Pantofii: Comoditate sau eleganţă. Ce preferă femeile şi de ce?



Balerini? Mai degrabă pantofi stiletto!

Balerini sunt delicaţi şi foarte confortabili. La fel şi toată încălţămintea cu talpă joasă care îţi răsfaţă picioarele, în loc să le maltrateze. Însă, dacă te întrebi de ce râvneşti mai degrabă la pantofi cu toc cui în detrimentul pantofilor comozi, află ca explicaţia ţine de evoluţie şi de mentalitate deopotrivă.

Pe de-o parte, ca majoritatea mamiferelor, suntem construiţi să asociem înălţimea cu puterea. Aşa se face că, atunci când porţi o pereche de pantofi cu toc înalt, te simţi mai încrezătoare în forţele proprii, iar cei din jurul tău îşi formează o părere în consecinţă.

Pe de altă parte, trebuie spus că, în trecut, doar aristocraţii purtau pantofi cu toc înalt (până şi bărbaţii!), iar asocierea - în mare parte inconştientă - dintre statut şi înălţimea tocului se păstrează la un anumit nivel şi astăzi.

Să mai spunem că pantofii cu toc înalt îţi măresc şi sex appealul? "Când o femeie poartă tocuri, adoptă o poziţie primară de împerechere, numită lordoză: spatele i se arcuieşte, iar posteriorul se ridică", povesteşte Helen Fisher, profesor de antropologie la Universitatea Rutgers.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod