Cum să-ți înțelegi și să-ți controlezi crizele de furie

Furia este o emoție pe care mulți oameni o reprimă pentru că nu vor să o exprime, sau poate că nu știu să o exprime sănătos.
Cu totii simtim furie in momente si moduri diferite. Ea este o emotie care face parte din experienta umana si poate aparea in contexte diferite, uneori din motive pe care nu le intelegem. Poate ca uneori incercam sa ne inabusim emotiile si sa uitam experientele trecute, iar un mic factor declansator va duce la o explozie de furie.

Cand suntem tratati cu lipsa de respect, auzim critici, o barfa suparatoare sau cand, pur si simplu, nu obtinem ceea ce ne dorim sunt doar cateva situatii declansatoare.
Experienta furiei poate varia de la iritare usoara pana la frustrare si furie aprinsa. Plictiseala poate fi adesea privita ca o versiune usoara a furiei sub forma de nemultumire fata de ceea ce se intampla.

FURIA SI CREIERUL

Cortexul cerebral este o parte a creierului responsabila cu logica, gandirea, imaginatia, decizia si judecata. Cortexul poate fi descris ca fiind centrul de strategie si de control al creierului.

Sistemul limbic (cortexul paleomamifer) este centrul emotional al creierului si este cunoscut ca partea ceva mai primitiva a acestuia.
In cadrul sistemului limbic se afla o mica structura numita amigdala, un depozit pentru amintiri emotionale, care este, de asemenea, zona creierului responsabila pentru reactiile noastre de “lupta sau fugi”, adica instinctele noastre naturale de supravietuire. Cand simtim si exprimam furie, folosim sistemul limbic al creierului.

Cand devenim suparati, se declanseaza reactia de “lupta sau fuga”, eliberand un val de hormoni care provoaca alarma fizica si emotionala. Aceasta furie este apoi dusa la tipete, nerabdare, frustrare si cuvinte dureroase. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod