Nu iti mai gasi scuze! Motiveaza-te!

Intotdeauna, cand trebuie sa incepi ceva, fie ca este un nou proiect, o dieta, un nou stil de viata sau orice altceva care implica energie si efort, gasesti motive sa amani? Se intampla oricui, dar depinde foarte mult si cat de des ti se intampla.
Intotdeauna, cand trebuie sa incepi ceva, fie ca este un nou proiect, o dieta, un nou stil de viata sau orice altceva care implica energie si efort, gasesti motive sa amani? Se intampla oricui, dar depinde foarte mult si cat de des ti se intampla.

Daca ai senzatia ca nu poti incepe ceva, trebuie sa gasesti sau sa-ti regasesti motivatia. Iata cativa pasi care te pot ajuta sa demarezi cat mai curand ceea ce ti-ai propus, fara amanare si fara scuze:

Gandesti prea mult?


Nu suna bine... dar acesta este de cele mai multe ori primul lucru care iti pune piedici si care te face sa renunti inainte de a incepe ceva.


Problemele si piedicile pe care ti le imaginezi inainte de a incepe sunt numai in capul tau.
Sunt o aglomerare de pareri si idei preconcepute pe care ti le-ai format ascultandu-i pe altii. Inainte de a te speria de drobul de sare, fa o cercetare pe cont propriu.


Citeste, documenteaza-te si intereseaza-te de soarta altor proiecte sau chestiuni asemanatoare. In cunostinta de cauza vei putea reduce anxietatea si rezistenta pe care o pui inconstient. Vei descoperi beneficiile actiunii si motivatia sa incepi chiar acum ceea ce ai de facut.

Fa-ti un plan!


Ai aflat mai multe despre ceea ce ai de facut si despre pasii necesari. Noteaza tot si organizeaza-ti timpul astfel incat totul sa fie realizat asa cum trebuie.

Cu o imagine mai clara asupra ceea ce vrei sa faci, vei putea reduce sentimentul de nesiguranta.
Pe de alta parte, rezolvarea mentala a fiecarui pas iti va aduce satisfactie si te va motiva sa mergi mai departe.


Intreaba-te: care este cel mai rau lucru care se poate intampla?


Dupa ce ai facut o mica cercetare si ai conceput un plan, probabil ca anxietatea si temerile s-au mai redus. Daca nu, intreaba-te care este cel mai rau lucru care se poate intampla.

Majoritatea temerilor pe care le avem inainte de a incepe ceva isi au origininea in gandurile referitoare la ce s-ar putea intampla. Dar daca iti imaginezi cel mai rau scenariu, descoperi ca nu mai este chiar atat de infricosator pe cat ai crezut. Doar nu o sa mori daca un proiect nu iese bine, nu?

Dupa ce iti imaginezi cel mai negativist scenariu, creeaza-ti in minte un plan pentru a-i face fata.
Vei descoperi ca orice s-ar intampla, mai devreme sau mai tarziu, te vei pune pe picioare si vei trece peste.


Gaseste-ti parteneri!


Este mult mai usor in doi. De exemplu, daca vrei sa mergi la o sala de fitness, gaseste pe cineva care vrea sa faca acelasi lucru si incepeti impreuna. Faptul ca cineva depinde de tine si ai promis ca vei face asta, te va motiva sa incepi. Nu este tocmai placut sa ti se spuna ca ai dezamagit...

Daca nu gasesti pe cineva din anturajul tau care sa te insoteasca, nu trebuie sa transformi asta intr-o alta scuza! Inscrie-te pe un forum sau un grup de discutii pe tema care te intereseaza si propune tu formarea unui grup de parteneri.

Cupleaza pilotul automat!


Daca tot ce faci este sa stai si sa te gandesti la faptul ca trebuie sa incepi, este momentul sa pui in functiune "pilotul automat". Incearca, in prima faza, sa faci totul mecanic, fara sa gandesti.
Asaza-te la birou/computer, imbraca-te si iesi sa alergi, apuca-te de invatat sau orice altceva ai de facut si nu ai reusit sa te mobilizezi.


In fata faptului implinit, vei realiza ca nu este chiar atat de dificil pe cat ai crezut si pilotul automat se va decupla singur... 
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bercu_elena pe 20 Nov 2010, 09:54
    nu iti mai gasisscuze ! motiveaza_te!

    este adevarat am mai incercat si a functionat aveam nevoie sa mi se aminteasca din cauza scuzelor pierdem mult in viata iar in_trun final ne pare rau pentru zilele... ani ce i_am irosit din cauza lipsei de curaj si a scuzelor totul e posibil depinde de tine ok

    0
    1

  • Sanda-Maria pe 23 Iul 2010, 12:42
    nu am forta suficienta

    Buna ziua , am o mare problema cu deciziile. vreau sa ma las de tutun, decis miine ma la , dar peste trei sap.. cand vad ca este foarte greu le iau si tot timpul am un motiv pentru a relua tutunul sunt constienta ca este solo un pretext dar tot o fac si imi pare rau dar nu pot sa fac in asa fel sa nu ma apuc, ce fac?

    0
    1

  • paula pe 9 Iun 2010, 11:45
    motivare

    nu mai gasesc forta sa caut o motivare pentru a face ceva...

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod