Cum iti poti controla furia?

Webster's New World Dictionary ne spune ca mania sau furia este un sentiment de nemultumire rezultand din jignire, tratament incorect , opozitie etc. Furia este o emotie normala si ea trebuie exprimata ca orice alta emotie. Alaturi de frica, tristete, furia este considerata o emotie bazala, innascuta. Aceasta face ca semnele fizice ale furiei sa fie intense si automate.
Primele manifestari ale furiei sunt foarte asemanatoare cu cele ale fricii: o senzatie neplacuta in stomac, piept si gat, mancarimi in diverse zone ale corpului, sau batai puternice de inima. Cand suntem furiosi, sentimentele erup, explodand din noi ca un vulcan, napadindu-ne in timp ce incercam sa dominam situatia care ne ameninta.

Furia care este exprimata intr-o maniera inadecvata poate duce la ruperea relatiilor, poate afecta gandirea si comportamentul si poate crea o serie de probleme de sanatate. Furia pe termen lung este strans legata de simptome cum ar fi cresterea tensiunii arteriale, afectiuni cardiace, dureri musculare sau dureri de cap, afectiuni ale pielii sau probleme digestive.
Furia nexprimata poate sta si la baza unor tulburari de tipul adictiei (consum de alcool sau droguri) sau comportamente violente fata de sine sau fata de altii.

Comportamente inadecvate de exprimare a furiei pot fi: abuz verbal, comportament emotional distructiv, comportament pasiv-agresiv. Comportament pasiv-agresiv inseamna manie reprimata care se manifesta la copil sau adult printr-un comportament negativ. Cateva exemple de comportamente pasiv-agresive sunt: indolenta, uitarea, incapatanarea sau ineficienta intentionata.

Resentimentul fata de persoane care reprezinta autoritatea este foarte des intalnita la personalitatile pasiv-agresive.
Comportamentul emotional distructiv inseamna o necontrolata izbucnire de emotii puternice demonstrata prin distrugerea lucrurilor sau prin pricinuirea de suferinta.

"Sa fii furios pe persoana potrivita, in masura potrivita, la momentul potrivit, din motivul potrivit si in felul potrivit - nu e lucru usor" (Aristotel).

Iata cateva din tehnicile care te pot ajuta sa iti exprimi furia intr-o maniera controlata si constructiva:

1. Invata tehnici de relaxare rapida. Relaxarea este o stare pe care corpul nostru o traieste doar in situatii deosebite (cum ar fi somnul si meditatia).
Este necesar sa acordam timp pentru a invata in cativa pasi tehnici de relaxare, astfel incat in cazul unor emotii de tipul furiei sau fricii, cu semnale fizice intense, sa reusim sa nu actionam la primul impuls.

2. Invata sa numesti fata de tine insuti acele situatii pe care le consideri importante pentru tine si, care neindeplinite sau incalcate de alte persoane ti-ar putea declansa o stare de nemultumire exprimata prin comportamente furioase. Tine o evidenta a izbucnirilor de furie si a sentimentelor adiacente si incearca sa notezi circumstantele care le-au provocat.
Cand, de ce si pe cine ai fost furios? Incepe sa se contureze un tipar?

3. Dupa ce ai realizat ce anume te infurie si care este tiparul in care te exprimi, iti va fi mai usor sa inveti sa te exprimi intr-o maniera asertiva sentimentele si gandurile fata de alti.


Psihoterapeut Viorica Dragomir, Clinica Aquamarin
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • smecherul pe 14 Mai 2013, 22:17
    plictiseala

    haideti scrietimi

    0
    0

  • smecher pe 11 Mai 2013, 12:49
    plictiseala

    daca te plictisesti si nai ce sa faci si te ai plictisit tu ce faci zityetim ce faceti aici la comentari si ce o sa spuneti eu o sa fac un video cu ce ati spun voi.titlul videoului va fi eu mam plictisit videoul pe youtube

    0
    0

  • smecheru pe 4 Mai 2013, 20:38
    babe dupa strada cu scaunu la poarta

    toate babele enervante care se baga singure inseama daca as citit celalalt articol cu doua persoand bunica lui emma

    0
    1

  • smecheru pe 4 Mai 2013, 20:33
    doua persoane

    sunt doua fete de la mine dupa strada si le cheama georgi si emma georgi este main enervanta decat emma si le urasc atat de mult ca in gandul meu le zica tot felul de injuraturi ex..........................................................................................................................................................................cam atat

    1
    1

  • smecheru pe 4 Mai 2013, 20:26
    pastele

    urasc pastele din motivul ca am fost la baie si am facut ..... pe haine si erau noi si mam enervat ca ma duceam cu ela la biserica.

    1
    1

  • Ionela pe 26 Iul 2011, 15:05
    GROAZNIC

    lA MINE A INCEPUT DINTR-O DISTRACTIE IN ADOLESCENTA CREZAND CA ASA SUNT MAI REBELA, IAR ACUM AM MOMENTE CAND EFECTIV URLU LA PROPRIU LA SOTUL MEU SI LA COPIL ! E CUMPLIT PTR. CA DE FIECARE DATA IMI DAU SEAMA CAT AM GRESIT SICA PUTEAM SA MA EXPRIM ALTFEL SI NU TIPAND EFECTIV LA EI ! IMI PARE RAU DE FIECARE DATA , DAR IN ACELE MOMENTE NU MA POT CONTROLA ! iMI E FRICA SANU-MI DISTRUG CASNICIA PTR CA AM UN SOT CUM RAR INTALNESTI SI CE ECEL MAI RAU E CA BAIETELUL NOSTRU DE 1 SI 10 LUNI CAND TIP LA EL ISI ACOPERA URECHILE SAU DUPA 5 MIN INCEPE SA TIPE SI LE LA MINE ! E GROAZNIC !

    1
    2

  • cosmin pe 7 Iul 2011, 22:32
    Intrebare

    Daca furia mea este directionata catre o singura persoana, incercand sa`l ocolesc, realizand lucrurile cum vrea aceasta tot nu imi pot controla furia fata de aceasta persoana. Provocandu-ma mereu nu stiu cat am sa mai rezist si ma tem sa nu il ranesc daca clachez!! Un sfat???

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod