile negative

Este o modalitate utilă de a te elibera de griji înainte să mergi la culcare. „Rezervă-ți 5-10 minute și notează toate gândurile negative care îți trec prin minte. Încercuiește sau subliniază lucrurile asupra cărora trebuie să te concentrezi a doua zi astfel încât să nu simți o nevoie constantă să-ți reamintești ceva ce nu trebuie să uiți”, spune dr. Long.

 
2. Nu te uita mereu la ceas

Dacă te îngrijorează chiar faptul că nu dormi destul în niciun caz nu este util să verifici mereu cât este ceasul. „Nu lăsa niciun ceas la vedere și nici nu te concentra asupra ideii că vei fi obosit când te scoli a doua zi.
Pune și telefonul mobil cu fața în jos pentru a nu vedea ora și nici lumina produsă de notificări”
, recomandă dr. Helen Odessky, psiholog din Chicago.

 
3. Părăsește camera dacă nu poți dormi

Poate pare ilogic, dar există un punct de la care încercarea prea intensă de a adormi te va ține treaz. „Cu cât stai mai mult în pat fără să reușești să adormi, cu atât va crește anxietatea. În plus, data viitoare când mergi la culcare îți vei reaminti cât de greu a fost și va fi și mai complicat să te odihnești”, explică dr. Kimberly Fenn, profesor de psihologie de la Universitatea din Michigan. Astfel, dacă stai prea mult vei crea o conexiune negativă între pat și anxietate. Dacă au trecut 20 de minute și nu ai reușit să adormi este recomandat să părăsești camera și să faci altceva până simți că ți se face somn.

 
4. Nu te sui în pat dacă nu vrei să dormi

Nu este indicat nici să stai în pat înainte de ora de culcare dacă vrei să ai o șansă mai bună de a adormi rapid. Dacă te culci foarte devreme probabil vei avea parte de mai multe ore de agitație, așa că nu te te băga în pat decât cu cel mult 30 de minute mai devreme în fiecare zi.
Cu cât ești mai obosit, cu atât este mai sigur că vei adormi ușor și vei asocia patul cu ideea de relaxare și odihnă, în loc să te îngrijorezi de îndată ce pui capul pe pernă. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod