Retardarea mentala

Semne si simptome Criteriul de baza ramane un scor de IQ sub 70. Insa, testele pot fi uneori dificil de aplicat, sau, mai ales in cazul celor cu probleme mai grave, greu de administrat. Ca atare, rezultatele pot fi de multe ori discutabile.

Intre 50-55 pana la aproximativ 70 avem un retard mental usor (peste 85% din persoanele cu retard intra in aceasta categorie). Acesti copii dezvolta capacitati de comunicare si socializare ca si ceilalti copii, si in acelasi timp cu ei.

Abia odata cu aparitia cerintelor academice intelectuale, acest retard este perceput.
Fara ajutor, se pot descurca pana in clasa a VI-a, avand apoi nevoie de programe speciale. In afara abilitatilor academice, ei se descurca bine si nu se deosebesc de ceilalti copii.


IQ intre 35-40 catre 50-55: retard moderat

Intre 35-40 catre 50-55 avem un retard moderat. Cam 10% dintre copiii cu retard intra in aceasta categorie. Au si ei abilitatea de a invata sa vorbeasca si sa comunice, dar le este greu sa invete conventiile sociale. Uneori pot sa aiba probleme de coordonare motorie.



IQ intre 20-25 catre 35-40: retard sever

Intre 20-25 pana la 35-40 avem un retard sever. Cam 4% din copiii cu retard mental intra in aceasta categorie. Inainte de 5 ani, se observa deja coordonare motorie deficitara si de vorbire. In scoli speciale, ei pot fi invatati sa vorbeasca si notiuni de igiena elementara. Sub supervizare, pot face lucruri simple.


IQ sub 20-25: retard profund

Sub 20-25 avem un retard profund. Reprezinta mai putin de 1% din categoria copiilor cu retard mental.
Prezinta un handicap sever in comportamentele adaptative, diformitati fizice si anormalitati in crestere. Au nevoie de ingrijire continua.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod