Stima de sine si sexul

Orice om isi doreste sa fie valoros, sa se defineasca prin ceva. Acel ceva poate sa fie intern sau extern lui. De exemplu, copiii, cariera, performantele sexuale, relatia de cuplu - capacitatea lui de a iubi si a permite sa fie iubit etc.
Orice om isi doreste sa fie valoros, sa se defineasca prin ceva. Acel ceva poate sa fie intern sau extern lui. De exemplu, copiii, cariera, performantele sexuale, relatia de cuplu - capacitatea lui de a iubi si a permite sa fie iubit etc. Adesea, una dintre preocuparile noastre de extrema importanta este aceea de a ne mentine sentimentul stimei de sine (conservare sau imbunatatire).

In ceea ce priveste viata noastra sexuala, perceptia realitatii (subiectiva) poate fi aceeasi; astfel, pentru noi, poate fi deosebit de important felul in care ne acceptam, pretuim si evaluam. Tendinta este de a mentine o impresie globala pozitiva despre sine, o stima de sine pozitiva. Punand in relatie stima de sine, sexul si anxietatea de performanta, ne-ar fi util sa ne "regasim" pe noi insine (ca si raportare) in ecuatia: eu - stima de sine - sex.

Astfel, de preferat este ca in aceasta ecuatie sa cunoastem cateva aspecte, inainte de a identifica tipul de relatie existent si raporturile dintre parti, aspecte precum:

  •  Care este parerea despre mine insami, din punct de vedere sexual?
  •  Ce consider ca sunt capabila sau imi permit sa fac, din punct de vedere sexual?
  •  Care este insusirea sau competenta pe care ma bazez cand ma raportez la viata mea sexuala?
  •  Imi accept propria sexualitate, senzualitate?
  •  Care imi sunt nevoile in acest plan?
  •  Simt nevoia de a demonstra ceva din punct de vedere sexual?
  •  Cat de mult conteaza pentru mine parerea celuilalt, cand este vorba despre viata mea sexuala sau propriul libidou etc.?


Cand exista o inclinare a balantei la una dintre extremele sus sau jos, pot exista repercusiuni si in planul intimitatii de cuplu, in relatia ta cu propriul sex versus intimitate sexuala in doi.

De pilda, a gandi in termeni negativi, exacerband si generalizand una sau mai multe experiente esuate, dar considerate definitorii pentru tine ca si placere sexuala sau arta de a face sex, voluntar sau involuntar, cazi in cercul vicios al anxietatii de performanta despre care am mai vorbit.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Homan Ana Maria pe 10 Feb 2011, 23:22
    teama de a face sex cu logotnicul meu

    nu stiu ce ar trebui sa mai fac sa mi dispara teama dea face sex

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod