Îngrijirea gravidei: cine ar trebui, de fapt, să se ocupe de femeia însărcinată?

În cartea „Brain Rules for Baby: How to Raise a Smart and Happy Child from Zero to Five”, expertul în parenting și biologie moleculară John Medina - fondator a doua institute de cercetare a creierului - povestește o întâmplare de la una dintre prelegerile ținute de el pe tema parentingului.
Unul dintre participanți îl întreabă la finalul prelegerii cum să facă astfel încât fiul său, la momentul întâmplării un bebeluș, să ajungă student la prestigioasa Universitate Harvard. Care ar fi calea de urmat. Mai în glumă, mai în serios, Medina a răspuns‎: „Mergeți acasă și iubiți-vă soția!”. Rostul acestei introduceri este de a sublinia - dacă mai era nevoie - cât de importantă este susținerea dată unei soții de către partenerul ei de viață. 
 

Femeia gravidă are nevoie și mai pregnant de suportul soțului, care o poate sprijini pe parcursul celor nouă luni - cum modificările hormonale fac gravida anxioasă, irascibilă,...
într-un cuvânt - vulnerabilă.

Soțul este - în mod evident - persoana de care are cel mai tare nevoie gravida, cel care se poate îngriji eficient de starea ei de bine.

 
Dar astăzi, Eva.ro scrie despre o altă persoană extrem de importantă pentru femeia însărcinată. Este vorba despre specialistul în medicină materno-fetală. 

Odată ce viitoarea mămică a aflat că este însărcinată, va merge la medicul ei ginecolog pentru confirmarea sarcinii și primele sfaturi medicale. Dar o gravidă trebuie să știe că - dacă medicul ginecolog se ocupă de bolile sistemului reproductiv feminin (uter, vagin, ovare) - medicii obstetricieni se ocupă cu supravegherea femeii în perioada de sarcină, naștere și postpartum.
Munca obstreticianului presupune îngrijirea simultană a două persoane: mama și copilul.
 
 
Unii obstreticieni fac o supraspecializare în medicină materno-fetală, ajungând să aibă cunoștințe avansate privind complicațiile obstetricale, medicale, genetice și chirurgicale ale sarcinii cu risc și impactul acestora asupra mamei și fătului și putând efectua proceduri complexe de diagnostic și tratament.
 

Un specialist în medicină materno-fetală este cel mai calificat medic pentru realizarea ecografiilor fătului.

 
Pe ștampila medicului sau în prezentarea lui pe pagina clinicii unde oferă consultații veți găsi dacă are sau nu această supraspecializare. 

Ideal este ca același doctor să monitorizeze gravida de la primele zile de sarcină până la momentul nașterii, să o și asiste la aducerea pe lume a copilului.
De aceea gravida ar fi bine să aleagă de la bun început un medic supraspecializat în medicină materno-fetală, care să o îngrijească, pe ea și pe copilul din burtă, de la primele zile de sarcină până la final. 

Sarcina este un rollercoaster de emoții, senzații noi, responsabilități noi, cel mai adesea bulversante.

 
Căutarea unui medic cu care să comunici bine, care să aibă și specializările necesare poate adăuga stres unei perioade și așa agitate. Eva.ro vine în întâmpinarea nevoii de informare a cititoarelor sale cu aceste informații ce ajută la alegerea în cunoștință de cauză a medicului care să le îngrijească.

cria-stroescu
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod