Cum se dezvoltă fătul: de la 0 la 9 luni

Vrei să știi cum se dezvoltă fătul, de la concepție la travaliu? Cu alte cuvinte, vrei să afli cum arată fătul în fiecare săptămână? Iată care sunt stadiile dezvoltării acestuia!
Modurile în care se dezvoltă fătul

La 2 săptămâni (fertilizarea)


La începutul acestei săptămâni, ovulezi. Ovulul este fertilizat 12-24 ore mai târziu, dacă este penetrat de un spermatozoid, iar această simplă apariție biologică începe o serie de procese care duce la apariția unei noi vieți. În următoarele zile, ovulul fertilizat va începe să se dividă în mai multe celule, în timp ce călătorește în jos, intră în uter.

La 3 săptămâni (implantarea)


La nivelul mucoasei uterului există o bilă microscopică ce conține sute de celule, care se înmulțesc rapid și se vor dezvolta în copil. Această minge, numită blastocist, produce hormonul de sarcină, care spune ovarelor să nu mai elibereze ouă.

La 4 săptămâni


Bila de celule este oficial un embrion. Ești la aproape 4 săptămâni de la începutul ultimei menstruații.
Este momentul în care obții un rezultat pozitiv la un test de sarcină, iar copilul are dimensiunea unei semințe de mac.

La 5 săptămâni


Începe să se formeze sistemul circulator al bebelușului, iar inima lui mică începe să bată. Copilul are dimensiunea unei semințe de susan.

La 6 săptămâni


Nasul, gura și urechile bebelușului încep să se formeze, iar intestinul și creierul încep să se dezvolte. Copilul are dimensiunea unei boabe de linte.

La 7 săptămâni


Bebelușul își dublează dimensiunea, dar încă care o coadă, care va dispărea în curând. Mâinile și picioarele arată mai mult ca niște padele. Copilul are dimensiunea unei afine.

La 8 săptămâni


Bebelușul începe să se miște, dar tu nu simți. Celulele nervoase sunt ramificate, formând căi primitive neurale.
Tuburile de respirație se extind de la gât până în plămâni, iar copilul are dimensiunea unei boabe de fasole.

La 9 săptămâni


Coada embrionară dispare, iar copilul are dimensiunea unui strugure.

La 10 săptămâni


Embrionul a finalizat cea mai importantă parte a dezvoltării. Pielea lui e încă translucidă, iar unghiile încep să se formeze. Copilul are dimensiunea unui kumquat.

La 11 săptămâni


Bebelușul este format aproape complet. Este de dimensiunea unei smochine.

La 12 săptămâni


Se formează instinctele bebelușului și vei simți cum lovește ușor în burtică. La această vârstă este de dimensiunea unui lime.

La 13 săptămâni


Degetele bebelușului au amprente, iar venele și organele sunt vizibile prin piele. Acum are dimensiunea unei păstăi de mazăre.

La 14 săptămâni


Apar impulsurile creierului, iar copilul își folosește mușchii faciali. Tot acum funcționează și rinichii, iar copilul e de mărimea unei lămâi.

La 15 săptămâni


Pleoapele sunt încă închise, dar poate simți lumina. Bebelușul este de mărimea unui măr, iar ultrasunetele îți pot dezvălui sexul bebelușului.

La 16 săptămâni


A început formarea scalpului, picioarele sunt mai dezvoltate, iar urechile sunt aproape de poziția finală. Mărimea fătului este cât un avocado.

La 17 săptămâni


Bebelușul își poate mișca încheieturile, iar scheletul începe să se întărească. Cordonul ombilical este mai puternic și mai gros.
Copilul e de mărimea unui nap.

La 18 săptămâni


Bebelușul își mișcă mâinile și picioarele, iar un strat de mielină se formează pe nervii lui. Bebelușul este de mărimea unui ardei gras.

La 19 săptămâni


Simțurile bebelușului se dezvoltă și îți aude vocea. Cel mic este de mărimea unei roșii.

La 20 săptămâni


Bebelușul poate înghiți, iar sistemul digestiv produce meconiu. Copilul are dimensiunea unei banane.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod