IA romaneasca, inca o data vedeta incontestabila pe scena internationala

La sfarsitul lunii octombrie la Shangai a avut loc Congresul International de Feng Shui, unde Romania a fost reprezentata cu cinste de Maestrul Feng Shui, Cristina Groza, unul dintre conferentiarii invitati sa vorbeasca la acest congres.

Maestrul Cristina Groza a impresionat audienta internationala din cadrul Congresului,  prin faptul ca si-a  sustinut prezentarea imbracata in portul traditional romanesc. Intrebata despre aceasta alegere, Cristina Groza a spus ca subiectul prezentarii sale la congres a fost „Metafizica chineza in spatiul romanesc” si a simtit nevoia sa intareasca valoarea culturala a mostenirii romanesti  purtand chiar portul traditional, respectiv ia si fota.

Gratie hair stilist-ului Cristina Grama care i-a pus la dispozitie doua piese foarte valoroase vechi de peste 100 de ani a reusit sa faca acest lucru cu succes.

Deoarece a intuit reactia publicului in fata farmecului portului popular romanaesc, Cristina a daruit doua ii puse la dispozitie de Art and Craft spre deliciul publicului international.

Femeile erau fermecate de povestea iei, ne-a povestit Cristina Groza, mai ales ca le-am prezentat evolutia ei de-a lungul timpului si simbolistica elementelor regasite in cusatura traditionala, multe dintre aceste elemente regasindu-se chiar in metafizica chineza, lucru de care evident m-am si legat. Le-am explicat ca cele doua culturi cea chinezeasca si cea romaneasca sunt departe de a fi straine una de cealalta, expunerea mea demonstrand existenta multor punti intre cele doua.

Una dintre multele asemnari dateaza de peste 6000 de ani,  regasindu-se in cele doua culturi: Cucuteni de pe teritoriul Romaniei si Yangshao de pe teritoriul Chinei. La sfarsitul Congresului a trebuit sa promit multor femei din public procurarea unei ii”, a adaugat ea razand.

Maestrul a mai relatat ca in ultima zi a congresului, in timpul Galei de incheiere, multe dintre femeile participante apartinad de culturi diferite si-au purtat propriul port traditional, una dintre doamne marturisindu-i ca a fost inspirata de bucuria cu care Cristina si-a purtat mostenirea culturala.

"Nimic nu este mai frumos la un congres international si intercultural ca atunci cand fiecare dintre cei prezenti isi asuma identitatea culturala.

Este o forta!",  a mai adaugat Maestrul Cristina Groza.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod